To πιθανό Brexit και η επόμενη μέρα στο αγγλικό ποδόσφαιρο

To πιθανό Brexit και η επόμενη μέρα στο αγγλικό ποδόσφαιρο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα του απομονωτισμού που βιώνει η Μεγάλη Βρετανία με το… πολυθρύλητο Brexit έχει επηρεάσει και το αγγλικό ποδόσφαιρο, με την αγγλική ομοσπονδία να καταθέτει σχέδιο περιορισμού των μη Βρετανών ποδοσφαιριστών, που φαίνεται να προσκρούει στο κανονιστικό πλαίσιο της χώρας περί μετανάστευσης αλλά και στις αντιδράσεις των συλλόγων.

Ετσι, η ομοσπονδία πρότεινε πριν από μερικές ημέρες στους αγγλικούς συλλόγους τον περιορισμό από το 2021 των μη γηγενών παικτών στο ρόστερ των 25 παικτών κάθε ομάδας από 17 σε 12, ώστε να αυξηθούν οι γηγενείς παίκτες στα ρόστερ.

Με τον όρο «γηγενείς» εννοούνται οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν επί τουλάχιστον τρία χρόνια στο ηλικιακό τους διάστημα 16-21 ετών σε ακαδημίες συλλόγων της Αγγλίας ή της Ουαλλίας. Σκοπός του σχεδίου είναι η αύξηση και η ανάδειξη του εγχώριου ταλέντου, παρότι ίσως έτσι ενισχύεται η ροή αλλοδαπών από τα 18 τους σε ομάδες νέων των επαγγελματικών συλλόγων, καθώς στα 21 τους θα είναι πια «δικαιούχοι» θέσης γηγενούς παίκτη.

Αναλόγως της κατάληξης της πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, υπάρχει η πιθανότητα οι παίκτες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τυγχάνουν ακριβώς της ίδιας τύχης με αυτούς από τρίτες χώρες, οπότε Ελληνες παίκτες –όπως ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που αγωνίζεται στην Αρσεναλ– να θεωρούνται αλλοδαποί και να τίθενται περιορισμοί. Σήμερα είναι τόσο ευρεία η συμμετοχή μη γηγενών παικτών στην Πρέμιερ Λιγκ, ώστε οι παίκτες με δικαίωμα να αγωνιστούν στην εθνική Αγγλίας απαρτίζουν το 30% του έμψυχου δυναμικού της κατηγορίας. Για να χρυσώσουν όμως το… χάπι στους συλλόγους, ώστε να αποδεχθούν την πρόταση, οι επιτελείς της ομοσπονδίας περιλαμβάνουν και πρόβλεψη παράκαμψης των αυστηρών όρων παραχώρησης άδειας εργασίας σε αλλοδαπούς παίκτες, ώστε με το που υπογράφει συμβόλαιο στην Πρέμιερ Λιγκ ένας ξένος να παίρνει αυτομάτως και άδεια, κάτι που θεωρείται ότι καταστρατηγεί τον νόμο περί μεταναστεύσεως. Το ισχύον σύστημα επιβάλλει σε κάθε σύλλογο που αποκτά αλλοδαπό ποδοσφαιριστή να δείξει είτε μέσω αριθμού συμμετοχών με την εθνική ομάδα είτε μέσω υψηλού μεταγραφικού τιμήματος ότι ο παίκτης είναι ιδιαιτέρως ικανός και δικαιούται άμεσα άδεια εργασίας.

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ απάντησαν σε αυστηρό απορριπτικό ύφος την Τετάρτη, έχοντας και τη στήριξη των συλλόγων της Τσάμπιονσιπ και της Σκωτίας, τονίζοντας ότι το όποιο Brexit δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμώσει τους βρετανικούς συλλόγους, και ότι τα αγγλικά ταλέντα έδειξαν τόσο σε επίπεδα νέων και εφήβων, όσο και ανδρών, την ποιότητά τους και δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα. Εάν οι προτεινόμενοι κανονισμοί εφαρμόζονταν σήμερα, μόνο επτά από τις 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ θα ήταν νόμιμες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή