Ελληνική επανεκκίνηση στη FIBA

Ελληνική επανεκκίνηση στη FIBA

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άκουσμα της ευχάριστης είδησης για την ομόφωνη επιλογή του Ανδρέα Ζαγκλή στη θέση του νέου γενικού γραμματέα της FIBA, ο ελληνικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το μπάσκετ πέτυχαν μια εξωαγωνιστική διάκριση που θα σηματοδοτήσει το μέλλον του αθλήματος παγκοσμίως. Πρώτα, όμως, πρέπει να επιλυθούν δύσκολα και ανοιχτά θέματα, κληρονομιά από τον αδικοχαμένο προκάτοχό του Πάτρικ Μπάουμαν.

Το γεγονός ότι ο έχων το γενικό πρόσταγμα στην παγκόσμια ομοσπονδία μιλά την ελληνική γλώσσα και είναι ο πρώτος Ελληνας παράγοντας που φτάνει σε ανώτατο αξίωμα όλων των σπορ, κατατάσσει τον 38χρονο δικηγόρο στην κατηγορία των συμπατριωτών που χάραξαν επαγγελματική σταδιοδρομία εκτός των ελληνικών συνόρων και η πορεία τους διαφημίζει τη χώρα.

Στο χαρακτηριστικότερο παράδειγμα διαφήμισης του ελληνικού μπάσκετ στο ΝΒΑ από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, προστίθεται η διοίκηση του παγκοσμίου μπάσκετ από ελληνικές σκέψεις και αποφάσεις. Ο Ανδρέας Ζαγκλής δεν βρέθηκε με… αλεξίπτωτο στη θέση του γενικού γραμματέα της FIBA, καθώς ήταν προσωπική επιλογή του Γερμανού δικηγόρου Ράινερ Μάρτενς, εργαζόταν στο νομικό επιτελείο της παγκόσμιας ομοσπονδίας και τα τρία τελευταία χρόνια ήταν ο επικεφαλής του.

Συμμετείχε ενεργά στην επιτροπή διακυβέρνησης της FIBA, στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής και στο κεντρικό γραφείο, διατυπώνοντας τις απόψεις του για όλα τα καίρια θέματα του παγκοσμίου μπάσκετ. Εναν μήνα πριν από τον αιφνιδιαστικό θάνατο του Πάτρικ Μπάουμαν στο Μπουένος Αϊρες, ο εκλιπών γενικός γραμματέας της FIBA είχε αποφασίσει να ορίσει τον Ανδρέα Ζαγκλή στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει την επιθυμία του και ο Ελληνας δικηγόρος που γνώριζε την πρόθεση του Μπάουμαν, διεκδίκησε και πέτυχε απόλυτα στην εκλογή του, αντικαθιστώντας και όχι αναπληρώνοντας τον Ελβετό γενικό γραμματέα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών.

Ο κ. Ζαγκλής είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το ημιτελές έργο του Μπάουμαν από τα σημεία που το άφησε και θα προχωρήσει, αρχικά με διάλογο, διπλωματία και ευελιξία στα «καυτά» ζητήματα των σχέσεων της FIBA με την Ευρωλίγκα και της υπεράσπισης του κύρους των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, αλλά είναι προετοιμασμένος και για τον δρόμο των σκληρών αποφάσεων, αν διαπιστώσει στην πορεία ότι η άλλη πλευρά συνεχίζει να αγνοεί, στα όρια της απαξίωσης, τον παγκόσμιο θεσμικό φορέα του αθλήματος. Ο πρώτος στόχος του Ελληνα γενικού γραμματέα της FIBA είναι η εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων του 2014 στη Σεβίλλη και στην Κωνσταντινούπολη για την εκτελεστική υποστήριξη του οράματος «ΟΝΕ FIBA». Η ισχυροποίηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας ενδιαφέρει άμεσα τον Ανδρέα Ζαγκλή, ώστε να μπορεί να λάβει γενναίες αποφάσεις για την ενότητα και πρωτίστως τον έλεγχο της λειτουργίας του παγκοσμίου μπάσκετ υπό την αιγίδα της FIBA. Με αυτόν τον γνώμονα και εφαλτήριο την επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωλίγκα, στα θέματα του ετήσιου καλενταριού και της αυτόνομης, μη αναγνωρίσιμης λειτουργίας της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο κ. Ζαγκλής είναι διατεθειμένος να απομακρυνθεί σταδιακά από συμβιβασμούς που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί στη θητεία του Πάτρικ Μπάουμαν και ουσιαστικά πρόσφεραν εύφορο έδαφος επεκτατισμού στη διοίκηση της ιδιωτικής διοργάνωσης στη Βαρκελώνη.

Οι ευθύνες του Ελληνα διοικητή του παγκοσμίου μπάσκετ είναι μεγάλες, ο ρόλος του προμηνύεται ιδιαίτερα κομβικός, αλλά ως άριστος γνώστης των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί και των προσώπων που θα έχει στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού διαπραγματεύσεων, θα είναι πιστός και εμμονικός στην τήρηση θέσεων, αξιών και αρχών της FIBA.

To όραμα του κ. Ζαγκλή θα είναι η εύρυθμη λειτουργία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και στο επίπεδο συλλόγων, ώστε να σταματήσει η συνεχής απομάκρυνση της ελίτ των κλαμπ που έχουν υπογράψει τα 10ετή συμβόλαια συνεργασίας με την Ευρωλίγκα και το αγωνιστικό κριτήριο των εθνικών πρωταθλημάτων να βρεθεί στην πρώτη θέση για την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση και των άλλων ομάδων που βρίσκονται σε καθεστώς αποκλεισμού.

Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που καλείται από τον νέο ρόλο του να φέρει εις πέρας ο κ. Ζαγκλής έχει, ήδη, την αρωγή και τις συμβουλές ανθρώπων από τον χώρο του πραγματικού αθλητικού κινήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή