Θρίλερ με Καντέρ στις ΗΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνεται η προγραφή του Ενές Καντέρ, του Τούρκου άσου των Νιου Γιορκ Νικς, από το καθεστώς Ερντογάν. Ο μπασκετμπολίστας, που αρνήθηκε να μεταβεί στο Λονδίνο για τον σημερινό αγώνα της ομάδας του με τους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς για το ΝΒΑ, αποτελεί σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα αντικείμενο αιτήματος έκδοσης και διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις τουρκικές αρχές για διασυνδέσεις με το κίνημα που φέρεται να ευθύνεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Ο Καντέρ είχε προ ημερών δηλώσει ότι δεν έρχεται στην Ευρώπη για τον αποψινό αγώνα-διαφήμιση του ΝΒΑ στη Βρετανία, φοβούμενος δολοφονία του από τους ανθρώπους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε «τρελό δικτάτορα».

Τώρα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», που απηχεί τις απόψεις του τουρκικού καθεστώτος και έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Καντέρ για «χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων» αναφερόμενη στην οργάνωση ΦΕΤΟ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, δημοσιεύει πληροφορίες περί πρόθεσης διεθνούς δίωξης από τις τουρκικές αρχές, με έκδοση «κόκκινου σήματος» της Ιντερπόλ, δηλαδή διεθνούς εντάλματος σύλληψης και αίτημα έκδοσης του μπασκετμπολίστα από τις ΗΠΑ.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης φέρεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ να έχει ήδη ετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα και να τα έχει αποστείλει στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δύο χρόνια μετά την αφαίρεση του τουρκικού διαβατηρίου από τον παίκτη των Νικς. Ο Καντέρ κατηγορείται για τις σχέσεις του με τον ιμάμη, που επίσης βρίσκεται στις ΗΠΑ και για χρηματοδότηση της οργάνωσής του.

Ο Καντέρ απάντησε μέσω κοινωνικού δικτύου στην είδηση δηλώνοντας: «Η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο για παράπτωμά μου. Δεν έχω ούτε καν κλήση για παράνομο παρκάρισμα στις ΗΠΑ. Ημουν πάντοτε νομοταγής πολίτης».

Εφόσον τελικά εκδοθούν τα αιτήματα αυτά, οι ΗΠΑ θα είναι υποχρεωμένες να τα εφαρμόσουν μόνο εάν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία περί κάποιου παραπτώματος του Καντέρ για το οποίο θα μπορούσε να διωχθεί στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή