ΝΒΑ: Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο «Ντόναχι» πριν από 12 χρόνια

ΝΒΑ: Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο «Ντόναχι» πριν από 12 χρόνια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα βασικά ερωτήματα στον χώρο του ΝΒΑ είναι εάν τη σημερινή εποχή υπάρχουν στημένα παιχνίδια. Κι ενώ πριν από 12 χρόνια, ο διαιτητής Τιμ Ντόναχι είχε καταδικαστεί ύστερα από σχετικές κατηγορίες, το πρόσφατο ρεπορτάζ του ESPN εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο διάσημος οπαδός του ΝΒΑ Τζέιμς Μπατίστα και ο διαιτητής Ντόναχι «έστηναν» παιχνίδια με τα «σφυρίγματα» του δεύτερου. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπατίστα είχε πλησιάσει τον διαιτητή, τον οποίο γνώριζε 25 χρόνια και του προσέφερε 2.000 δολάρια ανά κερδισμένο παιχνίδι. Ο ίδιος στοιχημάτιζε πάνω από 100.000 ευρώ ανά παιχνίδι. Ο διαιτητής συμφώνησε και επί μήνες οι δυο τους είχαν τρομερά κέρδη, καθώς και εξωφρενικό ποσοστό επιτυχίας (88%).

Ο 41χρονος τότε Μπατίστα ήταν αρκετά καλά τοποθετημένος στον χώρο του ΝΒΑ και του τζόγου και χάρη στον Ντόναχι κέρδισε πολλά χρήματα. Κάποια στιγμή ο Μπατίστα απέκτησε και έναν βοηθό, τον φίλο του Τόμι Μαρτίνο, ο οποίος ενεργούσε ως ο συνδετικός κρίκος για το σχέδιο Ντόναχι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Μπατίστα δημιούργησε μία παράνομη εταιρεία στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι εθισμένοι με το στοίχημα. Ο ίδιος λειτουργούσε ως «μεσίτης» στο ΝΒΑ. Μέσα από κάθε ένα παιχνίδι λοιπόν, ο Μπατίστα κέρδιζε περίπου 1 εκατ. δολ. για τους «επενδυτές» του μέσω των σφυριγμάτων του Ντόναχι.

Ενα μέλος της εταιρείας αποκαλύπτει το εξής: «Η εταιρεία δεν καθόταν σχεδόν ποτέ μαζί σε ένα τραπέζι. Ολοι όμως είχαν ένα κομμάτι της πίτσας». Επειτα από κάποιο σημείο, όμως, χάρη στον πράκτορα του FBI, Φιλ Σκάλια, όλα έλαβαν τέλος. Ο έμπειρος πράκτορας ήξερε πως γίνεται παράνομος στοιχηματισμός στο ΝΒΑ και έπειτα από επικοινωνία που είχε με τη σύντροφο του Ντόναχι, είχε καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Τα υπόλοιπα… είναι ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή