Πικρό «αντίο» Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα

Πικρό «αντίο» Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έξι χρόνια απουσίας του Παναθηναϊκού από τα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας έγιναν επτά με τη φετινή διοργάνωση, την οποία αποχαιρέτησαν οι «πράσινοι» με τρίτη συνεχόμενη (και 8η συνεχόμενη συνολικά) ήττα που γνώρισαν από τη Ρεάλ, στο κατάμεστο ΟΑΚΑ (82-89).

Ο Νικ Καλάθης, στη μετά Διαμαντίδη εποχή στον Παναθηναϊκό, ήταν ο βασικός συντελεστής της πρόκρισης του «τριφυλλιού» στα πλέι οφ και προσπάθησε να δώσει την ανάλογη συνέχεια για την ανατροπή των προγνωστικών που είχε η περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ, αλλά στον δεύτερο και στον τρίτο αγώνα «λύγισε» από το βάρος της ευθύνης, δεν είχε καθαρή σκέψη και το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, μετά το τελευταίο άστοχο τρίποντο, αποτελεί «παρηγοριά» στη στενοχώρια του διεθνούς πλέι μέικερ.

Η Ρεάλ που «σκούπισε» τον Παναθηναϊκό (3-0 νίκες), έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε θέση στο φάιναλ φορ της Βιτόρια, θα υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στο Βελιγράδι, πριν από ένα χρόνο, θα περιμένει τον αντίπαλό της και σε διάστημα 8 χρόνων, ο Πάμπλο Λάσο θα την καθοδηγήσει στο έκτο φάιναλ φορ της καριέρας του.

Στον αντίποδα, ο Ρικ Πιτίνο, χωρίς να έχει «μαγικό ραβδάκι», όσο κι αν βελτίωσε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση της ομάδας του, δεν μπόρεσε αφενός να περιορίσει το δεδομένο άγχος που «λύγισε» τους παίκτες του μετά το 2-0 της Μαδρίτης και αφετέρου να «κρύψει» τις αδυναμίες που είχε ο Παναθηναϊκός από τον σχεδιασμό του προκατόχου του, Τσάβι Πασκουάλ. Η έλλειψη βασικού και ποιοτικού σέντερ ήταν εμφανής παρά τη μεγάλη προσπάθεια του Βουγιούκα (ο Παπαγιάννης ξανά αρνητικός), όπως και η απουσία ικανού παίκτη δίπλα στον Καλάθη. Η προσπάθεια των Λοτζέσκι και Λάνγκφορντ δεν ήταν αρκετή χθες, καθώς τόσο ο Κιλπάτρικ όσο και ο Λεκαβίτσιους απογοήτευσαν.

Η Ρεάλ βρήκε λύσεις σχεδόν από όλους τους παίκτες της και δίκαια πήρε το εισιτήριο.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει με 25-34 στο 17΄, αλλά με επιμέρους σκορ 16-2, προηγήθηκε 41-36 στο α΄ ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι μείωσαν δραστικά τα λάθη τους (μόλις επτά από τα δεκαεπτά του δεύτερου αγώνα), αλλά νικήθηκαν κατά κράτος στα ριμπάουντ, με τη Ρεάλ να έχει 12 περισσότερα στο τέλος του αγώνα, αλλά και 22 έναντι 14 ασίστ, δεν μπόρεσαν να περιορίσουν αμυντικά τον Αγιόν και παράλληλα ο Φακούντο Καμπάτσο έκανε και πάλι τη διαφορά. Ο Αργεντίνος είχε 29 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ τη χαριστική βολή στον Παναθηναϊκό έδωσαν το καλάθι του Αγιόν για το 68-72 και δύο συνεχόμενα τρίποντα του Τέιλορ (70-75) και του Ράντολφ (72-78) και ενώ ο Φερνάντεθ είχε ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τόμας 11, Λάνγκφορντ 10 (1), Παπαγιάννης 4, Παπαπέτρου 9 (1), Γκιστ 4, Βουγιούκας 8, Λεκαβίτσιους 3 (1), Λοτζέσκι 16 (3), Κιλπάτρικ, Καλάθης 17 (3), Αντετοκούνμπο, Μήτογλου.

ΡΕΑΛ: Κοζέρ 2, Ράντολφ 14 (2), Φερνάντεθ 16 (3), Καμπάσο 16 (3), Αγιόν 12, Κάρολ 2, Ταβάρες 3, Ντεκ 2, Πρέπελιτς, Τόμπκινς 9 (1), Τέιλορ 13.

Πήρε ξανά το πλεονέκτημα η Φενέρμπαχτσε

Το πισωγύρισμα που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, πριν από πέντε ημέρες, μετέτρεψε σε προβάδισμα πρόκρισης η Φενέρμπαχτσε, που επικράτησε της Ζαλγκίρις (57-66) στο Κάουνας για τον τρίτο αγώνα των πλέι οφ της Ευρωλίγκας και χρειάζεται ακόμα μία νίκη για να ανανεώσει την τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή της στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέδειξε ότι σε σειρά αγώνων με την υποδεέστερη Ζαλγκίρις είναι πολύ δύσκολο να γνωρίσει την ήττα σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια και η αντίδρασή της ήταν άμεση και ανάλογη της εμπειρίας που έχει αποκτήσει στην επτάχρονη θητεία του «Ζοτς» στον πάγκο της.

Η Φενέρμπαχτσε, βασιζόμενη στην πάρα πολύ καλή άμυνά της και έχοντας οδηγό τον Μάρκο Γκούντουριτς που σκόραρε 14 από τους 17 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο, έχει, πλέον, δύο ευκαιρίες για να ταξιδέψει στη Βιτόρια, και αν ηττηθεί στον τέταρτο αγώνα, αύριο και πάλι στο Κάουνας, θα δώσει το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στην έδρα της.

Η Zαλγκίρις έπαιξε με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση στα δύο πρώτα δεκάλεπτα (19-15, 34-31), είχε τη θερμή συμπαράσταση 16.000 φιλάθλων της που φορούσαν μόνο πράσινα μπλουζάκια, αλλά η Φενέρ δεν επέτρεψε να αυξηθεί το προβάδισμα στο σκορ περισσότερο των 9 πόντων (32-23) και στην επανάληψη «κλείδωσε» τον ρυθμό του αγώνα. Μπορεί η Ζαλγκίρις να μείωσε στον έναν πόντο (53-54 στο 37΄), αλλά η Φενέρ προηγήθηκε εκ νέου με 54-59 με τρίποντο του Μέλι, ενώ λίαν καθοριστικό ήταν το τρίποντο του Μαχμούτογλου στα 41΄΄ πριν από τη λήξη για το 56-62, καθώς διέψευσε τις τελευταίες ελπίδες των γηπεδούχων για τη νίκη.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Ντέιβις 9, Τόμπσον 2 (7 ριμπάουντ), Γουόλτερς 15 (3/4 τρίποντα), Γουόλκαπ 7, Βέστερμαν 3 (1), Μιλάκνις 5 (1), Γουάιτ 6, Γκριγκόνις 4, Καβαλιάουσκας, Ουλανόβας 6 (1).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Γκριν, Μέλι 5 (1), Μαχμούτογλου 6 (2), Κάλινιτς 2, Σλούκας 9 (1), Γκούντουριτς 17 (3), Βέσελι 10, Γκιουλέρ 2, Ντίξον 5 (1), Ντουβερίογλου 2, Ντατόμε 8 (2).

• Στη Βιτόρια, η Μπασκόνια θα υποδεχθεί την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21.30) για την τρίτη αγωνιστική των πλέι οφ της Ευρωλίγκας και ενώ οι Βάσκοι έχουν νικήσει στο δεύτερο παιχνίδι, ισοφαρίζοντας σε 1-1 νίκες. Αν οι Μοσχοβίτες νικήσουν σήμερα ή στον τέταρτο αγώνα μεθαύριο, θα ανακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας για τον πέμπτο αγώνα και πάλι στην έδρα τους (1/5). Στη Βαρκελώνη και με το σκορ να είναι, επίσης, ισόπαλο (1-1), η Μπαρτσελόνα θα παίξει με την Εφές Αναντόλου και χρειάζεται δύο νίκες στην έδρα της για να αποκλείσει την τουρκική ομάδα και να μη χρειαστεί να παίξει πέμπτο παιχνίδι και πάλι στην Κωνσταντινούπολη (1/5).

• Ο Ρικ Πιτίνο αθωώθηκε από τον αθλητικό δικαστή της Ευρωλίγκας για τις δηλώσεις κριτικής στη διαιτησία του πρώτου αγώνα Ρεάλ – Παναθηναϊκού, ενώ αντίθετα ο Κιθ Λάνγκφορντ τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο 2.500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή