ΠΑΟ: Εκανε ό,τι μπορούσε, αλλά έμεινε πάλι χαμηλά

ΠΑΟ: Εκανε ό,τι μπορούσε, αλλά έμεινε πάλι χαμηλά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες επιστροφής του Παναθηναϊκού στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ύστερα από 7 χρόνια, όπως είχαν διαμορφωθεί στις αρχές της φετινής περιόδου με τις μεταγραφές που έγιναν, διαψεύστηκαν και πάλι, με τον εκκωφαντικό αποκλεισμό από την αήττητη Ρεάλ σε τρία παιχνίδια των πλέι οφ.

Ο ευρωπαϊκός απολογισμός των «πρασίνων» είναι αρνητικός και έχει μόνο παρηγορητικό χαρακτήρα από τη συμμετοχή τους στην τελική οκτάδα και την αναπόφευκτη σύγκριση με το γεγονός ότι έφτασαν ένα σκαλοπάτι ψηλότερα από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους Ολυμπιακό που κατέρρευσε στον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας και δεν προκρίθηκε.

Η επανάληψη της αποτυχημένης διεκδίκησης πρόκρισης στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, από την τελευταία συμμετοχή του 2012 μέχρι και φέτος, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους «πράσινους». Ακόμα και πέρυσι που ο Παναθηναϊκός είχε πλεονέκτημα έδρας, έναντι της Φενέρμπαχτσε, αποκλείστηκε με 0-3 νίκες. Κόντρα στη Ρεάλ και με μειονέκτημα έδρας, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

«Τα χρήματα δεν παίζουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο» είναι η παραδοσιακή εκτίμηση για τους «πληβείους» και τους «πατρίκιους» του επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πέντε τελευταία χρόνια, ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε ο Ολυμπιακός μπορούν να κάνουν την οικονομική υπέρβαση, λόγω της ελληνικής κρίσης, με αποτέλεσμα να είναι σταθερά στις θέσεις των αουτσάιντερ.

Στη φετινή ομάδα που σχεδίασε ο Τσάβι Πασκουάλ, κατά την τρίτη, ανολοκλήρωτη χρονιά παρουσίας του στον πάγκο του ΠΑΟ, υπήρχε η ποσότητα των παικτών, αλλά όχι και η ανάλογη ποιότητα στην πρώτη πεντάδα και στο βάθος του πάγκου του.

Μοναδική εξαίρεση παίκτη που δημιουργεί την ποιοτική διαφορά, είναι ηγέτης και έχει θέση βασικού πλέι μέικερ σε οποιαδήποτε κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκας, είναι ο Νικ Καλάθης. «Απογείωσε» τον Παναθηναϊκό στις 10 τελευταίες αγωνιστικές, αλλά ήταν ανέφικτο να νικήσει μόνος του τη Ρεάλ που τον στοχοποίησε αμυντικά. Η εναλλακτική επιλογή του Λεκαβίτσιους αποδείχθηκε και πάλι ανεπαρκής. Κανένας, όμως, από τους ξένους παίκτες του «τριφυλλιού» δεν ήταν πρώτης κλάσης, συγκριτικά με τις ομάδες-φαβορί για το φάιναλ φορ και η ευθύνη των επιλογών βαρύνει τον πρώην τεχνικό της ομάδας. Το μεγαλύτερο σφάλμα του Πασκουάλ που δεν μπορούσε επ’ ουδενί να «κρύψει» ο Πιτίνο ή έστω να κάνει «μακιγιάζ», ήταν η «γύμνια» στις θέσεις των ψηλών, με αποτέλεσμα ο Πιτίνο να προσπαθεί να αξιοποιήσει τον έμπειρο Βουγιούκα και να βελτιώσει τον Παπαγιάννη που ήταν ανέτοιμος να σηκώσει το βάρος της θέσης. Το πρόβλημα των άστοχων σουτ και κυρίως των τριπόντων που αντιμετώπισε ο Πιτίνο, ήταν δυσεπίλυτο από τις επιλογές του προκατόχου του στους φόργουορντ της ομάδας του.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να διαθέτει «κορμό» Ελλήνων παικτών και στους οποίους θα στηριχθεί τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά στην παρούσα φάση ήταν… άγουρος και άπειρος για να σηκώσει την ευθύνη της πρόκρισης. Το οικοδόμημα του Παναθηναϊκού είχε οφθαλμοφανή λάθη στον σχεδιασμό του και στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να αποδώσει πειστικό μπάσκετ ποιότητας και με την ανάλογη διάρκεια.

Ενόψει της οριστικοποίησης από την Ευρωλίγκα για τη διοργάνωση του φάιναλ φορ του 2020 στην Αθήνα και με την πρόβλεψη ότι ο Ρικ Πιτίνο θα παραμείνει προπονητής του Παναθηναϊκού, θα υπάρξει μια νέα πρόκληση δημιουργίας ομάδας του «τριφυλλιού» με τέσσερις, τουλάχιστον, ξένους παίκτες πρώτης κλάσης.

• Απάντηση στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο «Action 24», υποστήριξε ότι αν η ΕΟΚ δεν λάβει πρωτοβουλίες στο θέμα της διαιτησίας, «το ελληνικό μπάσκετ θα καταρρεύσει», έδωσε με ανακοίνωση της η διοίκηση της ομοσπονδίας.

«Για τους επισήμως “ανησυχούντες” και ανεπίτρεπτα “νεκρολογούντες” το ελληνικό Basket είναι πολύ καλά θεμελιωμένο με τη συμβολή των ανθρώπων της παραγωγικής διαδικασίας και δεν κινδυνεύει να δικαιώσει τους δημιουργούς και τους προφήτες “κατάρρευσης και θανάτων”» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή