Ευρωλίγκα: Ιστορική στιγμή για την Εφές

Ευρωλίγκα: Ιστορική στιγμή για την Εφές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ χρόνια χρειάστηκε να περιμένει η παραδοσιακότερη τουρκική ομάδα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, Εφές Αναντολού, για να επιστρέψει σε ευρωπαϊκό φάιναλ φορ, έπειτα από εκείνο της Σουπρολίγκας το 2001. Η τρίτη νίκη της επί της Μπαρτσελόνα (80-71) στο πέμπτο παιχνίδι των πλέι οφ «σφράγισε» την πρόκρισή της στη Βιτόρια. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το τουρκικό μπάσκετ θα έχει διπλή εκπροσώπηση σε φάιναλ φορ και εξασφαλισμένη παρουσία στον τελικό της 19ης Μαΐου, καθώς δύο ημέρες νωρίτερα, στον ημιτελικό, η Εφές του Εργκίν Αταμάν θα παίξει με την καταξιωμένη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που θα συμμετάσχει στο φάιναλ φορ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Αντίπαλος της τουρκικής ομάδας, που θα προκριθεί στον τελικό, θα είναι η νικήτρια του έτερου ημιτελικού ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ρεάλ Μαδρίτης.

Δύο φορές «έσπασε» το πλεονέκτημα έδρας στο ζευγάρι Εφές – Μπαρτσελόνα (1-1 νίκες στην Κωνσταντινούπολη, 1-1 νίκες στη Βαρκελώνη) και ο πέμπτος αγώνας κρίθηκε από το ξέσπασμα της απόδοσης των γηπεδούχων στο πρώτο πεντάλεπτο της τέταρτης περιόδου, όταν και προηγήθηκαν με διαφορά 10 πόντων (67-57). Οι Καταλανοί μείωσαν μέχρι τους 4 πόντους από το τρίποντο του Ρίμπας (75-71 στο 1΄35΄΄), αλλά καθοριστική ήταν η μη εκδήλωση επίθεση στα 45΄΄ πριν από τη λήξη, όταν ο Σίνγκλετον δεν πρόλαβε να σουτάρει. Το εύστοχο τρίποντο του Μόερμαν από τη γωνία του γηπέδου, στα 29΄΄, έκρινε και την πρόκριση της Εφές που γιορτάστηκε από 15.000 φιλάθλους της στο «Σινάν Ερντέμ».

H Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύθηκε το άγχος των γηπεδούχων στο πρώτο δεκάλεπτο (23-28) και μέχρι το 13΄ αύξησε το προβάδισμά της στο σκορ, μέχρι τους 8 πόντους (24-32), αλλά η συνεχής αμυντική βελτίωση της Εφές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του σκορ στο πρώτο ημίχρονο (47-42). Τα 15 εύστοχα τρίποντα και από τις δύο ομάδες (10/19 η Εφές, 5/9 η Μπαρτσελόνα) χαρακτήρισαν την επιθετική λειτουργία τους στο πρώτο μέρος, μακριά από τα καλάθια. Ο σαφής προσανατολισμός της άμυνας και των δύο ομάδων απέτρεψε τις διεισδύσεις των περιφερειακών και την τροφοδοσία των ψηλών παικτών.

Ο… διαγωνισμός τριπόντων συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο (61-57), με τα ποσοστά ευστοχίας να έχουν πτωτική στάση, ύστερα από βεβιασμένες επιλογές και στις δύο πλευρές του γηπέδου, και είχαν ως αποτέλεσμα το μικρό επιμέρους σκορ (14-15) και την ισορροπημένη εξέλιξη του σκορ.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ: Λάρκιν 18 (5), Μπομπουά 11 (3), Μπαλμπάι, Μόερμαν 18 (4), Πλάις 5, Μίτσιτς 10 (2), Αντερσον 11 (3), Ντάνστον 7, Σιμόν.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σεραφέν 4, Πάνγκος 7 (1), Ρίμπας 8 (2), Σίνγκλετον 12 (2), Χάνγκα 9 (1), Ερτέλ 12 (1), Οριόλα 7 (1), Κούριτς 2, Κλαβέρ, Τόμιτς 10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή