Παιχνίδια εξουσίας στο μπάσκετ

Παιχνίδια εξουσίας στο μπάσκετ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μάτι του κυκλώνα», όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως οι όποιες ενδείξεις, όσο έντονες κι αν ήταν, να μετατραπούν σε αποδείξεις, βρίσκεται η διαιτησία του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, από το οποίο αναδίδεται έντονη «δυσοσμία».

Η… μοίρα των διαιτητών στα κορυφαία ομαδικά αθλήματα είναι σχεδόν πάντα προδιαγεγραμμένη, αφού διαχρονικά οι αποφάσεις τους αποτελούν και το καλύτερο άλλοθι του ηττημένου. Στο φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ, οι διαιτητές και η κεντρική επιτροπή ορισμών και κληρώσεων βρέθηκαν αρχικά στο στόχαστρο του Ολυμπιακού που αποχώρησε στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, ενώ πριν από την έναρξη των πλέι οφ οι φωνές δυσαρέσκειας και άλλων ομάδων έχουν ενταθεί, ακόμα και με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των ίδιων των μελών του ΕΣΑΚΕ. Η ενότητα του συνεταιρισμού δοκιμάζεται και πάλι, αλλά αυτή τη φορά η μη ολοκλήρωση των πλέι οφ θα προκαλέσει ακόμα και τη διάλυσή του.

«Μας έχουν “στήσει” τόσες φορές και δεν μιλάει κανένας. Την ημέρα που έθαψα τον πατέρα μου με στήσανε στο γήπεδο. Καμία όμως ευαισθησία από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους», εξεμάνη σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της επαγγελματικής λίγκας ο πρόεδρος του Ρεθύμνου, Κωστής Ζομπανάκης, παρουσία των ιδιοκτήτων των δύο «αιωνίων» αντιπάλων.

Ο έλεγχος της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας τελεί ως ανεξάρτητη αρχή υπό την αιγίδα της ΕΟΚ, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, και η υπαγωγή της στον ΕΣΑΚΕ έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της λίγκας.

Το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας επαναφέρεται από τον ΕΣΑΚΕ, παραγνωρίζοντας τις δυσοίωνες προδιαγραφές που υπάρχουν για ομοφωνία των μελών του και κυρίως του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στα κριτήρια επιλογής των βετεράνων διαιτητών στη νέα ΚΕΔ και των απρόσμενων συνεπειών που θα υπάρξουν στην πρώτη κακή ή ύποπτη ή δυσμενή για την ομάδα του διαιτησία. Η υπαγωγή της ΚΕΔ στον ΕΣΑΚΕ μπορεί να συμβεί μόνο με αλλαγή του αθλητικού νόμου κατόπιν υπουργικής απόφασης. Το αίτημα-βέτο του Ολυμπιακού για ξένους διαιτητές, όπως συμβαίνει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί, γιατί η ΕΟΚ δεν τελεί υπό την επιτροπεία της FIBA, όπως γίνεται στην ΕΠΟ από την UEFA με τον ορισμό ξένου αρχιδιαιτητή (Περέιρα), ενώ θα υπάρξει απαξίωση των Ελλήνων διαιτητών.

Ισες αποστάσεις

Ο κ. Βασιλειάδης, που έγινε αυτόπτης μάρτυρας της οξύτατης αντιπαράθεσης, με ύβρεις και χειρονομίες από τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στη σύσκεψη-παρωδία πριν από έναν μήνα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις στον «πόλεμο» Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και δηλώνει φίλος των «ερυθρολεύκων» ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει δίκιο στην άσκηση «βέτο» για τους ξένους διαιτητές. Παράλληλα, ο υφυπουργός επιτίθεται στην ΕΟΚ, για ανάληψη πρωτοβουλιών στο πρωτάθλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι απολύτως αβέβαιο αν θα αποδεχθεί με δική του υπογραφή τη «μετακόμιση» της ΚΕΔ στον ΕΣΑΚΕ, εφόσον γίνει αυτή η πρόταση από τη λίγκα του επαγγελματικού μπάσκετ.

Η διοίκηση της ομοσπονδίας δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία αλλαγών στην ΚΕΔ εν θερμώ και κυρίως υπό την οποιαδήποτε πίεση, από όπου κι αν προέρχεται. Μετά την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου (εφόσον γίνει), θα το πράξει κάνοντας απολογισμό για την κεντρική επιτροπή διαιτησίας, με γνώμονα την ανεξάρτητη λειτουργία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή