Επικυρώθηκε ο υποβιβασμός, στην Α2 και τυπικά ο Ολυμπιακός

Επικυρώθηκε ο υποβιβασμός, στην Α2 και τυπικά ο Ολυμπιακός

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Ολυμπιακό να υποβιβάζεται επίσημα στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας και τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στην άχαρη προσμονή συμμετοχής στα ημιτελικά των πλέι οφ, η ανταγωνιστικότητα του φετινού «τραυματισμένου» επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ έμελλε να προασπίζεται και να διαφημίζεται από τις δύο νεοφώτιστες ομάδες της Α1 κατηγορίας, τον Ηφαιστο και τον Χολαργό που θα επιδιώξουν την υπέρβαση πρόκρισης στην τελική τετράδα (πρόκριση σε τρεις νίκες).

Αμφότεροι, έχουν, ήδη, πετύχει απόλυτα τους στόχους τής πρώτης παρουσίας τους στο επαγγελματικό πρωτάθλημα: έγκαιρη εξασφάλιση της παραμονής και εισόδου στα πλέι οφ. Τα αυριανά αποτελέσματα των τρίτων αγώνων, ΑΕΚ – Χολαργού (17.00) και Περιστερίου – Ηφαίστου (19.30), θα κρίνουν και τις ομάδες που θα προκριθούν στους ημιτελικούς και θα τεθούν αντιμέτωποι του Προμηθέα, από το πρώτο ζευγάρι και του Παναθηναϊκού από δεύτερο. Οι γηπεδούχοι καλούνται να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα έδρας, με τη διεξαγωγή της τρίτης αναμέτρησης στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Περιστέρι, έχοντας αντιπάλους που θα παίξουν χωρίς άγχος, γιατί και ο πιθανός αποκλεισμός θα τερματίσει την πετυχημένη πορεία τους ύστερα από 28 αγώνες πρωταθλήματος και πλέι οφ.

Ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ επικύρωσε τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2, ολοκληρώνοντας την τυπική διαδικασία της εφαρμογής του κανονισμού για τη μη προσέλευση των «ερυθρολεύκων» στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ. Οι Πειραιώτες μηδενίστηκαν για δεύτερη φορά στην φετινή περίοδο (η πρώτη ήταν στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο ΣΕΦ) για τη μη προσέλευσή τους που ήταν «συνέπεια λόγου μη αναγομένου σε γεγονός ανωτέρας βίας», όπως αναφέρει η απόφαση, ενώ έγινε αφαίρεση έξι βαθμών που μεταφέρονται στο πρωτάθλημα οποιασδήποτε κατηγορίας συμμετάσχουν, την επόμενη περίοδο και επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 15.000 ευρώ. Στη βαθμολογία, ο Ολυμπιακός κατατάσσεται στην τελευταία θέση, καθώς ακυρώνονται όλα τα αποτελέσματα των 25 αγώνων που έπαιξε στο πρωτάθλημα.

Η αναμενόμενη κατάληξη του οδυνηρού υποβιβασμού δεν αλλάζει τη στάση της ΚΑΕ στην προσμονή των εκδικάσεων στη διπλή προσφυγή που έχει καταθέσει στο ΑΣΕΑΔ, ενώ περιθώριο ανατροπής του υποβιβασμού του Ολυμπιακού υπάρχει μόνο από σχετική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη. Οι 14 ομάδες έχουν ομόφωνα αποφασίσει την αναδιάρθρωση του επόμενου πρωταθλήματος, με την αύξηση των ομάδων σε 16, μετά την άνοδο του Ιωνικού Νικαίας και του Ηρακλή, αλλά αναφέρεται ρητά ότι όποια ομάδα υποβιβαστεί με δική της υπαιτιότητα και όχι με βαθμολογικά κριτήρια (Λαύριο, Κολοσσός), δεν θα συμπεριληφθεί στην αναδιάρθρωση. Με τις ισχύουσες αποφάσεις και εξελίξεις, η Καστοριά που έχασε την άνοδό της από την Α2 στο προχθεσινό παιχνίδι με τον Ηρακλή, μπορεί να καταλάβει τη θέση του Ολυμπιακού.

Η αναδιάρθρωση του επόμενου πρωταθλήματος, ακόμα κι αν εγκριθεί από την ΕΟΚ που είναι βέβαιο ότι θα γίνει, θα πρέπει να ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο, με νομοθετική ρύθμιση και τροπολογία που θα καταθέσει ο υφυπουργός Αθλητισμού. Εναπόκειται στην πολιτική ευχέρεια του κ. Βασιλειάδη, αν θα κάνει αλλαγή στην αναδιάρθρωση των 16 ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του Ολυμπιακού ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, ενδέχεται να μη δεχθεί καν την αναδιάρθρωση και να μην καταθέσει τροπολογία, με αποτέλεσμα οι ομάδες του επόμενου πρωταθλήματος να παραμείνουν 14, να υποβιβαστούν ο Ολυμπιακός, το Λαύριο και ο Κολοσσός και να προβιβαστούν οι τρεις πρώτοι της Α2 (Ιωνικός, Ηρακλής, Καστοριά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή