Εθνική Μπάσκετ: Με μαθήματα και απώλειες

Εθνική Μπάσκετ: Με μαθήματα και απώλειες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση ανταγωνιστικότητας της εθνικής ομάδας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και τη διάθεση όλων των παικτών να μη χαθεί ακόμα μία ευκαιρία διάκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, προσέλκυση 43.000 θεατών και στα τρία φιλικά παιχνίδια από τον «μαγνήτη» του Ελληνα σταρ, αλλά και δύο δυσάρεστοι τραυματισμοί στις θέσεις των γκαρντ (Σλούκας – Αθηναίου), συνθέτουν τον απολογισμό του τουρνουά «Ακρόπολις», προτελευταίου τεστ πριν από τον πρώτο αγώνα με το Μαυροβούνιο (1/9) στη μακρινή Σενζέν.

Η «επίσημη αγαπημένη» ένιωσε τη διαχρονική αγάπη των φιλάθλων, που γέμισαν τις θέσεις του ΟΑΚΑ σε περίοδο θερινών διακοπών για να δουν από κοντά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην επανεμφάνισή του με τη γαλανόλευκη φανέλα ύστερα από τρία χρόνια.

Η προσαρμογή του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ στις αγωνιστικές ανάγκες της ελληνικής ομάδας, με πρώτο κριτήριο την ομαδικότητα σε άμυνα και επίθεση, ήταν και παραμένει μέχρι την έναρξη του Μουντομπάσκετ το μεγάλο ζητούμενο της δουλειάς του τεχνικού Θανάση Σκουρτόπουλου και των συνεργατών του.

«Η εθνική ομάδα είναι… ομάδα. Δεν είναι ομάδα του ενός. Ο Γιάννης είναι πρωταγωνιστής, αλλά και ο καλύτερος συμπαίκτης. Θα αναλάβει δύσκολες φάσεις, αλλά και όλοι οι συμπαίκτες του είναι έτοιμοι να χτυπήσουν τον αντίπαλο όταν ο Αντετοκούνμπο περιορίζεται από την προσαρμογή της αντίπαλης άμυνας σε αυτόν. Το πρώτο παράδειγμα το έδωσε ο αδελφός του, Θανάσης, με τα πέντε τρίποντα που σκόραρε και την αυτοπεποίθηση που έδειξε. Ετσι παίζουν όλοι», είπε ο Ελληνας τεχνικός, ενώ και ο Μπουρούσης είπε ακόμα μία αλήθεια που η Εθνική γνωρίζει πολύ καλά: «Το λέω από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας και το ζητώ καθημερινά. Οσο κι αν αυξάνονται οι προσδοκίες για διάκριση στο Παγκόσμιο με την παρουσία του Γιάννη, πρέπει να κρατάμε μακριά μας αυτή την πίεση. Πιστεύετε ότι ο Γιάννης και κάθε παίκτης της αξίας του, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να νικήσει μόνος του τους αντιπάλους του; Μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα για να νικήσουμε, όλοι μαζί. Κι αυτό κάνει και ο ίδιος. Βοηθάει, από θέση πρωταγωνιστή».

Η Εθνική νίκησε εύκολα την Ιταλία (83-63), με σταθερό ρυθμό την Τουρκία (84-70) και ηττήθηκε από τη Σερβία στην παράταση (80-85), αλλά αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες από την έκβαση του τελικού του «Ακρόπολις», γιατί είχε πολλά κοινά στοιχεία από παιχνίδι νοκ άουτ, με πολύ πάθος, αποφασιστικότητα για ανατροπή του σκορ στην παράταση.

Στο παιχνίδι με την Ιταλία, ο Σλούκας υπέστη ελαφρά θλάση, ενώ στην αναμέτρηση με τη Σερβία ο Γιάννης Αθηναίου στάθηκε εξαιρετικά άτυχος με τη ρήξη αριστερού πρόσθιου χιαστού (έξι μήνες εκτός). Οι ευχές όλων των μελών της Εθνικής ακολουθούν τον Αθηναίου στον δύσκολο εξάμηνο δρόμο αποθεραπείας που θα διανύσει μετά την εγχείρηση. Τη θέση του παίκτη του Παναθηναϊκού πήρε ο Βαγγέλης Μάντζαρης που είχε αποκλεισθεί πριν από το «Ακρόπολις» και κλήθηκε να ταξιδέψει στην Κίνα.

Ο Σλούκας παραμένει στην Αθήνα για φυσικοθεραπείες, υπολογίζεται από τον Σκουρτόπουλο για το Παγκόσμιο, αλλά είναι άγνωστη η χρονική στιγμή επανένταξής του (ίσως και στη δεύτερη φάση).

Ο Μήτογλου αποκλείστηκε από την προετοιμασία και η αποστολή αναχωρεί αύριο για την Κίνα και το τελευταίο τουρνουά φιλικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή