Κίνα: Η πρόκριση της Εθνικής στους 16 πήρε… αναβολή μετά την ήττα από τη Βραζιλία με 78-79

Κίνα: Η πρόκριση της Εθνικής στους 16 πήρε… αναβολή μετά την ήττα από τη Βραζιλία με 78-79

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ -ΚΙΝΑ

Η πρόκριση της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου κυπέλλου, πήρε… αναβολή, μετά την ήττα που γνώρισε από την Βραζιλία (79-78) στην 2η αγωνιστική του ομίλου της Νανζίνγκ και θα χρειαστεί να νικήσει τους Νεοζηλανδούς, μεθαύριο, στον τρίτο και τελευταίο αγώνα.

Η Εθνική ομάδα απώλεσε την πρώτη θέση του ομίλου, ακόμα και αν νικήσει την ομάδα της Ωκεανίας, η οποία βρίσκεται, επίσης, στο «κυνήγι» της πρόκρισης, καθώς επικράτησε του Μαυροβουνίου (93-83). Τα «γιατί» της πρώτης ελληνικής ήττας στο Μουντομπάσκετ, είναι δυο.

Πρώτον, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο περιορίστηκε από την διαβασμένη βραζιλιανική άμυνα που δεν του έδωσε διαδρόμους και δεν κατάφερε να δημιουργήσει ή να τελειώσει επιτυχώς, αρκετές φάσεις. Σε 28 λεπτά, ο «Greek Freak» είχε 3/6 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 7/7 βολές, 4 ριμπάουντ, τρείς ασίστ, τρία λάθη, τρία κλεψίματα και ένα μπλοκ κόψιμο. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την εφαρμογή δεύτερου ή και τρίτου σχεδίου που έχει, ούτως ή άλλως, η Εθνική ομάδα για την… άσχημη βραδιά του MVP του ΝΒΑ.

Δεύτερον, η Εθνική έδειξε ανήμπορη να αναστρέψει την ψυχολογία του φαβορί που έδειχνε ότι ήλεγχε τον αγώνα, μέχρι το 15', αλλά οι Βραζιλιάνοι μείωσαν στο σκορ και προηγήθηκαν, δεν πήραν ανάλογες «απαντήσεις». Αν ο Σλούκας ευστοχούσε στην τρίτη βολή, ίσως και το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό στην παράταση, αλλά με «αν» δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα του πρώτου παραπατήματος της Εθνικής στην Κίνα και του κατακόρυφα αυξημένου άγχους που θα έχει για τον αγώνα με τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Γιώργος Πρίντεζης με 14 πόντους και ο Νικ Καλάθης με εννέα συνεχόμενους, έδωσαν την λύση στο επιθετικό πρόβλημα που είχε η Εθνική ομάδα στο πρώτο ημίχρονο (30-40). Το οξύμωρο στοιχείο για την Εθνική ομάδα ήταν ο τρόπος που ξέφυγε από την «καυτή ανάσα- των Βραζιλιάνων, καθώς ξεπέρασε το γνώριμο πρόβλημα ευστοχίας στα τρίποντα, σημείωσε επτά σε 13 προσπάθειες και είχε καλύτερο ποσοστό (54%) από τα δίποντα (5/16, 31%). Χωρίς, δηλαδή, η μπάλα να περάσει στους ψηλούς παίκτες, η Εθνική είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Καλάθη και Σλούκα, ενώ η αμυντική αποτελεσματικότητα της ήταν σταθερή.

Η διαφορά του σκορ έφτασε στους 17 πόντους (23-40) με εύκολο τρόπο και αν οι Έλληνες διεθνείς δεν χαλάρωναν, πρωτίστως, στην άμυνα τους, θα μπορούσαν να πάνε πιο… ήσυχοι στα αποδυτήρια. Η αντεπίθεση της Βραζιλίας συνεχίστηκε με το «καλημέρα» της επανάληψης και ταυτόχρονα, η ελληνική ομάδα δεν μπορούσε να βρει ρυθμό και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Η «σελεσάο» σημείωσε σερί 22-4 και προηγήθηκε 45-44 στο 25', ενώ ένα λεπτό νωρίτερα (41-44), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήγε στον ελληνικό πάγκο, εξαιτίας του τρίτου φάουλ που του καταλογίσθηκε (επιθετικό στον Βαρεζάο) και ανάγκασε τον Θανάση Σκουρτόπουλο να τον αντικαταστήσει. Η έκβαση του αγώνα δεν βελτιώθηκε για την Ελλάδα στο τρίτο δεκάλεπτο. Η Βραζιλία είχε το μομέντουμ, πέτυχε επιμέρους σκορ 26-13 και άρχισε την τέταρτη περίοδο από την θέση του… οδηγού, έστω και με μικρό προβάδισμα (56-53), αλλά έχοντας κερδίσει την ψυχολογία του αγώνα. Οι Κινέζοι φίλαθλοι συνέχισαν να φωνάζουν «MVP» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την προτροπή να επιστρέψει στο παρκέ (συνέβη στο 29'), αλλά αποθέωναν και τον Βαρεζάο που σκόραρε κατά… ριπάς και ανανέωνε την διεκδίκηση της νίκης. Οι πέντε… ηλικιωμένοι παίκτες της Βραζιλίας (άνω των 35 ετών), απέδειξαν ότι είχαν τις δυνάμεις να «κυνηγήσουν» την μπάλα σε κάθε ελληνική επίθεση, να εξασφαλίσουν τα αμυντικά ριμπάουντ και να παίξουν φάση-φάση στην επίθεση, διαβάζοντας την ελληνική άμυνα. Το 67-64 για την Βραζιλία αυξήθηκε σε 71-64 και ενώ στο 35', ο Giannis υπέπεσε σε τέταρτο φάουλ, αλλά ο Σκουρτόπουλος δεν τον απέσυρε δικαιολογημένα. Σε τρία ελληνικά λέι-απ, η μπάλα μπήκε και… βγήκε από το βραζιλιάνικο καλάθι, ο Καλάθης με τέσσερις πόντους μείωσε σε 73-30 στο 1' 54'', αλλά η Βραζιλία δεν «πετούσε τον ιδρώτα» της ανατροπής…

Στα 48'' (76-71) πριν από την λήξη, ο Χουέρτας έκανε αντιαθλητικό φάουλ (οι διαιτητές είδαν την φάση στο βίντεο) και αυτή ήταν η τελευταία απόπειρα αποφυγής της ήττας. Οι δυο βολές του Παπανικολάου μείωσαν σε 76-73 και το εύστοχο τρίποντο του Πρίντεζη στα 34'', ξεσήκωσε κάθε Έλληνα φίλαθλο, στην Νανζίγκ και στην Ελλάδα, από την θέση του για την ισοφάριση.

Στα 14'', το πικ εν ρολ των Μπαρμπόσα-Βαρεζάο, έγραψε το 78-76 για την Βραζιλία που έδωσε το τέταρτο φάουλ στον Σλούκα και στην επαναφορά της μπάλας, έγινε παρακινδυνευμένη και λανθασμένη πάσα προς τον Αντετοκούνμπο. Στα 4'', η πρώτη άστοχη βολή του Μπαρμπόσα και η δεύτερη εύστοχη (79-76), έδωσαν το δικαίωμα του τριπόντου στην Ελλάδα και ο άπειρος Λουσάντα διευκόλυνε το ελληνικό έργο με το φάουλ που έδωσε στον Σλούκα, όταν επιχείρησε πολύ έξυπνα να σουτάρει, τρία μέτρα κάτω από το κέντρο του γηπέδου (στα 2''). Ο διεθνής πλέι μέικερ ευστόχησε στις δυο πρώτες βολές, αστόχησε στην τρίτη και ο Καμπόκλο απομάκρυνε την μπάλα, ενώ οι Έλληνες παίκτες υποστήριζαν ότι τράβηξε το διχτάκι…

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μπαρμπόσα 13, Μπενίτε, Καμπόκλο 8 (2), Φελίτσιο 2, Γκαρσία 13 , Χουέρτας 2, Λίμα, Λουσάντα, Λουζ 4, Μαρκίνιος 15 (3), Βαρεζάο 22.

ΕΛΛΑΔΑ: Αντετοκούνμπο 13 , Μπουρούσης 4, Καλάθης 16 (3), Παπαγιάννης 4 , Παπανικολάου 7 (1), Πρίντεζης 20 ( 4), Σλούκας 9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή