Εθνική Μπάσκετ: Να ζωντανέψει ξανά τη Σαϊτάμα

Εθνική Μπάσκετ: Να ζωντανέψει ξανά τη Σαϊτάμα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Oσο μεγάλος κι αν είναι ο βαθμός δυσκολίας, όσο κι αν το όνομα του αντιπάλου προκαλεί σεβασμό και συγκαταλέγεται στα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, η εθνική ομάδα μπάσκετ δεν έχει άλλη επιλογή και στόχο από τη νίκη στον σημερινό αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες (15.30), στη Σενζέν, για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι διεθνείς παίκτες και το προπονητικό επιτελείο δίνουν τον χαρακτηρισμό του νοκ άουτ στην αναμέτρηση, γιατί μόνο με νίκη θα διατηρήσουν βάσιμες πιθανότητες πρόκρισης στην προημιτελική φάση. Η ελληνική ομάδα θα γνωρίζει πριν από το τζάμπολ με τις ΗΠΑ το αποτέλεσμα του αγώνα Βραζιλίας – Τσεχίας. Αν νικήσουν οι Βραζιλιάνοι, θα κάνουν άλμα πρόκρισης στα προημιτελικά και θα περιμένουν το αποτέλεσμα της Εθνικής, η οποία, αν νικήσει, θα συνεχίσει να τους «κυνηγά» στη βαθμολογία και την ερχόμενη Δευτέρα θα επιδιώξει την τριπλή ισοβαθμία, με νίκη και επί της Τσεχίας.

Εχουν περάσει δεκατρία χρόνια και έξι ημέρες από την τελευταία ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκείνη η ήττα τους στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ είχε ελληνική υπογραφή και σήμερα, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Δύσκολο, γιατί πλέον δεν υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανέφικτο, γιατί η αμερικανική ομάδα είναι αποδυναμωμένη και θα έχει απέναντί της τον MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι αναμφίβολα η μεγάλη ημέρα του «Greek Freak» για να γράψει ιστορία και, ως ηγέτης της εθνικής ομάδας, να την οδηγήσει σε νίκη κόντρα στους συγκεκριμένους Αμερικανούς παίκτες, τους οποίους έχει ξεπεράσει σε αξία και φήμη στο ΝΒΑ.

Η άμυνα είναι ο θεμέλιος λίθος για τη διεκδίκηση της νίκης και η Εθνική επιβάλλεται να είναι προσηλωμένη και συνεπής σε κάθε αμερικανική επίθεση. Ο τρόπος αντιμετώπισης των ΗΠΑ από την Τουρκία αποτελεί «πυξίδα» για το προπονητικό επιτελείο, που έχει προσθέσει και άμυνες «ζώνης».

Οι Αμερικανοί ακύρωσαν τη χθεσινή προπόνησή τους και ενημέρωσαν ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις. Αυτή η απόφαση, ειδικά για τη συγκεκριμένη εθνική ομάδα, δείχνει ότι έχει πάρει τον σημερινό αγώνα πολύ σοβαρά. Ο τεχνικός των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκρεγκ Πόποβιτς, δέχτηκε την εισήγηση των παικτών του να ξεκουραστούν και παρακολούθησαν σε βίντεο αποσπάσματα των τριών πρώτων αγώνων της Εθνικής Ελλάδας.

• Την τέταρτη νίκη, με την οποία προκρίνονται στην προημιτελική φάση, πέτυχαν η Ισπανία επί της Ιταλίας με 67-60, η Αργεντινή επί της Βενεζουέλας με 87-67, η Σερβία που συνέτριψε το Πουέρτο Ρίκο (90-47) για τον 10ο όμιλο και η Πολωνία, που αποτελεί την έκπληξη της διοργάνωσης συνεχίζοντας αήττητη και επικρατώντας 79-74 της Ρωσίας. Για τους αγώνες κατάταξης 17-32: Νιγηρία – Ακτή Ελεφαντοστού 83-66, Ανγκόλα – Ιράν 62-71.

• Σήμερα για τον 12ο όμιλο, η Γαλλία (3-0 νίκες) θα παίξει (15.00) με τη Λιθουανία (2-1 νίκες) και αν οι «τρικολόρ» επικρατήσουν θα προκριθούν στα προημιτελικά, ενώ σε τροχιά πρόκρισης βρίσκεται και η Αυστραλία (3-0), η οποία θα αντιμετωπίσει (11.00) τη Δομινικανή Δημοκρατία (2-1).

Το ευρωπαϊκό ντέρμπι Σερβίας – Ισπανίας (15.30), με τις δύο εθνικές ομάδες να διεκδικούν την πρώτη θέση του 10ου ομίλου και να έχουν πάρει θέση στην προημιτελική φάση των νοκ άουτ αναμετρήσεων, ξεχωρίζει στο αυριανό πρόγραμμα του Μουντομπάσκετ.

Στον ίδιο όμιλο θα παίξουν Πουέρτο Ρίκο – Ιταλία (11.30), ενώ την πρώτη θέση στον 9ο όμιλο θα διεκδικήσουν η Πολωνία και η Αργεντινή (15.00) που έχουν επίσης προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες. Νωρίτερα (11.00) θα παίξουν Βενεζουέλα – Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή