Η Γαλλία τιμώρησε τις ΗΠΑ και προκρίθηκε στους ημιτελικούς

Η Γαλλία τιμώρησε τις ΗΠΑ και προκρίθηκε στους ημιτελικούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία δικαίωσε την καθολική εκτίμηση των αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η ομάδα που παρουσίασαν στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο είχε σημαντικές αδυναμίες στη σύνθεσή της, και νίκησε 89-79 αποκλείοντας τις ΗΠΑ από την ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Αντίπαλος της Γαλλίας θα είναι, αύριο, η Αυστραλία (11.00), η οποία επικράτησε της Τσεχίας (82-70) και σταμάτησε την υπερβατική πορεία της μέχρι τα προημιτελικά στην πρώτη συμμετοχή της σε Μουντομπάσκετ, όπου απόκλεισε την Ελλάδα, τη Βραζιλία και την Τουρκία. Για πρώτη φορά από τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα απουσιάσουν οι ΗΠΑ και η Σερβία, που ήταν τα φαβορί για το ζευγάρι του τελικού, καθώς και εκπρόσωπος των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι Γάλλοι, που είχαν κορυφαίους τους Ρούντι Γκομπέρ και Εβάν Φουρνιέ, έγιναν η δεύτερη ομάδα που νίκησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεκατρία χρόνια μετά τη νίκη της Εθνική Ελλάδας επί της ποιοτικότερης ομάδας που είχαν οι ΗΠΑ στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ του 2006. Οι Αμερικανοί μετρούσαν 58 συνεχόμενες νίκες έκτοτε, ενώ ύστερα από 37 χρόνια ηττήθηκαν με διαφορά δέκα πόντων. Μπορεί ο Γκρεγκ Πόποβιτς να μίλησε για ασέβεια όσων αναφέρονται υποτιμητικά στους διεθνείς Αμερικανούς παίκτες που πήγαν στην Κίνα και πήραν τη θέση 18 συμπατριωτών του οι οποίοι αρνήθηκαν να παίξουν στην Team USA, αλλά το πρώτο μήνυμα για την ευάλωτη ομάδα των ΗΠΑ είχε δώσει η Τουρκία στον όμιλο της Σαγκάης, ενώ οι Γάλλοι ήταν σαφώς ανώτεροι στον προημιτελικό.

«Κάθε ήττα πονάει. Θα θέλαμε να κερδίσουμε, όπως κάθε ομάδα, όμως είμαστε ώριμοι, έχουμε οικογένειες και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας. Ασέβεια να μιλούν για τις απουσίες μας, δεν σέβονται και τους αντιπάλους. Η κορυφαία γαλλική ομάδα που έχω δει, με τρομερή εκτέλεση και παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Φοβερή άμυνα, έχουν βάθος και αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλο», είπε ο προπονητής των ΗΠΑ.

Το προολυμπιακό

Η Γαλλία και η Ισπανία θα είναι οι δύο εκπρόσωποι της Ευρώπης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, στο Τόκιο, ύστερα από την πρόκριση τους στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Οι τέσσερις ομάδες που βρίσκονται στα ημιτελικά της διοργάνωσης (Γαλλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Ισπανία) έχουν εξασφαλισμένες τις θέσεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους θα συμμετάσχουν επίσης η διοργανώτρια Ιαπωνία, η Νιγηρία, που τερμάτισε πιο ψηλά απ’ όλες τις αφρικανικές ομάδες, το Ιράν, που πήρε το εισιτήριο από την Ασία, και οι ΗΠΑ, που θα τελειώσουν το τουρνουά στη δεύτερη υψηλότερη θέση από τις ομάδες της αμερικανικής ηπείρου, πίσω από την Αργεντινή.

Οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα κριθούν μέσω των ισάριθμων προολυμπιακών τουρνουά (24/7-9/8/2020) που θα διεξαχθούν του χρόνου το καλοκαίρι και σε ένα από αυτά θα λάβει μέρος και η Ελλάδα. Δικαίωμα διεκδίκησης πρόκρισης έχουν ακόμα οι εξής 15 εθνικές ομάδες: Σερβία, Πολωνία, Τσεχία, Λιθουανία, Ιταλία, Ρωσία, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Καναδάς, Τουρκία. Οι άλλες οκτώ ομάδες θα προκύψουν με βάση την κατάταξη της FIBA (δύο από Αμερική, δύο από Ευρώπη, δύο από Αφρική και δύο από Ασία/Ωκεανία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή