Στον κλοιό του τουρκικού εθνικισμού (και) ο Σλούκας

Στον κλοιό του τουρκικού εθνικισμού (και) ο Σλούκας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνειδητή απόφαση του Κώστα Σλούκα να μην αγγίξει το πανό που κράτησαν οι συμπαίκτες του στη Φενέρμπαχτσε στην ημέρα μνήμης για τη συμπλήρωση 81 ετών από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, προκάλεσε την αντίδραση φιλάθλων της τουρκικής ομάδας και Τούρκων εθνικιστών και την κλήση του σε απολογία από τη διοίκηση της ομάδας του.

Ο Ελληνας διεθνής πλέι μέικερ παρατάχθηκε μαζί με τους συμπαίκτες του, πίσω από το πανό, αλλά δεν το άγγιξε, παρότι δεν ήταν απών στην κίνηση μνήμης για τον Ατατούρκ. Ο Σλούκας αποφάσισε να μη συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν την κίνηση, απαντώντας με τον δικό του συμβολισμό. Το περιεχόμενο στο πανό ανέφερε «Θυμόμαστε με σεβασμό και νοσταλγία». Ο Σλούκας κατανόησε το σκέλος του σεβασμού στη μνήμη του Ατατούρκ, αλλά θεώρησε ότι έχει το δικαίωμα να μη συμφωνήσει, ως Ελληνας, για το σκέλος της νοσταλγίας.

«Δεν θα τρως ψωμί σε αυτή τη χώρα χωρίς να σέβεσαι τον ιδρυτή μας!» έγραψε στο Τwitter o Τούρκος διεθνής παίκτης Σεμίχ Ερντέν, ενώ Τούρκοι ακραίοι εθνικιστές δημοσίευσαν στα social media φωτογραφίες και σκίτσα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, και ζήτησαν την απέλαση του 29χρονου παίκτη, ο οποίος με διευκρινιστική δήλωση στην ιστοσελίδα της Φενέρ υποστήριξε ότι ήταν συγκεντρωμένος στον αγώνα και δεν συνειδητοποίησε τι συνέβη εκείνη τη στιγμή, ενώ ξεκαθάρισε πως σέβεται απόλυτα τη Φενέρμπαχτσε και γενικότερα την Τουρκία, αφού εργάζεται εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Η διοίκηση της Φενέρ δεν είχε δείξει μέχρι χθες βράδυ τις προθέσεις της για το αν θα τιμωρήσει τον Σλούκα (το ακραίο σενάριο της διακοπής συμβολαίου θα προκαλέσει αντίδραση του Ομπράντοβιτς). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένονται με ενδιαφέρον τα αντανακλαστικά τόσο της FIBA όσο και της Ευρωλίγκας γύρω από το θέμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή