Μπάσκετ-Κύπελλο: Το τρόπαιο των αποδείξεων

Μπάσκετ-Κύπελλο: Το τρόπαιο των αποδείξεων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «ειδικό βάρος» της φανέλας και η ατομική εμπειρία παικτών που έχουν γράψει κατακτήσεις τίτλων στο βιογραφικό τους, αποτελούν τους δύο σημαντικούς παράγοντες ενόψει του τελικού του Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Προμηθέα, αύριο (17.00) στο γήπεδο «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου. Για τρίτο συνεχόμενο και τέταρτο συνολικά χρόνο, η έδρα του τελικού θα είναι ίδια, προσφέροντας και πάλι απόλυτη ουδετερότητα για τους δύο φιναλίστ, από την παρουσία μόνο 3.500 μαθητών για την αποφυγή κρουσμάτων βίας.

Η ΑΕΚ θα παίξει στον δωδέκατο τελικό της ιστορίας της και θα διεκδικήσει το πέμπτο Κύπελλο. Ο Προμηθέας στην πρώτη συμμετοχή του σε τελικό του θεσμού θα πετύχει το απόλυτο, αν αύριο το απόγευμα στεφθεί κυπελλούχος για το 2020 και γράψει το όνομα του συλλόγου στη «βίβλο» των έξι ομάδων που έχουν κατακτήσει τον τίτλο (Παναθηναϊκός 19, Ολυμπιακός 9, Αρης 8, ΑΕΚ 4, ΠΑΟΚ 3, Πανιώνιος 1). Η παράδοση των τελικών στον θεσμό του Κυπέλλου έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν φαβορί, πλην των περιπτώσεων που η αγωνιστική διαφορά των δύο φιναλίστ ήταν χαώδης πριν από το τζάμπολ και επιβεβαιώθηκε στην έκβαση των αγώνων. Σε έναν και μόνον αγώνα και ειδικά σε τελικό, η ομάδα που είναι φαβορί ή έχει τουλάχιστον θεωρητικό προβάδισμα νίκης, «κουβαλά» και το ανάλογο άγχος του… «πρέπει» για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ η ομάδα που είναι χαρακτηρισμένη αουτσάιντερ, στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή αμφισβήτηση του αντιπάλου της και στην επίτευξη της έκπληξης. Η προηγούμενη «μονομαχία» της ΑΕΚ και του Προμηθέα σε επίπεδο κορυφής ήταν στους περυσινούς ημιτελικούς των πλέι οφ πρωταθλήματος, όταν σε σειρά πέντε αγώνων η ομάδα της Πάτρας ανέτρεψε το μειονέκτημα έδρας και έπαιξε στους τελικούς για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η πορεία τους

Το νέο ραντεβού των δύο ομάδων είναι στον αυριανό τελικό Κυπέλλου. Η ΑΕΚ που έχει ασύγκριτα μεγαλύτερο ιστορικό μέγεθος από τον Προμηθέα, επιστρέφει στον τελικό, δύο χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή και κατάκτηση του τίτλου, κόντρα στον Ολυμπιακό. Για τον πρωτάρη Προμηθέα, η συμμετοχή και μόνο στον τελικό αποτελεί ένα ακόμη σταθερό βήμα καταξίωσης της σύντομης ιστορίας του στο ελληνικό μπάσκετ. Η πιθανή κατάκτηση τίτλου από τους «οράνιε» της Πάτρας θα αποτελέσει άλμα στην ανοδική πορεία τους. Στον δρόμο προς τον τελικό, η ΑΕΚ προκρίθηκε με δύο εύκολες νίκες (Ρέθυμνο και Διαγόρας Δρυοπιδέων), ενώ ο Προμηθέας, αξιοποιώντας στο έπακρο την έδρα του, έπαιξε πρόωρο… «τελικό» στα προημιτελικά, κόντρα στον Παναθηναϊκό και τον απέκλεισε και έκανε το ίδιο στον ημιτελικό, με αντίπαλο το Περιστέρι.

Ο Νίκος Ζήσης που θα διεκδικήσει τον 26ο τίτλο της καριέρας του και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είναι οι δύο «μπαρουτοκαπνισμένοι» παίκτες του τελικού, στον οποίο η ΑΕΚ θα έχει σίγουρα μία σημαντική απουσία, αυτή του Γκίκα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να αγωνιστεί τελικά ο Λάνγκφορντ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή