Νέα «σιωπηρή» και αναγκαστική παράταση αναφορικά με τις συμμετοχές των ομάδων για το επόμενο πρωτάθλημα της Basket League, καθώς δεν υπήρξε θεσμοθετημένη επικύρωση των αυστηρών κριτηρίων συμμετοχής από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, έδωσε η διοίκηση του ΕΣΑΚΕ, συνεχίζοντας να αυτοαπαξιώνει τις αποφάσεις που έλαβε στις αρχές Ιουνίου για την οικονομική «αυτοκάθαρση» και βελτίωση του επαγγελματικού μπάσκετ.
Οι εργασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου θα επαναρχίσουν στα τέλη Αυγούστου και ο ΕΣΑΚΕ είναι αναγκασμένος να περιμένει τον αρμόδιο υφυπουργό για να θεσμοθετήσει τις εισηγήσεις των αυστηροποιημένων κριτηρίων συμμετοχής. Μέχρι τότε, «μετέωρη» εφαρμογή έχουν η αύξηση της εγγυητικής επιστολής (200.000 ευρώ), το πλαφόν οικονομικού προϋπολογισμού (800.000 ευρώ), η κατάθεση πλάνου διακανονισμού παλαιοτέρων χρεών για όσες ΚΑΕ βρίσκονται σε αυτή τη δυσχερή θέση και η λειτουργία της επιτροπής που θα κάνει τους ελέγχους στις ΚΑΕ-μέλη της, παράλληλα με την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, χωρίς να την υποκαθιστά.
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ, πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών και ενώ είναι θεωρητικός ο αριθμός των συμμετοχών για την έναρξη του πρωταθλήματος (10 Οκτωβρίου, διεξαγωγή σούπερ καπ με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Προμηθέα, Περιστέρι) αποφασίστηκε ο… επίλογος της επόμενης περιόδου. Η λίγκα υπολογίζει ότι στην αφετηρία θα τεθούν 13 ομάδες και στον τερματισμό θα υποβιβαστεί μόνο μία, ώστε στο πρωτάθλημα 2021-22, να διεξαχθεί με ζυγό αριθμό ομάδων (14). Με αυτή την πρόβλεψη, σε κάθε αγωνιστική της επόμενης περιόδου, μια ομάδα θα έχει ρεπό. Οι προθέσεις συμμετοχής επιβεβαιώνονται πρακτικά από τις μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων που έχουν, εκτός των ελληνικών υποχρεώσεων και ευρωπαϊκές (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Περιστέρι, Ηρακλής, Προμηθέας), ενώ για τη δημιουργία ομάδας κινούνται ο Κολοσσός/Χολαργός, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ιωνικός (με το ΑΦΜ του Διαγόρα Δρυοπιδέων), ο ΠΑΟΚ και η Λάρισα.
Κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι η συμμετοχή της ΚΑΕ Αρης που είναι «πνιγμένη» στα χρέη και τα οποία μεταβιβάστηκαν σε 19 νέους μετόχους και της ΚΑΕ Πανιώνιος που είναι «άφαντη» και δεν διαθέτει ούτε… γραφεία. Στον «αέρα», λόγω του αβέβαιου αριθμού συμμετοχών, παραμένει το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του νέου χορηγού στην ονοματοδοσία του επόμενου πρωταθλήματος, καθώς η προηγούμενη εταιρεία πρότεινε μείωση 70%.