NBA: Ο αγώνας συνεχίζεται…

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάθε εντυπωσιακό κάρφωμα της μπάλας του μπάσκετ, κάθε πάσα ακριβείας, κάθε εύστοχο σουτ που κρίνει το αποτέλεσμα του αγώνα και ό,τι άλλο παράγει η βιομηχανία θεάματος του ΝΒΑ ωχριούν, ανθρωπιστικά, ταξικά και ηθικά, μπροστά στο σοκ των συνεχιζόμενων ένοπλων επιθέσεων σε Αφροαμερικανούς πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν για 24 ώρες οι εκατομμυριούχοι παίκτες του ΝΒΑ, αρχής γενομένης με την απόφαση που πήραν οι συμπαίκτες τους στους Μιλγουόκι Μπακς, προχθές το βράδυ, όταν αρνήθηκαν να βγουν από τα αποδυτήριά τους και να αντιμετωπίσουν τους Ορλάντο Μάτζικ για τον πέμπτο αγώνα στον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Η απόφαση της ομάδας του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο αιφνιδίασε τις άλλες ομάδες, όμως προήλθε από ομοφωνία και πλήρη κάλυψη των τριών ιδιοκτητών του οργανισμού των «ελαφιών».

Οι αγώνες των πλέι οφ θα συνεχιστούν αύριο, ύστερα από το 24ωρο «πάγωμα» που προκάλεσε η απόφαση των Μπακς και ουσιαστικά οδήγησε στην αναβολή και τριών ακόμη αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν, προχθές. Το μήνυμα αντίδρασης, όμως, και ενδυνάμωσης της συμπαράστασης σε κάθε έγχρωμο συμπατριώτη τους που κινδυνεύει να δολοφονηθεί στους δρόμους κάθε αμερικανικής πολιτείας ήταν ισχυρότατο.

Οι ΝΒΑερς έκριναν ότι δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια και να συνεχίσουν να παίζουν μπάσκετ στη «φούσκα» του Ορλάντο, αγνοώντας τους επτά πισώπλατους πυροβολισμούς που δέχτηκε ο Τζέικομπ Μπλέικ. Στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, πριν από δύο μήνες, οι αδελφοί Αντετοκούνμπο και οι συμπαίκτες τους είχαν συμμετάσχει σε δύο συλλαλητήρια, φορώντας τις μπλούζες με το σύνθημα «Βlack Lives Μatter». Αυτή την φορά, έκριναν ότι το θέαμα του μπάσκετ, έστω και πρόσκαιρα, δεν έπρεπε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Αμερικής.

Στην πρώτη έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ένωσης των παικτών του ΝΒΑ, ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο και ενώ είχε συμφωνήσει με την απόφαση των παικτών των Μπακς, αποχώρησε εκνευρισμένος, γιατί θεώρησε ότι όλοι οι παίκτες των άλλων ομάδων αιφνιδιάστηκαν από τα «ελάφια». Η ένωση των παικτών ανάρτησε στην ιστοσελίδα της και στα social media μία σφιγμένη γροθιά έγχρωμου χεριού, που είναι παρόμοια με την υψωμένη γροθιά και το μαύρο γάντι που φόρεσαν οι Αμερικανοί ολυμπιονίκες στίβου Τόμι Σμιθ και Τζον Ουέσλι Κάρλος στο Μεξικό το ’68.

Το σύνθημα «Η επανάσταση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» κάτω από το σήμα της γροθιάς ήταν το προμήνυμα της απόφασης στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη για τη συνέχιση των πλέι οφ του ΝΒΑ. Οι παίκτες έκριναν ότι η «φούσκα» του Ορλάντο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως πλατφόρμα για τα μηνύματα των αθλητών ενάντια στον ρατσισμό, στην ανισότητα και στην αστυνομική βία σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ.

«Η αλλαγή δεν έρχεται μόνο με τα λόγια. Ερχεται με τις πράξεις και πρέπει αυτές οι πράξεις να γίνουν τώρα. Προς τα παιδιά και τις κοινότητες σε όλη τη χώρα, είναι δική μας υπόθεση να φέρουμε την αλλαγή», τόνισε ο Λεμπρόν Τζέιμς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή