Το μπάσκετ προσπαθεί να «ανασάνει» στη Δυτική Ελλάδα

Το μπάσκετ προσπαθεί να «ανασάνει» στη Δυτική Ελλάδα

Μια μπασκετική περιφέρεια επτά νομών ψάχνει διέξοδο στο δημοφιλές άθλημα. Το kathimerini.gr μίλησε με έναν άνθρωπο που βιώνει εδώ και δεκαετίες, τόσο ως αθλητής, όσο και ως προπονητής, τις ειδικές συνθήκες της ΕΣΚΑΒΔΕ: Τον τεχνικό του Λέοντα Μεσολογγίου, Σωτήρη Φαράντο

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα αγαπά το μπάσκετ, το οποίο έχει χαρίσει τεράστιες διακρίσεις, τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, όσο και σε συλλογικό. Τι συμβαίνει όμως, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας; Πόσο μακριά μπορεί να βρίσκεται ένα λαμπερό φάιναλ 4, από τις μικρές κατηγορίες, στις περιοχές του ελληνικού χάρτη μακριά από την Αττική, όπου δεν υπάρχει «λάμψη» μπασκετική;

Το kathimerini.gr συνάντησε έναν άνθρωπο του αθλήματος, ο οποίος δουλεύει τις μικρές ηλικίες από το 1990 και σε μια δύσκολη αναπτυξιακά περιοχή: τη βορειοδυτική Ελλάδα, δηλαδή την ΕΣΚΑΒΔΕ, μια μεγάλη Ενωση που περικλείει τους νομούς της Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας.

Ο Σωτήρης Φαράντος, καθηγητής φυσικής αγωγής, ένας εξαιρετικός παίκτης στην εποχή του και πλέον προπονητής του Λέοντα Μεσολλογίου (Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ), της δεύτερης ομάδας της πόλης μετά τον Χ. Τρικούπη, μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα… δυτικά, καθώς ο ίδιος έχει φάει με το… κουτάλι τα γήπεδα της περιφέρειας αυτής.

– Κόουτς, πως ήταν η σεζόν που ολοκληρώθηκε;

«Ο Λέων, έφτασε να διεκδικεί την άνοδο στη Γ’ Εθνική, με πολλούς παίδες στην ομάδα των ανδρών, παρότι αρχικός στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία, αφού από τις 10 ομάδες υποβιβάστηκαν πέντε (στη Γ’ Εθνικη ανέβηκε η Δόξα-Πυρρος Αρτας)». 

– Αρα, αναμενόμενα, τα πήγατε περίφημα και στους παίδες. 

«Η ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση πίσω από τον ΑΓΣ Ιωαννίνων. Είναι η πρώτη φορά που ομάδα του Μεσολογγίου πηγαίνει σε φάιναλ 4 αγωνιστικού τμήματος στην ΕΣΚΑΒΔΕ. Η ίδια ομάδα θα ενισχυθεί με εφήβους για τη νέα σεζόν για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο εφηβικό πανελλήνιο πρωτάθλημα», τονίζει ο 57χρονος προπονητής, ο οποίος στοχεύει να ενισχύσει ακόμη πιο πολύ τις νεαρές ηλικίες στην ανδρική κατηγορία. Τι συμβαίνει, όμως, εκεί;

Το μπάσκετ προσπαθεί να «ανασάνει» στη Δυτική Ελλάδα-1

«Φέτος, ίσως είναι καλύτερα τα πράγματα, διότι θα γίνει μια διευρυμένη κατηγορία με 14 ομάδες στην ΕΣΚΑΒΔΕ. Θα ξεκινάει από τη Ναύπακτο και τα τελειώνει στην Κέρκυρα και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα κίνητρο τόσο για τους παίκτες όσο και για τους προπονητές να δουλέψουν περισσότερο και να πετύχουν κάτι καλύτερο. Διότι μέχρι τώρα υποβιβαζόταν ένας κάθε φορά. Ουσιαστικά δεν υπήρχε πρωτάθλημα. Θα μπορούσαν να πουν οι ομάδες «γιατί να επενδύσω, αφού πέφτει μόνο ένας». Δεν ανεβαίνει έτσι το επίπεδο. Από τη νέα σεζόν θα πέφτουν τρεις».

– Υπάρχει μέλλον, φυτώριο και παίκτες; Διότι από τη βορειοδυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ακούσαμε μόνο τον Γιαννιώτη, Λευτέρη Μαντζούκα του Παναθηναϊκού.

«Ο Μαντζούκας έφτασε στον Παναθηναϊκό μέσω του προγράμματος του Προμηθέα, ο οποίος διοργανώνει ένα μεγάλο τουρνουά και μαζεύει παίκτες, οι οποίοι θα μείνουν εκεί και θα πάνε σχολείο εκεί. Παίκτες απ’ όλη την Ελλάδα, όχι μόνον από τη δυτική. Γι’ αυτό σαρώνει τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Εχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις με γήπεδα και ξενώνες. Εχει παιδιά από τη Λευκάδα, μέχρι την Κέρκυρα». 

– Δηλαδή, ο Προμηθέας «δουλεύει», ουσιαστικά, το σκάουτινγκ νέων στη δυτική Ελλάδα;

«Ο,τι καλό υπάρχει στην Ελλάδα κι όχι μόνο στη δυτική, συνήθως το παίρνει ο Προμηθέας».

«Στη Γ’ Λυκείου όλα σταματούν»

– Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ΕΣΚΑΒΔΕ είναι η κατηγορία των «φτωχών», μακριά από τη δημοσιότητα της Αθήνας;

«Τώρα με το διαδίκτυο, είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Οι μάνατζερ μπορούν να εντοπίσουν ένα ταλέντο πολύ πιο εύκολα απ’ ότι παλαιότερα. Το θέμα είναι ότι η ΕΣΚΑΒΔΕ είναι μια τεράστια Ενωση και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στα πρωταθλήματά της, είναι ότι δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια, με εξαίρεση τα Ιωάννινα. Οι καλοί παίκτες έχουν πλάνο χρονικό διετίας. Oταν πάνε Γ’ Λυκείου φεύγουν. Αν συνεχίσουν το μπάσκετ, θα το κάνουν κάπου άλλου, εκεί όπου θα περάσουν για τα επόμενα 4-5 χρόνια της ζωής τους. Οπότε δεν έχουμε συνέχεια εμείς εδώ στην περιοχή και ως σύλλογος. Πρέπει να ψάξουμε από την αρχή υλικά για να χτίσουμε. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μπάσκετ της δυτικής Ελλάδας».

«Να γίνουν αθλητικά σχολεία»

– Από επίπεδο μπάσκετ;

«Το επίπεδο είναι καλό στο αναπτυξιακό. Αλλά πάλι έχουμε την «αιμορραγία» που είπαμε πριν. Εγώ έχω παίκτη ταλαντούχο ο οποίος μου λέει «κόουτς, εγώ θα έρθω φέτος, αλλά από του χρόνου μη με υπολογίζεις. Θα έχω πολλά φροντιστήρια και διάβασμα και δεν θα έχω καθόλου χρόνο». Θα έπρεπε στην Ελλάδα να υπάρχουν 4-5 καλά αθλητικά σχολεία, όπως συμβαίνει πχ. στη Γαλλία. Να πηγαίνουν τα παιδιά εκεί με υποτροφίες, να σπουδάζουν παράλληλα και να παίζουν το μπάσκετ τους. Ετσι, νομίζω ότι θα γίνει κάτι καλό και γι’ αυτά τα παιδιά και για το άθλημα στη χώρα. Για να υπάρξει συνέχεια και να μην σταματούν στη Γ’ Λυκείου».

 

«Θέλει πίστη για να προχωρήσεις»

– Στο ανδρικό επίπεδο; Είχαμε κάποια στιγμή τη Λευκάδα στην Α1, μετά τον Χ. Τρικούπη και μετά τέλος.

«Είναι δύσκολο για μια ομάδα εδώ να κρατηθεί ψηλά με γηγενείς παίκτες. Παλιά στη Γ’ Εθνική, ο Χ. Τρικούπης είχε 10 παίκτες ντόπιους, κι όταν λέω ντόπιους, εννοώ και την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Νεοχώρι, Αγρίνιο. Με δύο μεταγραφές, η ομάδες ήταν ανταγωνιστικές. Αλλο να θες δύο παίκτες κι άλλο 15. Οσο μεγαλώνει η κατηγορία, βέβαια, τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεις γηγενείς παίκτες. Θα μπορούσαν κάποια παιδιά να παίξουν, τα οποία θεωρώ ότι δεν έχουν προσεχτεί και χάθηκαν. Εστω κι ως 11οι ή 12οι παίκτες σε μια ομάδα καλή. Βλέπεις ότι πλέον βάζουν ξένους σε όλο και χαμηλότερες κατηγορίες. Ο Ελληνας δεν παίζει. Δεν έχει χρόνο συμμετοχής. Κι αν δεν έχεις χρόνο συμμετοχής, δεν μπορείς να γίνεις καλύτερος. Επίσης, στο μπάσκετ, όπως και σε πολλά αθλήματα, πρώτα πρέπει να είσαι καλός αθλητής και μετά μπασκετμπολίστας ή ποδοσφαιριστής. Αν δεν είσαι ταγμένος σ’ αυτό που κάνεις, δεν θα προχωρήσεις. Αν δεν κάνεις 10 ώρες προπόνηση τη μέρα, τότε τι; Το πρωτόκολλο στα αναπτυξιακά, στα παιδικά που έχω εγώ, λέει μόλις 20 μέρες διακοπές όλο τον χρόνο. Κι αυτές όχι συνεχόμενες. Ενα ακόμη στοιχείο στο μπάσκετ, βέβαια, είναι και το μέγεθος. Αν δεν το ‘χεις είναι δύσκολο να προχωρήσεις».

Το μπάσκετ προσπαθεί να «ανασάνει» στη Δυτική Ελλάδα-2

«Στην πανδημία τα παιδιά έφυγαν στα ανοικτά γήπεδα και στο ποδόσφαιρο»

– Ουσιαστικά, προπονητές όπως εσύ που δουλεύετε στο αναπτυξιακό, προσπαθείτε να βγάλετε από «τη μύγα ξίγκι»…

«Οπως το λες. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι μόνο το μπάσκετ. Είναι το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, ο στίβος, το χάντμπολ, οι πολεμικές τέχνες. Δεν μπορεί μια μικρή πόλη όπως το Μεσολόγγι να βγάλει 500 αθλητές. Θέλει επιμονή, υπομονή, πειθώ για έρθει κόσμος στο μπάσκετ. Η πανδημία, βοήθησε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, διότι παίζονται σε ανοικτό χώρο. Τα παιδιά, την περίοδο της COVID-19, πήγαν στα ανοικτά γήπεδα. Αθλήματα όπως το βόλεϊ ή το μπάσκετ, έμειναν πίσω. Τώρα αρχίζουμε και επιστρέφουμε σε κανονικές συνθήκες από άποψη προσέλευσης».

– Τι πρέπει να έχει ένα παιδί για να ξεκινήσει το μπάσκετ και να στοχεύσει ψηλά;

«Πρέπει το πιστεύει. Να έχει χαρακτήρα, διότι ο αθλητισμός είναι ασκητισμός. Ολα αυτά πρέπει να τα μυήσεις σιγά σιγά. Πρέπει πρώτα το παιδί να αγαπήσει το μπάσκετ, μετά θα πρέπει να αισθανθεί κι αυτό ότι είναι καλό σ’ αυτό που κάνει, να βιώσει την αναγνώριση και για να προχωρήσει θα πρέπει να έχει μέγεθος και αθλητικότητα. Στη σημερινή εποχή ό,τι και άθλημα και να θες να κάνεις, πρέπει πρώτα να είσαι αθλητικός. Στο σύγχρονο μπάσκετ μπορεί να έχεις μέγεθος 2,17 – 2,18, αλλά αν δεν είσαι αθλητικός, δεν μπορείς να παίξεις. Είναι δύσκολο».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή