Υστατο «τζάμπολ» σήμερα για τη συμμετοχή μας στο Μουντομπάσκετ

Υστατο «τζάμπολ» σήμερα για τη συμμετοχή μας στο Μουντομπάσκετ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ελληνικό μπάσκετ αναγκάστηκε για πρώτη φορά, λόγω του πρόωρου αποκλεισμού της Εθνικής ανδρών από την πρώτη οκτάδα του περσινού Ευρωμπάσκετ και ύστερα από 27 χρόνια καταξίωσης, συνεχιζόμενων επιτυχιών, ανελλιπούς παρουσίας σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς και τριών συμμετοχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες να διεκδικήσει εξωαγωνιστικά τη συμμετοχή της στο Μουντομπάσκετ του 2014.

Σήμερα, στη Βαρκελώνη και ύστερα από αγώνα δρόμου, τους τρεις τελευταίους μήνες, το όνομα της Ελλάδας αναμένεται να ακουστεί μαζί με άλλες τρεις χώρες για τις προσκλήσεις που θα δώσει η FIBA και η Εθνική εκτός απροόπτου θα συνεχίσει να έχει θέση και δικαίωμα διάκρισης στα ισπανικά γήπεδα. Η ελληνική υποψηφιότητα δέχτηκε επιθέσεις, εντός και εκτός συνόρων, λόγω του οικονομικού κριτηρίου που έθεσε η Παγκόσμια ομοσπονδία για την καταβολή παραβόλου (800.000 ευρώ), μέσω «δωρεάς» που έθεσε όρους πλειστηριασμού, αλλά όλες οι χώρες που έθεσαν υποψηφιότητα, ήταν αναγκασμένες να ακολουθήσουν.

Ειδικά, η ελληνική υποψηφιότητα που πληρούσε σε απόλυτο βαθμό όλα τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως η απήχηση του μπάσκετ στη χώρα μας στη φίλαθλη κοινή γνώμη, οι προγενέστερες επιτυχίες όλων των Εθνικών ομάδων, η ύπαρξη ισχυρών τηλεοπτικών συμβολαίων, η 14χρονη συνεργασία της με χορηγό από τον ιδιωτικό τομέα, επιβαλλόταν να ανταποκριθεί και στο οικονομικό σκέλος της διαδικασίας. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ανηθικότητα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στην απαίτηση της οικονομικής εγγύησης, η διοίκηση της ελληνικής ομοσπονδίας, προέταξε το συμφέρον της Εθνικής ομάδας, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία. Η παρουσία της Εθνικής στο Παγκόσμιο του 2014, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2015 και η δημιουργία αυξημένων πιθανοτήτων για την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στη Βραζιλία, γέρνουν συντριπτικά την «πλάστιγγα» για τα οφέλη που θα υπάρξουν και τη διατήρηση κινήτρου νέων διακρίσεων και μεταγραφικής προοπτικής των παικτών. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γ. Βασιλακόπουλος μπορεί, αρχικά να είχε αγανακτήσει για το οικονομικό κριτήριο της «πλειοδότησης», δηλώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν, όποια χώρα δώσει τα περισσότερα χρήματα, να έχει τη δυνατότητα να… αγοράσει τη συμμετοχή της», αλλά διαβλέποντας ότι σε όλα τα σημαντικά κριτήρια, η Ελλάδα είχε απόλυτη ανταπόκριση, αποφάσισε να μην διαπράξει ιστορικό λάθος για το ελληνικό μπάσκετ, αγνοώντας το οικονομικό σκέλος της διαδικασίας.

Αυτή η απόφαση, όμως, είχε δύο ακόμα σκέλη για την εφαρμογή της, ώστε να ήταν εναρμονισμένη με τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και την αποφυγή κάθε κοινωνικής πρόκλησης. Αφενός, τέθηκε όριο για την «οροφή» του ποσού που θα δινόταν και αφετέρου δεν ζητήθηκε ούτε ένα… ευρώ από τον κρατικό κορβανά, ενώ παράλληλα δεν έγινε καμία δέσμευση ποσού από την ούτως ή άλλως «ψαλιδισμένη» επιχορήγηση του 2014 (1,6 εκατ. ευρώ).

«Κατ’ αρχήν, η επιλογή των 15 χωρών που απέκτησαν δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσκληση συμμετοχής, έγινε από τη FIBA και το οικονομικό κριτήριο υπολείπεται όλων των άλλων. Αν, ίσχυε το αντίστροφο στα κριτήρια, ακόμα κι ένα πάμπλουτο κρατίδιο θα εξαγόραζε τη συμμετοχή του, έστω κι αν δεν είχε καμία παράδοση στο μπάσκετ. Η Ελλάδα όχι μόνο πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, αλλά υπερείχε όλων των άλλων. Συνεπώς, δεν υπήρξε κανένα δίλημμα για να θέσει υποψηφιότητα. Αντίθετα, το υπαγόρευε η ιστορική διαδρομή μας και θα ήταν "έγκλημα" για το άθλημα, αν αφήναμε την Εθνική ανδρών και συνολικά το ελληνικό μπάσκετ, εκτός μεγάλων διοργανώσεων. Σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, το άθλημα έχει κερδίσει τον σεβασμό, παγκοσμίως. Η εξασφάλιση της συμμετοχής θα αποτελέσει αποστομωτική απάντηση σε κάθε δόλια κριτική που έγινε» υποστηρίζει ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ εξηγεί ότι οι κινήσεις που έγιναν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, είναι απόλυτα διαφανείς: «Κατ’ αρχήν, η Ελλάδα δεν σταμάτησε να "ζει" λόγω της κρίσης. Βιώνουμε την αναγκαία και ταυτόχρονα βίαιη αναπροσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στην πραγματικότητα. Δεν είπαμε "θα πάμε στο Παγκόσμιο με οποιοδήποτε τίμημα". Η βασική χορηγός μας, επί 14 χρόνια, επενδύει πολλά χρήματα στην Εθνική ομάδα για να βρίσκεται σ’ όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και όχι για να μην είναι! Ποιος θα επενδύσει χρήματα στο μπάσκετ, αν η Εθνική είναι απούσα από το παγκόσμιο στερέωμα, ενώ τώρα τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολλαπλάσια περισσότερα από το ποσό που δόθηκε; Και πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια για να βοηθήσει, ο μέχρι πρότινος κρατικός ΟΠΑΠ που έχει δώσει "ψίχουλα" στο μπάσκετ; Και εν κατακλείδι, υπάρχει ευθύνη απέναντι σε κάθε Ελληνα διεθνή που αφήνει τις διακοπές και την ξεκούρασή του για να παίζει κάθε καλοκαίρι στην Εθνική ομάδα, να συνεχίσει να έχει δυνατότητα συμμετοχής και διάκρισης στο Παγκόσμιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή