Κλείνει προπονητής στην Εθνική

Κλείνει προπονητής στην Εθνική

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία με τον νέο προπονητή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ που θα την οδηγήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας θα έχει τρία βασικά κριτήρια υλοποίησης στις συζητήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, από τη διοίκηση της ΕΟΚ.

Πρώτον, στην επιλογή Eλληνα προπονητή, που δείχνει ότι είναι δεδομένη από την πλευρά της ομοσπονδίας, το βιογραφικό του θα πρέπει να εμπεριέχει εμπειρίες σ’ ευρωπαϊκό, αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεύτερον, η παρουσία του να χαίρει της αμοιβαίας αλληλοεκτίμησης από τους διεθνείς παίκτες και κυρίως να διαθέτει το κύρος που θα του δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει υπεράνω της Εθνικής ομάδας.

Τρίτον, να έχει το ειδικό βάρος και αποδεδειγμένα τη φιλοσοφία που ταιριάζει σε μια ομάδα, η οποία επιβάλλεται να «γυρίσει σελίδα» και πιθανότατα θα προχωρήσει σε ανανέωση, με τις λιγότερες δυνατές τριβές.

Η λίστα των Ελλήνων υποψηφίων προπονητών είναι περιορισμένη (επισήμως υποστηρίζεται ότι είναι πενταμελής) ενώ την θέση του τεχνικού διευθυντή και συμβούλου θα έχει ο Κώστας Μίσσας. Η αρχική προσέγγιση με τον Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος ήταν η πρώτη επιλογή, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια για οριστικοποίηση συμφωνίας. Οι συζητήσεις με τον Κατσικάρη έχουν «παγώσει», αλλά εξακολουθεί να υπάρχει προβάδισμα για την θετική ολοκλήρωσή τους. Από την ίδια γενιά προπονητών, προέρχεται και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που βρίσκεται στον πάγκο του Πανιωνίου και με τον οποίο θα συνεχιστούν οι επαφές, μετά την αρχική κρούση. Πληροφορίες που δεν προέρχονται από την ΕΟΚ, αναφέρουν ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης που έχει διατελέσει δις προπονητής της Εθνικής, βρίσκεται στην λίστα, ενώ η περίπτωση συγκρότησης προπονητικού διδύμου έχει απορριφθεί.

Οι τρεις ΝΒΑερ

Είναι δεδομένο ότι η εξωαγωνιστική εξασφάλιση της συμμετοχής στο Μουντομπάσκετ, θα αποτελέσει πρόκληση για κάθε παίκτη και συνάμα ύψιστη ευθύνη για να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια νέων διακρίσεων.

Αβεβαιότητα -μέχρι την οριστικοποίησή της- θα αποτελέσει η ανταπόκριση των τριών ομογενών παικτών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Ο Κώστας Κουφός έχει απουσιάσει τα δύο τελευταία χρόνια από την Εθνική Ανδρών και ο Νικ Καλάθης έκανε το ίδιο, μόνο πέρυσι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα κληθεί σίγουρα στην Εθνική Νέων για το Ευρωμπάσκετ (7 – 20/7) που θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο και εν συνεχεία θα κληθεί στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι τρεις μήνες απουσίας του από τους Μπακς είναι μεγάλο διάστημα…

Και οι τρεις παίκτες έχουν δηλώσει, προσφάτως, ότι περιμένουν να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο και στο επόμενο δεκαήμερο, αντιπροσωπεία της ΕΟΚ θα επισκεφθεί και τους τρεις, στο Μέμφις και στο Μιλγουόκι. Η ίδια κίνηση από την ομοσπονδία είχε γίνει και πέρυσι, αλλά παρά τις κατ’ ιδίαν διαβεβαιώσεις των δύο πρώτων παικτών, υπήρξε καθολική αναποτελεσματικότητα. Συνεπώς, ακόμα κι αν τώρα οι τρεις παίκτες «ορκισθούν» ότι θα έρθουν στην Εθνική ομάδα, η ευόδωση της επιθυμίας τους θα επηρεασθεί από τη συγκατάθεση ή όχι των ομάδων τους στο ΝΒΑ και τη θετική ή όχι άποψη των εκπροσώπων τους.

Η πρόκληση συμμετοχής στο Παγκόσμιο είναι πολύ πιθανό να «ανοίξει» και το κεφάλαιο του Δημήτρη Διαμαντίδη στην Εθνική, παρά το τέλος που έχει βάλει ο ίδιος από το Παγκόσμιο του 2010. Θα γίνει προσέγγιση και πρόταση να αγωνισθεί για τελευταία φορά στην Εθνική, μαζί με κάποιους από τους συμπαίκτες που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 2005 και το ασημένιο μετάλλιο του Μουντομπάσκετ, το 2006.

Το προφίλ των αντιπάλων

Η πρώτη «ανάγνωση» των αντιπάλων της Εθνικής μπάσκετ στον δεύτερο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκαλεί χαμόγελα, λαμβάνοντας ως δεδομένα ότι αφενός καμία δεν αποτελεί το απόλυτο φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις, ενώ αφετέρου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα παρουσιαστεί με τη δέουσα προσοχή για να μην υποστεί το περσινό πάθημα της οδυνηρής ήττας από τη Φινλανδία.

Στην πρεμιέρα (30/8), οι Ελληνες διεθνείς θα αντιμετωπίσουν τη Σενεγάλη που έχει εμπειρότερους παίκτες τον Μαλεγιέ Ν’Νταγιέ και τον Μουχαμάντ Φαγιέ (Πανελευσινιακός). Στη 2η αγωνιστική, η αντίπαλος της Εθνικής θα είναι η ομάδα των Φιλιππίνων που φιλοδοξεί να ενισχυθεί με τον Τζαβέιλ ΜακΓκί των Νάγκετς και τον Αντρέι Μπλάτσε των Νετς, εφόσον τους εκδοθούν διαβατήρια.

Την 1η Σεπτεμβρίου, η ελληνική ομάδα θα παίξει με το γνώριμο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει νικήσει 8 φορές σε 9 αγώνες των 20 τελευταίων χρόνων. Οι περιφερειακοί Αρόγιο, Μπαρέα, Χόλαντ και Αγιούζο, μαζί με τον φόργουορντ Ρονάλντο Μπλάκμαν αποτελούν τη δύναμη πυρός.

Η συνέχεια (3/9) θα δοθεί με αντίπαλο την Κροατία των Ντρέιπερ, Ούκιτς, Μπογκντάνοβιτς, Σάριτς, Σιμόν, Ζόριτς και Τόμιτς που θα έχουν φιλοδοξίες ακόμα και για την πρώτη θέση του ομίλου.

Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, είναι προγραμματισμένο το «ταγκό» Ελλάδας-Αργεντινής. Οι «γκαούτσος» θα εμφανισθούν άκρως και αναγκαστικά ανανεωμένοι, μετά την αποχώρηση των Τζινόμπιλι, Νοτσιόνι, Ομπέρτο και Πριτζιόνι, ενώ από την ασημένια Ολυμπιονίκη του 2012, συνεχίζει ο Λουίς Σκόλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή