Τέλος πέντε παίκτες από τον Παναθηναϊκό

Τέλος πέντε παίκτες από τον Παναθηναϊκό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνοποίηση της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, άρχισε μια ημέρα μετά την επίσημη εξαγγελία της από τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, με την επισημοποίηση της λύσης συνεργασίας τριών ξένων παικτών (Λάσμε, Κάρι, Σανγκ), ενός κοινοτικού (Ματσιούλις) και ενός ομογενή (Μπράμος).

Την κίνηση της διοίκησης να μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες στον επί 20 και πλέον χρόνια έφορο και γενικό αρχηγό της ομάδας, Μάνο Παπαδόπουλο, ακολούθησε η αποδέσμευση των πέντε παικτών, καθώς είχε αποφασιστεί η μη ανανέωση των συμβολαίων τους, με τη σύμφωνη γνώμη του νέου προπονητή, Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Η απελευθέρωση των πέντε παικτών έχει διαφορετική αιτία σε κάθε περίπτωση, ενώ προκλήθηκε έκπληξη για τους Λάσμε και Ματσιούλις, λόγω της σημαντικής προσφοράς που είχαν στην κατάκτηση του νταμπλ, τα δύο τελευταία χρόνια.

Η απόδοση του Ραμέλ Κάρι στη φετινή χρονιά δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ για τον Μάικ Μπράμος κρίθηκαν πολύ υψηλές οι αποδοχές του συμβολαίου του για την επόμενη περίοδο (420 χιλ. ευρώ).

Οι αποδοχές του Λάσμε για την επόμενη περίοδο, ήταν 1,2 εκατ. δολάρια και του Ματσιούλις θα ήταν 500.000 ευρώ. Η ελάφρυνση του επόμενου προϋπολογισμού, προς το παρόν, φτάνει στα 2,2 εκατ. ευρώ, μετά τις συγκεκριμένες αποδεσμεύσεις, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης σε χαμηλότερο ποσό με τον Λάσμε και εφόσον ο Γκαμπονέζος δεν βρει άλλη ομάδα με τα χρήματα που θα έπαιρνε στους «πράσινους». Ο Κινέζος Πινγκ Σανγκ που ήταν επιλογή για λόγους μάρκετινγκ, επιστρέφει στην πατρίδα του. Υπό αμφισβήτηση είναι και η παραμονή του Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος έχει εγγυημένο συμβόλαιο και η αποζημίωσή του σε περίπτωση διαζυγίου, κάθε άλλο παρά είναι ευκαταφρόνητη (800 χιλ. δολάρια), ενώ είναι καθομολογούμενη η προσφορά του στο «τριφύλλι» και στα δύο χρόνια παρουσίας.

Συνολικά, η μεταγραφική φιλοσοφία και τακτική των πρωταθλητών και Κυπελλούχων, θα πρέπει να κριθεί στην ολοκλήρωσή της και όχι στην αρχή που βρίσκεται, από τους αντικαταστάτες των συγκεκριμένων παικτών και κυρίως την ποιότητά τους.

Εφόσον είναι ανέφικτο πρακτικώς, η υλοποίηση στόχων, όπως η επιστροφή στο ευρωπαϊκό φάιναλ φορ και η υπεράσπιση του ελληνικού νταμπλ, με μόνο Ελληνες παίκτες να φοράνε την «πράσινη» φανέλα, ο Παναθηναϊκός αρχίζει την αναζήτηση, τουλάχιστον, ισάξιων παικτών στην αγορά των Αμερικανών και των κοινοτικών. Από στατιστικής άποψης, όσο μεγαλύτερη είναι ποσοτικά η αναζήτηση παικτών, τόσο αυξάνεται και το ρίσκο για να είναι μεγάλο και το ποσοστό των επιτυχημένων επιλογών.

Το παράπονο του Ματσιούλις εκφράστηκε χαρακτηριστικά στο Διαδίκτυο: «Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η ομάδα με απολύει μετά τη σεζόν…».

Η νέα οικονομική πολιτική του Παναθηναϊκού στη νέα περίοδο, έχει ακόμα «θολή» κατεύθυνση, ενώ είναι αναγκαία και βέβαιη η ενίσχυση του ταμείου και από άλλα μέλη της οικογενείας, εκτός του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, όπως συνέβη και πέρυσι.

Η επένδυση σε ελληνικά χέρια, όπως είναι ο Νικ Καλάθης που φέρεται να είναι ο συνεχιστής του Διαμαντίδη (του έχει γίνει πρόταση για τριετές συμβόλαιο με 6 εκατ. δολάρια), ο Μποχωρίδης (έχει συμβόλαιο στον Αρη μέχρι το 2016), ο Βούλγαρος Βεζένκοφ (εξαγορά συμβολαίου με 250 χιλ. ευρώ), δεν θα είναι και σε… τιμή ευκαιρίας, ενώ φαίνεται ότι τα χρήματα που θα δοθούν για Αμερικανούς και κοινοτικούς παίκτες, θα είναι λιγότερο και από το 40% του επόμενου προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή