Φ. Κατσικάρης: «Τέλος στην παιδική χαρά…»

Φ. Κατσικάρης: «Τέλος στην παιδική χαρά…»

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας από τον Φώτη Κατσικάρη αποδείχτηκε ότι ήταν μοιραίο να γίνει, έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου. Ο Ελληνας τεχνικός με τη διεθνή προπονητική σταδιοδρομία ήταν ο κύριος υποψήφιος για το περσινό Ευρωμπάσκετ, αλλά η πρόταση συνεργασίας που δεν ευοδώθηκε εκ μέρους του παρέμεινε σε ισχύ και τον βρίσκει, πλέον, στο «τιμόνι» της Εθνικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (30/8-14/9). Η αρχή που έκανε στις κλήσεις των διεθνών παικτών ήταν ταυτόσημη με τις προπονητικές αρχές του. Αποφάσεις αποκλεισμού, όπως αυτή του Φώτση, ήταν πολύ δύσκολες, αλλά ήταν ο καθρέφτης των «πιστεύω» του. Μιλώντας στην «Κ», ο 47χρονος τεχνικός αναλύει τις σκέψεις και τους στόχους για την επιστροφή της ελληνικής ομάδας σε περίοπτη θέση του παγκόσμιου μπάσκετ.

– Θεωρείς ότι η συνεργασία σου με την ομοσπονδία καθυστέρησε για έναν χρόνο, αλλά τελικά ήταν θέμα χρονικής συγκυρίας να πραγματοποιηθεί, αφού και η δική σου συμφωνία με την Εθνική Ρωσίας δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ η Εθνική αναζήτησε αναγκαστικά νέο προπονητή μετά την αποτυχία στο περσινό Ευρωμπάσκετ;

– Πιστεύω ότι υπάρχει το λεγόμενο τάιμινγκ στη ζωή μας, την προσωπική και την επαγγελματική. Οπως και υποστηρίζω ότι δεν ισχύει το «πρέπει» σε κάθε συνεργασία, ακόμη κι αν οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις και από τις δυο πλευρές δείχνουν -ή και είναι- ευνοϊκές για τη συμφωνία. Ο,τι είναι να μη γίνει, όμως, καλά κάνει και δεν γίνεται, όπως ισχύει και το αντίθετο.

– Εκτιμάς ότι η διατήρηση της εμπιστοσύνης που είχε η ομοσπονδία στην επιλογή σου σε συνδυασμό με την πίεση για νέες διακρίσεις της εθνικής ομάδας δημιούργησαν την καταλληλότητα για την ανάληψη του πάγκου της;

– Η επαναπροσέγγιση της ομοσπονδίας αποτελεί τιμή. Δεν κρατήθηκαν εγωιστικές θέσεις και… αποστάσεις και ό,τι έχουμε συμφωνήσει έχει πραγματοποιηθεί. Οι φίλαθλοι είναι αυστηροί με την Εθνική Μπάσκετ, γιατί την πιστεύουν. Ισως κάποιες φορές οι προσδοκίες είναι και εκτός πραγματικότητας, αλλά η πορεία της ομάδας, η αντοχή της στον χρόνο και η ανανεώσιμη εμφάνιση παικτών υψηλότατου επιπέδου συνεχίζουν την ώθησή της προς τις παγκόσμιες δυνάμεις του αθλήματος. Είμαι αισιόδοξος όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για τη δουλειά που θα γίνει για να έρθει το αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε ομάδα με σκληρό χαρακτήρα και όχι ψυχολογία «ασανσέρ» ύστερα από κάθε βαριά ήττα και μεγάλη νίκη.

– Η αλλαγή προσώπων στον πάγκο δίνει απόλυτη ελευθερία επιλογών στον πρώτο προπονητή;

– Χρονικά, η προετοιμασία είναι περιορισμένη και δεν υπάρχει περιθώριο γνωριμίας και συνεννόησης. Γνωρίζω όλους τους συνεργάτες μου και άμεσα θα αφιερωθούμε στην προετοιμασία των παικτών. Θέλω να υπάρχει επαγγελματική νοοτροπία και στο περιβάλλον της Εθνικής, η οποία θα απομονωθεί για να δουλέψει και να μην έχει καμία ενόχληση, ώστε και να μη δίνεται το δικαίωμα δικαιολογιών στην ίδια την ομάδα. Κάθε μέλος της Εθνικής θα έχει τον ρόλο του και το ίδιο θα ισχύσει στη δομή των διοικητικών υπευθύνων. Η ανάλυση κάθε αποτελέσματος ανήκει σ’ εμάς. Η κρίση της πορείας μας θα γίνει στη λήξη του Παγκοσμίου.

– Ποια θα είναι η τακτική σου συνεργαζόμενος για πρώτη φορά με διεθνείς παίκτες;

– Πολύ τίμια, ειλικρινής και με ανθρώπινη προσέγγιση. Δεν μένω… πίσω από τα λόγια μου και δεν τα «μασάω». Είμαι πολύ φίλος μέχρι ενός σημείου. Θέλω όλοι οι διεθνείς να νιώθουν καλά ύστερα από εννέα μήνες πίεσης στους συλλόγους. Αν και εφόσον, όμως, αντιληφθώ ότι ξεπερνιέται η νοητή γραμμή και υπάρχει διάθεση εκμετάλλευσης και τάσεις… παιδικής χαράς ή ατονίας και αδιαφορίας, τα χαμόγελα τελειώνουν…

«Δημιουργία “σκελετού” από τους τρεις του ΝΒΑ»

Τα ποιοτικά εχέγγυα που μπορεί να προσφέρει στην εθνική ομάδα η τριπλή προσθήκη των Καλάθη, Κουφού και Αντετοκούνμπο που αγωνίζονται στο ΝΒΑ θα είναι λίαν αξιοποιήσιμα στον αγωνιστικό σχεδιασμό του Φώτη Κατσικάρη. Η ταυτόχρονη παρουσία και των τριών παικτών στην προετοιμασία της Εθνικής, εφόσον και το θέμα του Νικ Καλάθη έχει θετική έκβαση και αποφύγει μακρόχρονη τιμωρία από την παγκόσμια ομοσπονδία για τη χρήση αμφεταμίνης, αποτελεί σημείο αναφοράς και σύγκρισης με τα προηγούμενα χρόνια για την αύξηση των δυνατοτήτων του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ο Καλάθης απουσίασε από την Εθνική στο περσινό Ευρωμπάσκετ, ο Κουφός επιστρέφει ύστερα από τρία χρόνια (τελευταία παρουσία, στο Ευρωμπάσκετ του 2011) και ο Αντετοκούνμπο είναι πρωτοεμφανιζόμενος.

«Υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες για την παρουσία τους και ταιριάζουν απόλυτα στο στιλ παιχνιδιού μας. Είναι πολύ θετικό ότι στο τελευταίο πρωτάθλημα του ΝΒΑ ο Καλάθης και ο Κουφός ήταν στην ίδια ομάδα και έχουν παίξει μαζί και στην Εθνική, με αποτέλεσμα να γνωρίζονται αγωνιστικά πολύ καλά και να έχουν την ίδια νοοτροπία. Ο Αντετοκούνμπο έκανε μεγάλη πρόοδο στην πρώτη χρονιά του στο ΝΒΑ, έχει την αίσθηση συμμετοχής σε εθνική ομάδα από τη Νέων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από μια-δυο θέσεις», λέει ο Κατσικάρης για τους τρεις παίκτες από το ΝΒΑ, ενώ τονίζει ότι σε αγωνιστικό και ψυχολογικό επίπεδο υπάρχουν δυο πλεονεκτήματα.

«Θεωρώ ότι οι μη Αμερικανοί παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ έχουν άγνοια φόβου και κινδύνου όταν παίζουν με τις εθνικές ομάδες τους σε παγκόσμια ή ηπειρωτικά πρωταθλήματα, επειδή έχουν αγωνιστεί σε κορυφαίο ανταγωνιστικό επίπεδο. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η δημιουργία “σκελετού” από τους τρεις, ακόμη και στην ίδια πεντάδα. Αγωνίζονται στις τρεις πιο νευραλγικές θέσεις, ο Καλάθης ως πλέι μέικερ, ο Αντετοκούνμπο ως φόργουορντ και ο Κουφός ως σέντερ».

– Από τον μέσο όρο των εμφανίσεων που είχε η Εθνική στις τελευταίες διοργανώσεις, ποια στοιχεία κρατάς και ενισχύεις και ποια διαγράφεις;

– Συνολικά, το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της Εθνικής είναι η άμυνά της. Και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο. Επιβάλλεται σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα να έχεις αμυντική «σκληράδα» και αυταπάρνηση για να μπορείς να βάλεις… δύσκολα και στον πιο επιθετικό αντίπαλο που θα έχεις. Στην επίθεση, δεν θέλω να είμαστε μονοδιάστατοι. Αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων επιλογών στην παραγωγή του σκορ, εντός και εκτός ρακέτας, καλό «διάβασμα» του εκάστοτε αντιπάλου και επιβολή ρυθμού, σύμφωνα με τα πλεονεκτήματά μας, είτε σε γρήγορο ρυθμό που θα είναι το πρώτο ζητούμενο μας στην επίθεση είτε σε χαμηλό τέμπο. Πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες που κλήθηκαν μπορούν να εφαρμόσουν αυτήν τη φιλοσοφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή