Κλείνουν οι «κερκόπορτες»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απρόσμενη και αιφνιδιαστική άρνηση του ομογενή Κώστα Κουφού να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα μπάσκετ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μόλις μία ημέρα προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την άφιξή του στην Αθήνα, έγινε αιτία νέου προβληματισμού, συζήτησης και αποφάσεων για τη στάση που επιβάλλεται να τηρεί η διοίκηση της ΕΟΚ σε παρόμοια κρούσματα αρνήσεων με αληθοφανείς και πλασματικές δικαιολογίες.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο του καταστατικού και των κανονισμών είναι σαφέστατο για τις τιμωρίες που περιμένουν τους «αντιρρησίες συνείδησης», αλλά το ζητούμενο είναι η ηθική προστασία της εθνικής ομάδας από τους παίκτες που προφασίζονται ατεκμηρίωτες δικαιολογίες, ώστε να μην ανταποκρίνονται στην εθνική υποχρέωσή τους και την οποία έχουν «μετατρέψει» σε άσκηση ή όχι δικαιώματος, ανάλογα με τις προσωπικές διαθέσεις τους.

Η εκάστοτε σύνθεση και στελέχωση της εθνικής μπάσκετ, στη λαμπρή πορεία του αθλήματος τα τελευταία 30 χρόνια, γίνονταν από παίκτες που ήθελαν διακαώς να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο και σε πολλές περιπτώσεις ανυπομονούσαν να το κάνουν, κάθε καλοκαίρι. Είναι αυτονόητο ότι με τον «βούρδουλα», τον εξαναγκασμό και την απειλητική προειδοποίηση της επιβολής τιμωρίας δεν θα γινόταν ουδέποτε να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα από παίκτες που δεν είχαν ισχυρή διάθεση εθελοντικής προσφοράς για την εκπροσώπηση της χώρας τους και της αύξησης συμμετοχών στο βιογραφικό τους, καθώς αυτό το στοιχείο είναι «παράσημο» για κάθε αθλητή και για οποιαδήποτε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η Εθνική, που έχει αρχίσει την προετοιμασία της από το Καρπενήσι, μέτρησε τέσσερα «όχι» διεθνών παικτών, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς οι Σπανούλης, Περπέρογλου ζήτησαν να ξεκουραστούν, ύστερα από μακρά παρουσία τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ο Μαυροκεφαλίδης ήταν τραυματίας και χειρουργήθηκε προσφάτως στον αγκώνα του, ενώ ο Σχορτσανίτης δήλωσε ανέτοιμος σωματικά. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μακάμπι απέφυγε την κλήση του Κατσικάρη, όπως συνέβη και τα τρία προηγούμενα χρόνια με δύο διαφορετικούς προπονητές (Ζούρος, Τρινκέρι).

Συγκριτικά με την περίπτωση του Σχορτσανίτη που ήθελε διαχρονικά ειδική μεταχείριση, ο χειρισμός του Κουφού και του ατζέντη του, Αντι Μπουτογιάννη, ξεπέρασε κάθε όριο με την αληθοφανή δικαιολογία ενδυνάμωσης των γονάτων του. Μία ημέρα πριν από την επισημοποίηση της άρνησης του Κουφού από τον ατζέντη του, ο ίδιος ο παίκτης είχε διαβεβαιώσει τον Φώτη Κατσικάρη ότι ήταν έτοιμος για το ταξίδι στην Ελλάδα μαζί με την Αμερικανίδα αρραβωνιαστικιά του.

Η συνέχεια της οργισμένης δήλωσης του προπονητή της Εθνικής που έκανε λόγο για ανάξιους ανθρώπους που δεν έχουν θέση στην ομάδα θα είναι από την ΕΟΚ η δημοσίευση όλης της αλληλογραφίας που υπήρξε από τον προηγούμενο Φεβρουάριο με τον εκπρόσωπο του Κουφού, αλλά και της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε ο παίκτης στο Μέμφις με τον τεχνικό διευθυντή της Εθνικής Κώστα Μίσσα και τον νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας.

«Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτή είναι η αλήθεια της νέας απουσίας του. Η αλληλογραφία καταδεικνύει ότι κάτι άλλαξε στην απόφασή του», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι η περίπτωση του Κουφού έφερε στην επιφάνεια την ανυπαρξία προστασίας των ομοσπονδιών μπάσκετ παγκοσμίως από το ΝΒΑ για τους μη Αμερικανούς παίκτες. Για πιθανή απουσία ή αποχή από την εθνική ομάδα τους, δεν υπάρχει δικαίωμα επιβολής αποκλεισμού τους την επόμενη περίοδο στο αμερικάνικο πρωτάθλημα.

Η βασική αρχή της διοικητικής νοοτροπίας που έχει η ΕΟΚ είναι η δημιουργία όλων και των καλύτερων προδιαγραφών προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών, ώστε σε εξισορρόπηση του συλλογικού επαγγελματισμού των παικτών να υπάρχει πάντα η δυνατότερη διάθεση εκ μέρους τους στη διεκδίκηση της διάκρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή