Ελπίδα για το μέλλον η νέα γενιά

Ελπίδα για το μέλλον η νέα γενιά

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανανέωση των… κυττάρων της Εθνικής μπάσκετ ανδρών με τη σταδιακή στελέχωσή της από παίκτες που προέρχονται από τις μικρότερες, ηλικιακά, ομάδες, στέλνει συνεχώς τα καλύτερα μηνύματα και εχέγγυα για το μέλλον της εθνικής εκπροσώπησης, από τους γεννηθέντες στα εφτά πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90. Πέραν των σπουδαίων επιτυχιών σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, οι γενιές των «90’s» δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες για την ποιότητα, το ταλέντο και την ωρίμανση του χαρακτήρα των περισσότερων παικτών, ώστε να είναι ανταγωνιστικές σε κορυφαίο επίπεδο. Μπορεί η κατάκτηση ενός μεταλλίου να χαρακτηρίζει ιστορικά κάθε Εθνική ομάδα Παίδων (κ16), Εφήβων (κ18) και Νέων (κ20), αλλά το κριτήριο για το αν το αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας είναι επιτυχημένο ή όχι, παραμένει διαχρονικά από τους παίκτες που θα κληθούν, θα ανταποκριθούν και θα καταξιωθούν στην Εθνική Ανδρών, η οποία αποτελεί τη «βιτρίνα» του μπάσκετ σε κάθε χώρα του πλανήτη. Οσοι λιγότεροι διεθνείς παίκτες «χαθούν» στην πορεία των 6-7 χρόνων που διανύουν από την Εθνική Παίδων έως την ανδρική ομάδα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας παικτών που θα συνδυάζουν την ικανότητα συμμετοχής και το «θέλω» τους για να παίζουν στο κορυφαίο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Οι γεννηθέντες πριν από 24 χρόνια αποτελούν απτό παράδειγμα του συνεχούς εμπλουτισμού με νέους παίκτες που γίνεται στην Εθνική ομάδα. Η «φουρνιά» των Σλούκα, Μάντζαρη, Παπανικολάου, Παππά και Γιάνκοβιτς, πριν στελεχώσουν την Εθνική Ανδρών, έχουν καταγράψει στο βιογραφικό τους κορυφαίες επιτυχίες στις Εθνικές ομάδες Νέων και Εφήβων. Δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2008 (Πύργος) και στο Ευρωμπάσκετ Νέων, ένα χρόνο αργότερα (Ρόδος) και δύο ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων, το 2009 (Ν. Ζηλανδία) και στο Ευρωμπάσκετ Νέων του 2010 (Κροατία), ήταν τα «παράσημα» των συγκεκριμένων παικτών.

Η ανάδειξη και η αναγνωρισιμότητα των συγκεκριμένων παικτών προήλθε από τη συμμετοχή τους στις Εθνικές ομάδες και η εξέλιξή τους σημειώθηκε από τις ομάδες που αγωνίσθηκαν, παρά τις δυσκολίες για τον χρόνο συμμετοχής και την υπομονή που χρειάστηκε να «οπλιστούν», όταν βρέθηκαν στο περιθώριο του πάγκου.

Η «σκυτάλη» έχει δοθεί στους γεννηθέντες του ’94, με βασικούς εκπροσώπους τους παίκτες που απαρτίζουν την Εθνική Νέων. Οι Αγραβάνης, Μποχωρίδης, Παπαπέτρου και Αντετοκούνμπο, μαζί με τον Διαμαντάκο (γεννηθείς το ’95) και τον Κύπριο Χριστοδούλου που επέλεξε την Εθνική Ελλάδας, μπορεί να έμειναν μακριά από το βάθρο των μεταλλίων (5η θέση στο Ευρωμπάσκετ της Εσθονίας, 6η θέση στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης), αλλά είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα συνυπάρξουν, οσονούπω, στην Εθνική Ανδρών με τη γενιά του ’90.

Η προοπτική κάθε νέας γενιάς σχηματίζεται από την εκάστοτε εικόνα της Εθνικής Παίδων, ενώ μπορεί να γίνουν προσθαφαιρέσεις παικτών. Οι γεννηθέντες το ’97 συγκροτούν την Εθνική Εφήβων που κατετάγη στην 4η θέση του Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας, πριν από μια εβδομάδα. Ως Παίδες, οι Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος, Σκουλίδας, Κόνιαρης και Μουράτος κατέκτησαν πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Ουκρανίας, ενώ η νέα πρόκλησή τους, αποτελεί η κατάκτηση μεταλλίου στο Παγκόσμιο Εφήβων που θα διοργανωθεί στην Κρήτη, το καλοκαίρι του 2015. Hδη, πάντως καλούνται να δώσουν μερικά από τα διαπιστευτήρια τους στο Παγκόσμιο του Ντουμπάι, που άρχισε χθες.

Τα πρώτα δείγματα ενόψει Παγκοσμίου

Αντιμέτωπη με την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2013, τη Γαλλία, θα βρεθεί σήμερα (20.00) στο τουρνουά του Πο, η Εθνική Ανδρών στο δεύτερο φιλικό παιχνίδι της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο κύπελλο της Ισπανίας (30/8 – 14/9). Κοινό χαρακτηριστικό των δύο ομάδων, είναι η απουσία των βασικών πλέι μέικερ, καθώς η ελληνική ομάδα δεν έχει τον Νικ Καλάθη που εκτίει την ποινή αποκλεισμού του από τη FIBA και λήγει στις 18 του μηνός, ενώ ο ηγέτης των «τρικολόρ», Τόνι Πάρκερ για πρώτη φορά, ύστερα από 10 συνεχόμενα χρόνια, ξεκουράζεται και απολαμβάνει τις πρώτες ημέρες του δεύτερου γάμου του.

Ο τεχνικός της Εθνικής, Φώτης Κατσικάρης που έχει στη διάθεσή του και τους 16 παίκτες που έχουν κληθεί, θα χρησιμοποιήσει εναλλακτικά τους Μάντζαρη και Σλούκα στη θέση του πλέι μέικερ για την οργάνωση και δημιουργία της ελληνικής επίθεσης, ενώ θα δοκιμάσει τρία διαφορετικά δίδυμα στις θέσεις των ψηλών. Το σπουδαιότερο συμπέρασμα για την Εθνική ομάδα στο πρώτο τουρνουά της προετοιμασίας που θα ολοκληρωθεί αύριο με τον αγώνα κόντρα στην Κροατία, είναι η απαιτούμενη «χημεία» στις συνεργασίες των παικτών και την ομαδικότητα που θα έχουν, κυρίως, στην αμυντική προσπάθειά τους.

Η Γαλλία έχει κληρωθεί στον Α΄ όμιλο του Μουντομπάσκετ, μαζί την οικοδέσποινα Ισπανία, τη Σερβία, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο και το Ιράν και είναι πολύ πιθανή η διασταύρωσή της με την Εθνική Ελλάδας στη δεύτερη φάση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στον Β΄ όμιλο με την Αργεντινή, την Κροατία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σενεγάλη και τις Φιλιππίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή