Πρώτος απολογισμός για Εθνική

Πρώτος απολογισμός για Εθνική

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παίκτης των Χιούστον Ρόκετς και επισήμως είναι από χθες ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιό του με την ομάδα του NBA. Οπως ενημέρωσε ο μάνατζέρ του, Γιώργος Σφαιρόπουλος, ο 24χρονος άσος ανήκει και επίσημα στις «ρουκέτες».

«Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, αλλά επειδή προέχει η εθνική θα το αφήσω στην άκρη και θα υλοποιηθεί όταν πρέπει. Νιώθω ευλογημένος. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ την οικογένειά μου για όλα αυτά τα χρόνια. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να είμαι εδώ σήμερα», δήλωσε ο Ελληνας διεθνής.

Την ίδια ώρα η Εθνική, κάνει τον πρώτο απολογισμό της μετά τα τρία πρώτα φιλικά στο Πο.

Με μία νίκη και δύο ήττες απέναντι σε Σερβία, Γαλλία και Κροατία, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, έχει βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ισπανίας στο τέλος του μήνα.

Αν και η ομάδα αγωνίστηκε με απουσίες, φάνηκε ότι ο Ελληνας τεχνικός θα βασιστεί (πλην των Καλάθη, Πρίντεζη) στους Μπουρούση, Ζήση, Παπανικολάου, Καϊμακόγλου, Μάντζαρη και Βασιλειάδη, ενώ θα χρειαστεί να βελτιώσει τον τομέα των ριμπάουντ, όπου η μάχη χάθηκε και στα τρία παιχνίδια (με Σερβία: 37-21 και 11 επιθετικά, με Γαλλία: 38-25 και 13 επιθετικά, με Κροατία: 30-25 και 5 επιθετικά).

Ο Κατσικάρης ζητεί πολλές πάσες, γρήγορη κυκλοφορία, αλλά όχι βιαστική. Στα τρία τεστ οι διεθνείς υπέπεσαν σε 12,3 λάθη ανά αγώνα και συνολικά δεχθήκαμε 40 πόντους από αυτά, ενώ στην περιφερειακή άμυνα δεχθήκαμε συνολικά 70 τρίποντα από τα οποία στόχο βρήκαν τα 24.

Η πίεση της Εθνικής στον αντίπαλο με τα χέρια στη… φωτιά, βρίσκεται ψηλά στα πλάνα του Κατσικάρη και μέσα από τα φιλικά του Πο, η ομάδα κατάφερε να κλέψει την μπάλα 25 φορές, «εξαργυρώνοντας» συνολικά 42 πόντους.

Προβληματισμός επικρατεί στη θέση του σέντερ, καθώς πλην του Μπουρούση, τα υπόλοιπα «πεντάρια» κινήθηκαν στα ρηχά. Ο παίκτης της Ρεάλ σημείωσε 34 πόντους και μάζεψε 17 ριμπάουντ σε περίπου 70 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Βουγιούκας είχε μόλις 6 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 32 λεπτά, με τους αριθμούς του να ξεπερνούν αυτούς του Γλυνιαδάκη και του Μπόγρη.

Αν και η ενσωμάτωση των Καλάθη και Πρίντεζη αναμένεται να εκτοξεύσει την απόδοση της Ελλάδος, πολλά χαμόγελα μοίρασε η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούμπο. Ο 19χρονος ΝΒΑer στα τρία φιλικά του Πο έπαιξε συνολικά 66 λεπτά έχοντας 19 πόντους (3/6 βολές, 8/13 δίποντα, 0/6 τρίποντα), 15 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα. Ο Κατσικάρης είναι φανερό ότι ετοιμάζει ειδικά συστήματα για τον μικρό, κυρίως σε καταστάσεις «ένας εναντίον ενός».

Η αποστολή της Εθνικής θα αναχωρήσει την Πέμπτη για το Κάουνας, όπου θα λάβει μέρος σε ένα ακόμη τουρνουά (Σάββατο με Λιθουανία, Κυριακή με Σλοβενία, Δευτέρα με Νέα Ζηλανδία), πριν ακολουθήσουν τα δύο τελευταία φιλικά με την Τουρκία, στις 20/8 στο ΟΑΚΑ και δύο μέρες μετά στην Κωνσταντινούπολη.

Η τελική δωδεκάδα δεν αναμένεται πριν τελειώσουν τα φιλικά ματς, όμως ο Φώτης Κατσικάρης δεν αποκλείεται να κόψει παίκτες εντός της εβδομάδας.

• H Εθνική εφήβων επιβλήθηκε της Ανγκόλας (51-62) στην τελευταία αγωνιστική της α΄ φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κι επόμενος αντίπαλός της είναι η Αυστραλία για τους «16» (σήμερα, 17.30).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή