Φάιναλ φορ με ελληνικό χρώμα

Φάιναλ φορ με ελληνικό χρώμα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πέμπτη συνεχή χρονιά κάποιο ελληνικό χέρι θα σηκώσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας και για 23η συνεχόμενη, τουλάχιστον, ένας Ελληνας παίκτης θα δώσει το «παρών» στην κορυφαία γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το φάιναλ φορ της Μαδρίτης που θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 17 Μαΐου, δεν θα σπάσει τις παραδόσεις που καταδεικνύουν τη σταθερά ανοδική τάση του ελληνικού μπάσκετ. Θα δημιουργήσει, μάλιστα, και μία καινούργια, αφού για πρώτη φορά και οι τέσσερις ομάδες θα έχουν ελληνικό χρώμα. Διεκδικητές θα είναι ο Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έχει τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της, η Ρεάλ Μαδρίτης του Γιάννη Μπουρούση και η Φενέρμπαχτσε του Νίκου Ζήση. Ο,τι κι αν γίνει, το ελληνικό μπάσκετ θα έχει διαδραματίσει ξανά τον ρόλο του στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Η ιστορία των φάιναλ φορ στη σύγχρονη εποχή ξεκινάει το 1988 στη Γάνδη, όπου ο Αρης είχε την πρώτη του αποτυχημένη απόπειρα. Οι «κίτρινοι» είχαν άλλες δύο ευκαιρίες, μέχρι που αποσύρθηκαν από την κεντρική σκηνή το 1990 στη Σαραγόσα. Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Από το 1993 έως και φέτος, τουλάχιστον ένας Ελληνας παίκτης ή μία ελληνική ομάδα ήταν εκεί για να διεκδικήσει το τρόπαιο. Για μία δεκαετία (1993 – 2002), έξι φορές ο Παναθηναϊκός, τέσσερις ο Ολυμπιακός και από μία η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είχαν την ευκαιρία τους, με το ελληνικό μπάσκετ να γιορτάζει συνολικά τέσσερα τρόπαια. Τρία από τους «πράσινους» και ένα από τους «ερυθρόλευκους».

Από το 2002 στην Μπολόνια, πέρασαν μόλις δύο «άνυδρα» χρόνια. Ακόμη και τότε, όμως, στην τελική τετράδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ υπήρχε ελληνικό άρωμα. Το 2003 στη Βαρκελώνη ήταν οι Κακιούζης (Σιέννα), Παπαλουκάς και Χατζηβρέττας (ΤΣΣΚΑ) και το 2004 στο Τελ Αβίβ οι Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ) και Κακιούζης (Σιέννα). Το 2005 ακολούθησε η προσπάθεια του Παναθηναϊκού στη Μόσχα, ενώ το 2006, η ΤΣΣΚΑ με επικεφαλής τον Θοδωρή Παπαλουκά κατακτά την Ευρωλίγκα, στην Πράγα, σε μία διοργάνωση που έλαβε μέρος και ο Μιχάλης Κακιούζης με την Μπαρτσελόνα. Το 2007 στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός, επανέκτησε τα πρωτεία, ενώ η επόμενη χρονιά, μέχρι και την περυσινή, ήταν η μοναδική χωρίς ελληνική ομάδα. Και εκεί, όμως, το 2008, στη Μαδρίτη ήταν ξανά ο «τσάρος» Παπαλουκάς ο οποίος αυτή τη φορά «σήκωσε» την Ευρωλίγκα μαζί με τον Νίκο Ζήση.

Από το 2009 ξεκινάει ένα γαλανόλευκο ταξίδι γεμάτο από επιτυχίες. Σε μία πενταετία (2009-2013) σημειώθηκαν τέσσερις κατακτήσεις (από δύο για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό), ενώ το 2010 στο φάιναλ φορ του Παρισιού, και μάλιστα στον τελικό, βρέθηκε ο Ολυμπιακός.

Το περυσινό φάιναλ φορ θα ξένισε αρκετούς, αφού για πρώτη φορά μετά το 2008 καμία ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί. Η σκυτάλη, όμως, δεν έπεσε κάτω. Πέρασε στους Σοφοκλή Σχορτσανίτη (Μακάμπι) και Γιάννη Μπουρούση (Ρεάλ), με τον πρώτο να στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης.

Οσο για τα «ορφανά» φάιναλ φορ του 1991 και του 1992, ήταν η σειρά του διαιτητή Κώστα Ρήγα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα από το δικό του πόστο. Και τη χρονιά της διάσπασης (2001), στο φάιναλ φορ της Σουπρολίγκας βρισκόταν ο Παναθηναϊκός και στους ημιτελικούς της Ευρωλίγκας (σειρά πέντε παιχνιδιών) η ΑΕΚ. Ακόμη και στο πρώτο από τα δύο φάιναλ φορ (1966 και 1967) της ιστορίας, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την ΑΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή