Πιο αναποτελεσματικοί οι Ισπανοί και η ΤΣΣΚΑ

Πιο αναποτελεσματικοί οι Ισπανοί και η ΤΣΣΚΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αποτελεσματικότητα του ελληνικού μπάσκετ στη συλλογή τίτλων, με βασικούς εκφραστές τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αποτελεί το αξιοθαύμαστο ρεκόρ στην προϊστορία των 27 φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τα έξι τρόπαια των «πρασίνων» και τα τρία των «ερυθρόλευκων» έχουν «παρασημοφορήσει» το ελληνικό μπάσκετ, με το 1/3 ή το 33,3% των ευρωπαϊκών τίτλων που κρίθηκαν σε φάιναλ οφ, αρχής γενομένης από το 1988, μέχρι και πέρυσι. Αν η ίδια καταμέτρηση αφορά μόνο τα 13 προηγούμενα φάιναλ φορ που έχει διοργανώσει η Ευρωλίγκα, το ποσοστό επιτυχίας των «αιωνίων» αντιπάλων ανέρχεται στο 46% (Παναθηναϊκός 4, Ολυμπιακός 2).

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η αποτελεσματικότητα επιτεύχθηκε και για τις δύο ελληνικές ομάδες, κυρίως στα φάιναλ φορ που δεν είχαν ταυτόχρονη συμμετοχή. Αντίθετα, έχοντας «συγκρουστεί» σε τρεις ημιτελικούς (1994, 1995, 2009), μόνο στον τρίτο και τελευταίο, το τρόπαιο ήρθε στην Ελλάδα. Η σύγκριση των ελληνικών επιτυχιών με τους εκπροσώπους των χωρών που έχουν μακρά παράδοση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ φέρνει σε μειονεκτική θέση όλες τις άλλες ομάδες.

Η Ισπανία, με συμμετοχή έξι ομάδων σε φάιναλ φορ, μετράει μόλις τέσσερις κατακτήσεις τίτλων (Μπαρτσελόνα 2, Ρεάλ 1, Μπανταλόνα 1) και ακολουθεί η Μακάμπι που έχει τρεις (τέσσερις με τη Σουπρολίγκα) τίτλους, όπως και η Γιουγκοπλάστικα. Η ΤΣΣΚΑ στέφθηκε δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και είναι η πιο αναποτελεσματική ομάδα των φάιναλ φορ, έχοντας 11 συμμετοχές, από το 2004 μέχρι και πέρυσι.

Η Ιταλία με την Ολύμπια Μιλάνου, η Γαλλία με τη Λιμόζ, η Λιθουανία με τη Ζαλγκίρις και η Σερβία με την Παρτιζάν έχουν μόνο από έναν τίτλο. Επίσης, το 2001, που είχε σημειωθεί ο «διχασμός» του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τη διεξαγωγή δύο διοργανώσεων (Βίρτους Μπολόνια και Μακάμπι κέρδισαν τον τίτλο), χαρακτηρίζεται «λευκή» σελίδα στην ιστορία του αθλήματος.

Με κριτήριο τις συμμετοχές σε φάιναλ φορ, το ισπανικό μπάσκετ βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας 30 παρουσίες, μαζί με τις δύο φετινές των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, στη Μαδρίτη. Οι Ισπανοί έχουν την πολυπληθέστερη παρουσία με έξι διαφορετικές ομάδες και την Μπαρτσελόνα να έχει τη «μερίδα του λέοντος» με 15 συμμετοχές. Ακολουθούν η Ρεάλ (7), η Τάου (4), η Μπανταλόνα (2), η Εστουντιάντες και η Μάλαγα (1).

Με δέκα συμμετοχές από τον Παναθηναϊκό, εννέα από τον Ολυμπιακό, τρεις από τον Αρη και από μία από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, το ελληνικό μπάσκετ έχει τη δεύτερη θέση στον πίνακα των συμμετοχών (24).

Επτά ιταλικές ομάδες έχουν 16 συμμετοχές (Σιέννα 4, Μπενετόν 4, Κίντερ 3, Ολύμπια 2, Σκίπερ 1, Τιμσίστεμ 1, Σκαβολίνι 1), η ΤΣΣΚΑ έχει 12, η Μακάμπι 11, η Παρτιζάν, η Γιουγκοπλάστικα και η Λιμόζ από 3 και μόνο μια εκπροσώπηση έχουν η Ζαλγκίρις, η Εφές, η Βιλερμπάν και η Ολύμπια Λουμπλιάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή