Επέστρεψε με ψηλά το κεφάλι ο Ολυμπιακός

Επέστρεψε με ψηλά το κεφάλι ο Ολυμπιακός

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιτυχημένη παρουσία του Ολυμπιακού στο ένατο ευρωπαϊκό φάιναλ φορ της ιστορίας του, μπορεί να μην πιστοποιήθηκε με την κατάκτηση του τέταρτου τίτλου που διεκδίκησε στον τελικό, στον οποίο ηττήθηκε από τη Ρεάλ (78-59). Ωστόσο, τα κέρδη του στη Μαδρίτη είναι σημαντικά για το παρόν και το μέλλον των «ερυθρολεύκων», έστω κι αν όλα τα μέλη της ομάδας νιώθουν στεναχώρια για τη μη επίτευξη του στόχου τους.

Μπορεί η ιστορία να… θυμάται μόνο τον πρώτο (αυτή είναι η Ρεάλ που έφτασε τα εννέα τρόπαια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με… απόσταση 20 ετών από το τελευταίο και είχε ελληνικό χρώμα από την παρουσία του Γιάννη Μπουρούση), αλλά ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι διαχρονικά έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η δεύτερη θέση στη φετινή Ευρωλίγκα, αποτελεί απόρροια των δύο συνεχόμενων υπερβάσεων που έκαναν οι Πειραιώτες, αφενός στα πλέι οφ με τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα, παρά το μειονέκτημα έδρας και αφετέρου με τη νίκη – πρόκριση στον ημιτελικό, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, την οποία «κυνηγούσε» στο σκορ, επί 38 λεπτά και πέτυχε επική ανατροπή.

Ο Ολυμπιακός ήταν η… φτωχότερη ομάδα του φετινού φάιναλ φορ, συγκριτικά με την πανάκριβη ΤΣΣΚΑ, τη Ρεάλ και τη Φενέρμπαχτσε, αλλά παράλληλα ήταν ο πλουσιότερος σε πεποίθηση και πίστη, ότι μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά. Τα κατάφερε κατά το ήμισυ στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, αλλά αυτή η προσπάθεια, μείωσε τις δυνάμεις των περισσότερων παικτών του στον τελικό.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού που αποθεώθηκαν κατά τη χθεσινή επιστροφή τους, πέρασαν το «κεφάλι τους πάνω από το ταβάνι» των φετινών δυνατοτήτων τους και είναι στεναχωρημένοι γιατί δεν πέτυχαν έναν άθλο, που αν συνέβαινε, θα ήταν μεγαλύτερος αυτών της Κωνσταντινούπολης και του Λονδίνου. Το 2012 και το 2013, όμως, εκμεταλλεύτηκε και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, απέναντι στις επιπόλαιες ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. Αυτή τη φορά, η ΤΣΣΚΑ «ξεδίπλωσε» ξανά το σύνδρομο κατωτερότητας που έχει σε όλα τα νοκ άουτ παιχνίδια, όμως η Ρεάλ ήταν αποφασισμένη να μην αποτύχει στον τρίτο συνεχόμενο τελικό Ευρωλίγκας και δεν «πνίγηκε» από το άγχος του «πρέπει» και της έδρας.

Ο Ολυμπιακός πιστοποίησε ότι βρίσκεται στον σωστό και οικονομικό δρόμο για τη διατήρηση ανταγωνιστικής ομάδας στην Ευρώπη, έστω κι αν σε κορυφαίο επίπεδο παικτών, παρατάσσει μόνο το δίδυμο Σπανούλη – Πρίντεζη. Δεδομένου του «κορμού» Ελλήνων παικτών, αν υπάρξει μεγαλύτερη επένδυση σε κάποιες θέσεις των ξένων και κοινοτικών παικτών του, η ανταγωνιστικότητά του θα αυξηθεί.

Για τη συγκεκριμένη ομάδα, όμως, όσο επιτυχημένη κι αν θεωρείται η ευρωπαϊκή πορεία της, η επανάκτηση των ελληνικών πρωτείων, είναι ο ύψιστος στόχος. Γι’ αυτόν τον λόγο, άπαντες σκέφτονται τη νοητή μεταφορά των κερδών της Μαδρίτης στους τελικούς των ελληνικών πλέι οφ.

Η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ

Το πέρασμα του Ολυμπιακού από τη Μαδρίτη έφερε… παρενέργειες. Κι αν η παρεξήγηση του Σπανούλη με τον Φερνάντεζ έληξε εν τη γενέσει της, ο Γιόνας Ματσιούλις συνέχισε και χθες να ασχολείται μέσα από συνεντεύξεις με την «κοκορομαχία» με τον αρχηγό των «ερυθρολεύκων». Στην ΤΣΣΚΑ το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Ηδη, οι Μίλος Τεόντοσιτς και Κάιλ Χάινς αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν από τη ρωσική ομάδα, της οποίας οι διοικούντες δείχνουν να θέλουν την παραμονή του Ιτούδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή