Το καλοκαίρι των «αιωνίων» στο μπάσκετ

Το καλοκαίρι των «αιωνίων» στο μπάσκετ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέση του πρωταθλητή χαρακτηρίζεται ανέκαθεν από τον σωστό απολογισμό και την επιτυχημένη «συνταγή», που δεν αλλάζει για την επόμενη χρονιά. Σ’ αυτή τη θέση επέστρεψε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, νιώθοντας δικαίωση για την αγωνιστική αποτελεσματικότητα του οικονομικού μοντέλου που εφάρμοσε, παρά την απώλεια του τίτλου, τα δύο τελευταία χρόνια και πλέον χρειάζεται στοχευμένες επιλογές για την αντικατάσταση παικτών σε συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Αντίθετα, η θέση του δευτεραθλητή στον ΠΑΟ είναι δεδομένο ότι δημιουργεί προβληματισμούς για τις μεταγραφικές κινήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, με «πυξίδα» την επαναδιεκδίκηση του τίτλου την επόμενη περίοδο. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πλήθος αλλαγών παικτών συγκριτικά με τον «αιώνιο» αντίπαλό του, αλλά πρωτίστως καλείται να βρει τον κατάλληλο προπονητή, στον οποίο θα επιδείξει εμπιστοσύνη και θα δώσει την ανάλογη πίστωση χρόνου για να εφαρμόσει το μοντέλο που θα δημιουργηθεί. Σε καμία περίπτωση, όμως, οι «πράσινοι» δεν βρίσκονται στην αφετηρία του καλοκαιριού του 2012, όταν στην έναρξη της μετά Ομπράντοβιτς εποχής, είχαν νέο πρόεδρο και προπονητή και σχεδίασαν την επανεκκίνηση του «Τριφυλλιού» με μόλις δύο παίκτες από το παρελθόν (Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής).

Ο πήχυς του αγωνιστικού επιπέδου των «ερυθρόλευκων» βρίσκεται σταθερά σε υψηλό επίπεδο, λόγω της δεδομένης συνύπαρξης Ελλήνων παικτών (Σπανούλης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Καββαδάς) και εφόσον οριστικοποιηθεί η παραμονή του Σλούκα, διοίκηση και τεχνικό επιτελείο θα στρέψουν την προσοχή τους αποκλειστικά στην αγορά των ξένων παικτών. Το θέμα του Σλούκα είναι κομβικό για τον Ολυμπιακό, που δεν θέλει να διαταράξει τον ελληνικό κορμό του και ταυτόχρονα να μην επηρεάσει τις οικονομικές ισορροπίες, κινούμενος εντός του πλαισίου που έχει θέσει τα τρία τελευταία χρόνια. Στους Αμερικανούς παίκτες, η αντικατάσταση του Λαφαγιέτ είναι και η πιθανότερη αλλαγή, ενώ αναγκαστικά θα γίνει ίδια κίνηση αν δεν επέλθει συμφωνία ανανέωσης στο συμβόλαιο του Ντάνστον. Στην περίπτωση του Χάντερ, ο Ολυμπιακός θα ενεργοποιήσει οικονομικά το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης.

Η αρχή του σχεδιασμού των πρωταθλητών, όμως, θα γίνει, όπως επιβάλλεται από τη θέση του προπονητή. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει συγκεντρώσει δικαιολογημένα το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτυχημένης επιστροφής του Ολυμπιακού στη θέση του πρωταθλητή και οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε υπογραφή διετούς, εγγυημένου συμβολαίου.

Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται μεταγραφική… υπέρβαση, αν και ως είθισται, ο πρώτος, όσο κι αν έχει αγωνιστικό προβάδισμα, κοιτάζει τις κινήσεις του δεύτερου που θα επιχειρήσει να καλύψει την απόσταση από την κορυφή.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει το μοντέλο της ελληνοποίησης που άρχισε με τον Ιβάνοβιτς, αλλά διεκόπη με τη λύση της συνεργασίας και ο νέος προπονητής θα κληθεί να το συνεχίσει με πιστότητα, κυρίως στις ελληνικές υποχρεώσεις της ομάδας. Οι στόχοι στην Ευρωλίγκα θα προσδιορισθούν αναλόγως με το ρόστερ που θα διαμορφωθεί και το επίπεδο των ξένων και κοινοτικών παικτών. Οι «πράσινοι» προσανατολίζονται σε Ελληνα προπονητή, αλλά οι επιλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένες και εξετάζονται δευτερευόντως προτάσεις για ξένο τεχνικό. Η ανανέωση των συμβολαίων στους Διαμαντίδη, Μαυροκεφαλίδη και Φώτση είναι μείζονος σημασίας για την επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού, ενώ υπάρχει η δεδομένη βάση της τριπλέτας Παππά, Γιάνκοβιτς, Μποχωρίδη (και φυσικά των μικρών Χαραλαμπόπουλου, Λούντζη, Διαμαντάκου, Παπαγιάννη, Κόνιαρη). Οι έξι θέσεις Αμερικανών και κοινοτικών παικτών θα έχουν νέα πρόσωπα, με εξαίρεση, ίσως, τον Γκιστ, του οποίου η τιμωρία θα λήξει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και θα συνεκτιμηθεί το διάστημα απουσίας με την αγωνιστική αξία του. Οι τρεις βασικές και δαπανηρότερες μεταγραφές των «πρασίνων» θα γίνουν στις θέσεις του πλέι μέικερ (μεγάλος στόχος ο Καλάθης με πολλά «αν»), του φόργουορντ (για την αρχική 5άδα) και του σέντερ (πιθανή επιστροφή του Λάσμε).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή