Το Γιούροκαπ ανεβάζει τις ελληνικές «μετοχές»

Το Γιούροκαπ ανεβάζει τις ελληνικές «μετοχές»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τριπλή εκπροσώπηση του ελληνικού μπάσκετ στη φετινή διοργάνωση του Γιούροκαπ, από τον ΠΑΟΚ, τον Αρη και την ΑΕΚ, «ξυπνά» τις αναμνήσεις των επιτυχημένων πορειών που είχαν και οι τρεις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να μετρήσουν τις δυνατότητές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο βαθμός δυσκολίας του Γιούροκαπ που θα αρχίσει (13-14/10), παράλληλα με την Ευρωλίγκα, είναι υψηλός και οι ελληνικές ομάδες έχουν να επιδείξουν στο πρόσφατο παρελθόν, μόνο την συμμετοχή του Πανιωνίου (2013-14) και του ΠΑΟΚ (2014-15), μέχρι τη φάση των «32».

Η «βασίλισσα» ΑΕΚ που επιστρέφει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ύστερα από επτά χρόνια και ο «αυτοκράτορας» Αρης που μετρά τρία χρόνια απουσίας, φιλοδοξούν, όπως και ο ΠΑΟΚ να προκριθούν από την πρώτη στη δεύτερη φάση των ομίλων, καταφέρνοντας να κάνουν ισορροπημένη σωματική και ψυχολογική διαχείριση των παικτών τους στις διπλές υποχρεώσεις κάθε εβδομάδας. Οι εντός έδρας νίκες στα πέντε παιχνίδια που θα δώσουν στους ομίλους, θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω πορεία τους στο Eurocup και ίσως δείξουν αν μπορεί να σταθεί επάξια στην Ευρωλίγκα και τρίτη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ έχει κληρωθεί στον 5ο όμιλο και στην πρεμιέρα θα υποδεχθεί τη θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα, την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Ζολνόκι, ενώ θα ταξιδέψει δύο φορές στη Ρωσία για τα παιχνίδια με τη Ζενίτ και την Αβτοντορ, μια φορά στη Λιθουανία για να παίξει με τη Λιέτουβος Ρίτας και στην Τουρκία για να φιλοξενηθεί από την Μπεσίκτας. O «Δικέφαλος» του Βορρά διαθέτει την περσινή εμπειρία για να φτάσει, τουλάχιστον, στον επόμενο γύρο των «32» και στον οποίο θα συμμετάσχουν και οι οκτώ ομάδες που θα αποκλεισθούν από την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας. Η Μπεσίκτας κατετάγη ένατη στο τουρκικό πρωτάθλημα και έπαιξε στους «32» του Eurocup, ενώ η Λιέτουβος (φιναλίστ στους τελικούς των πλέι οφ και έφτασε στους «16» του Γιούροκαπ) προβάλλει ως η δυσκολότερη αντίπαλος του ΠΑΟΚ. Από τις δύο ρωσικές ομάδες, περισσότερο υπολογίσιμη είναι Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, συγκριτικά με την Αβτοντορ.

Ο Αρης, στον 4o όμιλο, θα αντιμετωπίσει την Ούνιξ Καζάν, η οποία είναι η δυνατότερη ρωσική ομάδα της διοργάνωσης και συγκαταλέγεται στα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, τις τουρκικές Μπάνβιτ (5η θέση) και Τραμπζονσπόρ (6η θέση), τη ρουμανική Στεάουα και την «ισόβια» πρωταθλήτρια Μαυροβουνίου, Μπούντουσνοστ. Ο Αρης μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση, από την Μπάνβιτ και την Τραμπζονσπόρ (θα τον υποδεχθεί στην πρεμιέρα).

Στον 6ο όμιλο, η παρουσία της Γκαλατάσαραϊ και της Νίζνι (αμφότερες έπαιξαν στους «16» της περυσινής Ευρωλίγκας), περιορίζει την ΑΕΚ στη διεκδίκηση της 3ης ή 4ης θέσης, ώστε να προκριθεί στους «32». Η λιθουανική Νεπτούνας (πήρε πρόσκληση συμμετοχής όπως η Γκαλατά και η ΑΕΚ) και η ρωσική Κράσνι Οκτιαμπρ (σ.σ. «Κόκκινος Οκτώβρης», πρεμιέρα στο ΟΑΚΑ) θα έχουν βάσιμες πιθανότητες πρόκρισης, ενώ η Χάποελ Τελ Αβίβ είναι η ασθενέστερη ομάδα του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή