Ρελάνς Ευρωλίγκας, προς νέο σχίσμα

Ρελάνς Ευρωλίγκας, προς νέο σχίσμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εύρεση νέου χορηγού για τα επόμενα δέκα χρόνια από την Ευρωλίγκα, έπεισε τις έξι από τις έντεκα ομάδες που έχουν άδεια τύπου Α, να απορρίψουν την πρόταση της FIBA για τη δημιουργία του Τσάμπιονς Λιγκ μπάσκετ και να παραμείνουν στην ίδια διοργάνωση, περιμένοντας να δουν στα ταμεία τους τον πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ από τη νέα συμφωνία. Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε δεκαετή συμφωνία, με προοπτική επέκτασης για άλλα δέκα χρόνια με την IMG, η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες του μάνατζμεντ – διαχείρισης των σπορ, των ΜΜΕ και της μόδας. Τα έσοδα, όπως ανακοινώθηκαν, θα είναι 36 εκατ. ευρώ ετησίως και υπερκαλύπτουν την πρόταση της FIBA, αλλά το ζητούμενο για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, θα είναι αφενός η οικονομική διαφάνεια του καταμερισμού και αφετέρου, αν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, καταλήξει στις ομάδες και δεν «χαθεί», όπως έχει συμβεί πολλάκις, με άλλα έσοδα της Ευρωλίγκας…

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ζήτησαν παράταση μιας εβδομάδας για να εξεταστούν εκτενώς όλα τα δεδομένα της φαινομενικά συμφέρουσας συμφωνίας που τους παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος προχωρά σε «μετωπική» σύγκρουση με τον γενικό γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν. Γιατί, πέραν του θεμιτού ανταγωνισμού Ευρωλίγκας και Παγκόσμιας ομοσπονδίας που απέφερε μεγαλύτερα έσοδα για τους συλλόγους, η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, χωρίς να προβλέπει κενά διαστήματα, μεσούσης της περιόδου για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων, αποτελεί «αιτία πολέμου» για την εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων του παγκόσμιου θεσμικού φορέα του αθλήματος.

Η δημιουργία νέου «σχίσματος» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως συνέβη πριν από 15 χρόνια, είναι πολύ ορατή και ίσως αναπόφευκτη.

Το νέο σύστημα διεξαγωγής που ανακοίνωσε η Ευρωλίγκα, είναι πανομοιότυπο με την πρόταση της FIBA και προβλέπει πρωτάθλημα με 16 ομάδες, εκ των οποίων οι 11 θα έχουν σταθερά συμβόλαια.

• Ο Νικ Καλάθης υπέστη κάταγμα στον παράμεσο του δεξιού του χεριού, αλλά θα αγωνισθεί με προστατευτικό νάρθηκα στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Ζαλγκίρις, μεθαύριο, στο ΟΑΚΑ. Στον Ολυμπιακό, ο Οθέλο Χάντερ συμπεριλήφθηκε στην αποστολή που αναχωρεί σήμερα για την Κωνσταντινούπολη, εν όψει του αυριανού αγώνα με την Εφές Αναντόλου.

• Στη… μισή διαδρομή της πρώτης φάσης του Γιούροκαπ, οι τρεις ελληνικές ομάδες βρίσκονται σε διαφορετική κατεύθυνση για την πρόκρισή τους στη φάση των «32», αλλά όλες διατηρούν πιθανότητες για να πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο. Ο ΠΑΟΚ είναι στη δυσμενέστερη θέση (μία νίκη και τρεις ήττες) και υποδέχεται (19.00) την ισόβαθμη Λιέτουβος Ρίτας για να παίξει το τελευταίο «χαρτί», ώστε να καλύψει το χαμένο βαθμολογικό έδαφος. Η δεύτερη αναμέτρηση ελληνικών και λιθουανικών… αποχρώσεων, θα γίνει στην πόλη Κλαϊπέντα, όπου η Νεπτούνας θα υποδεχθεί (19.00) την ισόβαθμη ΑΕΚ (2 νίκες-2 ήττες) για τον 6ο όμιλο. Στη διάθεση του Ντράγκαν Σάκοτα τέθηκε ο νεοαποκτηθείς, Δημήτρης Μαυροειδής, ενώ αντίθετα θα απουσιάσει ο Μίλαν Μιλόσεβιτς. Από την πρώτη θέση του 4ου ομίλου και ισόβαθμος με την Τράμπζνοσπορ, ο Αρης, που θα παίξει με την Μπάνβιτ (19.00) στην Τουρκία ελέγχει την πορεία πρόκρισής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή