Μετωπική σύγκρουση FIBA και Ευρωλίγκας

Μετωπική σύγκρουση FIBA και Ευρωλίγκας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H FIBA αφήνει τη θέση… άμυνας απέναντι στην Ευρωλίγκα για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο επόμενο Γιούροκαπ αντί του Τσάμπιονς Λιγκ και προειδοποιεί ότι θα αποκλειστούν αυτόματα από το επόμενο Ευρωμπάσκετ, οι Εθνικές ομάδες των οποίων οι ομοσπονδίες επιτρέψουν σε συλλόγους – μέλη τους τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή λίγκα.

Ο θεσμικός φορέας του ευρωπαϊκού μπάσκετ ενεργοποιεί κάθε δικαίωμά του, φτάνοντας και στην ακραία επιλογή του αποκλεισμού Εθνικών ομάδων, προκειμένου να γίνει αντιληπτό από τις ευρωπαϊκές ομάδες ότι πρέπει να εναρμονιστούν με τη στάση των εθνικών ομοσπονδιών και να μην υποκύπτουν σε «παράνομες πρακτικές» της Ευρωλίγκας, όπως τις χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση. Εξαίρεση για την επιβολή κυρώσεων στις ομοσπονδίες, αποτελούν οι 11 ομάδες που υπέγραψαν δεκαετή συμβόλαια με την Ευρωλίγκα. Η FIBA έχει συμβιβαστεί αναγκαστικά με την απόφαση αυτών των ομάδων και πιστεύει ότι στο άμεσο μέλλον θα «απορροφήσει» τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά δεν αποδέχεται άλλες «διαρροές» από το Γιούροκαπ, έχοντας θεσπίσει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο αντίκτυπος για την Εθνική Ελλάδος από την προειδοποίηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, είναι μηδαμινός, καθώς ο Αρης και ο ΠΑΟΚ έχουν οριστικοποιήσει τη συμμετοχή τους, με τη διαμεσολάβηση της ΕΟΚ, ενώ η ΑΕΚ που τηρεί στάση αναμονής, τείνει προς τη νέα διοργάνωση της FIBA. Αντίθετα, στο ιταλικό μπάσκετ άρχισε διαμάχη μεταξύ ομοσπονδίας και λίγκας, λόγω της απόφασης τριών ομάδων (Ρέτζιο Εμίλια, Τρέντο και Σάσαρι) να συμμετάσχουν στο Γιούροκαπ και σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, εξετάζεται ο αποκλεισμός τους από το πρωτάθλημα της Σέριε A στην επόμενη περίοδο. Η FIBA κατέθεσε ανταγωγή στην επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω παραβίασης των νόμων της, όπως αρχικά έχει πράξει η Ευρωλίγκα.

• Την επιθυμία του να ολοκληρώσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, εξέφρασε ο Βασίλης Σπανούλης σε διαδικτυακή συνέντευξή του. Το συμβόλαιό του στους πρωταθλητές λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή