Βαθαίνει το ρήγμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Βαθαίνει το ρήγμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική λίγκα επέλεξε να συμμετάσχει με τρεις εκπροσώπους της στο επόμενο Γιούροκαπ, η ιταλική αποφάσισε να στείλει εφτά ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA και η συγκρότηση των δύο διοργανώσεων βαθαίνει τον διχασμό του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ δημοσιοποίησε τους λόγους της καταγγελίας που έχει κάνει για την Ευρωλίγκα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αθέμιτο ανταγωνισμό, παρασκηνιακές πιέσεις στις ευρωπαϊκές ομάδες που υπέγραψαν δεκαετή συμβόλαια (υπέρογκη ρήτρα αποδέσμευσής τους) και για καταχρηστική διάκριση σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, οι οποίες αναγκάζονται να περιέλθουν σε μη ανταγωνιστική κατάσταση και να περιθωριοποιηθούν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η FIBA υποστηρίζει στην καταγγελία της ότι η επιλογή των συμμετεχόντων στις δύο διοργανώσεις της Eυρωλίγκας και ιδιαίτερα στο Γιούροκαπ έγινε αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται κάθε διαφημιστική και αθλητική αξία των εγχώριων πρωταθλημάτων.

«Η Ευρωλίγκα θέλει να καρπωθεί τα οφέλη του μπασκετικού οικοσυστήματος που αναπτύχθηκε από τις εθνικές ομοσπονδίες (παίκτες, προπονητές, διαιτητές, χιλιάδες άλλες ομάδες), χωρίς να συνεισφέρει στα θεμέλια της πυραμίδας του αθλητισμού, κρατώντας ομήρους τις εθνικές ομάδες και υπηρετώντας τα συμφέροντα των έξι πιο δυνατών εμπορικά συλλόγων», καταλήγει η ανακοίνωση της FIBA.

Οι ισπανικές ομάδες, όπως αναμενόταν από τη σχέση πλήρους εξάρτησης που έχουν με την Ευρωλίγκα λόγω της παρουσίας του Τζόρντι Μπερτομέου, θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τρεις σύλλογοι θα έχουν απευθείας μία θέση στο Γιούροκαπ, με βάση την κατάταξή τους στο πρωτάθλημα. Αντίθετα, από το ιταλικό πρωτάθλημα, εκτός από την Αρμάνι που έχει συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα, επτά σύλλογοι (Αβελίνο, Μπολόνια, Κρεμόνα, Πέζαρο, Πιστόια, Βαρέζε και Βενέτσια) θα παίξουν στη νέα διοργάνωση της FIBA. Στην Ελλάδα εκκρεμεί η επιλογή της ΑΕΚ, ενώ ο Αρης και ο ΠΑΟΚ θα συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Παράλληλα, τουρκική κατασκευαστική εταιρεία, που είναι χορηγός της Ευρωλίγκας, βρήκε… πρόσφορο έδαφος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη για να διαφημιστεί στην Αθήνα, έναντι ευτελούς ποσού που έδωσε για την ανακατασκευή δύο ανοιχτών γηπέδων.

• Θετικά διακείμενος στο να συνεχίσει τη θητεία του στον Παναθηναϊκό με την υπογραφή νέου συμβολαίου –τουλάχιστον διετούς– φέρεται να είναι ο Ελιοτ Ουίλιαμς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή