Στον Κοντονή η ΕΟΚ, απειλεί η FIBA για ΑΕΚ

Στον Κοντονή η ΕΟΚ, απειλεί η FIBA για ΑΕΚ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O «εμφύλιος» του ευρωπαϊκού μπάσκετ με αντιμαχόμενες πλευρές τον θεσμικό φορέα του αθλήματος, FIBA και την εταιρεία της Ευρωλίγκας, μετρά και τις πρώτες… παράπλευρες απώλειες, με τον αποκλεισμό οκτώ Εθνικών ομάδων από τα προκριματικά και την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2017. Η γενεσιουργός αιτία της απόφασης που πήρε η παγκόσμια ομοσπονδία να τιμωρεί με αποκλεισμό τις Εθνικές ομάδες, είναι η επιλογή συμμετοχής ευρωπαϊκών συλλόγων στο Γιουροκάπ που διοργανώνει η Ευρωλίγκα και όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA και ενώ οι εθνικές «λίγκες» είχαν συμφωνήσει για τις ομάδες – μέλη τους να λάβουν μέρος στη δεύτερη διοργάνωση (ο ΕΣΑΚΕ είναι και ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου πρωταθλήματος της FIBA).

Στην ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ και σε πέντε ακόμα εστάλη προειδοποιητική επιστολή της FIBA, λόγω της απόφασης της ΑΕΚ να συμμετάσχει στο Γιουροκάπ και ζητείται μέχρι αύριο να διευκρινιστεί η θέση της ΕΟΚ, η οποία απευθύνθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, επειδή σύμφωνα με τον νόμο 2725, μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τις σχετικές εισηγήσεις για τις άδειες συμμετοχής των συλλόγων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις με δεδομένες τις θέσεις της ΕΟΚ και τις σχέσεις της με τους θεσμούς του Παγκόσμιου Αθλητικού Κινήματος και τη ΔΟΕ», καταλήγει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας, η οποία εναρμονίζεται με τις θέσεις της FIBA και ουσιαστικά θα εισηγηθεί τη συμμετοχή της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αναμένει την απάντηση του κ. Κοντονή για την ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα συμμετάσχει η ΑΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν πρόκειται να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή συμμετοχή της ΑΕΚ και των άλλων ελληνικών ομάδων (Αρης και ΠΑΟΚ θα συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ) και τηρώντας το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας θα κάνει δεκτή την εισήγησή της.

Αυτή η πιθανότατη εξέλιξη θα απομακρύνει τον κίνδυνο αποκλεισμού της Εθνικής Ανδρών από το επόμενο Ευρωμπάσκετ και των άλλων αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα θέσει την ΑΕΚ προ των ευθυνών της για τη στάση που θα τηρήσει, ενώ έχει δηλώσει ότι δεν «εκβιάζεται», ώστε να αλλάξει την επιλογή του Γιουροκάπ.

Παράλληλα, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «Game Changer 2016» που διοργανώνεται στην Αθήνα, ο Σταύρος Κοντονής εξέφρασε στον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, τις σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις του για τον τρόπο που προσπαθεί να εξελίξει την ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς θεωρεί ότι η αγωνιστική «ψαλίδα» θα ανοίξει σε μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της δημιουργίας «κλειστού κλαμπ» που θα έχει ασύγκριτα οικονομικά δεδομένα από τις άλλες ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή