Το φάιναλ 4 στο μικροσκόπιο του «δράκου»

Το φάιναλ 4 στο μικροσκόπιο του «δράκου»

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «αλφαβητάρι» του Παναγιώτη Γιαννάκη για την αγωνιστική ετοιμότητα και την ψυχολογική διαχείριση κάθε παίκτη και προπονητή που συμμετέχει σε φάιναλ φορ, έχει γραφτεί από τις εμπειρίες τριών συμμετοχών με τη φανέλα του Αρη, δύο με αυτή του Παναθηναϊκού και δύο με το κοστούμι του προπονητή του Ολυμπιακού. Ο «δράκος» του ελληνικού μπάσκετ θα παρακολουθήσει το φετινό φάιναλ φορ στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τη διεξαγωγή του καλοκαιρινού καμπ, στη Χαλκιδική (για παιδιά 7-17 ετών), στα τέλη Ιουνίου.

– Ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία της προετοιμασίας των παικτών και των προπονητών, εν όψει της συμμετοχής στα φάιναλ φορ;

– Ολοι οι παίκτες έχουν τη μέγιστη προσμονή να παίξουν στο φάιναλ φορ. Αυτό ισχύει και για όσους παίζουν πρώτη φορά. Κάθε συμμετοχή είναι ξεχωριστή. Οι παίκτες πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, να είναι προσηλωμένοι στην καθημερινή προπόνηση, να αποφύγουν τραυματισμούς της τελευταίας στιγμής και κυρίως να διαχειρίζονται το δεδομένο άγχος. Μπορεί ο… ύπνος, λόγω της συνεχούς σκέψης στο φάιναλ φορ να μην είναι εύκολος, αλλά η προπόνηση είναι το καλύτερο «φάρμακο». Ο παίκτης να είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα όταν θα μπει στο γήπεδο, αλλά να μην έχει κουραστεί πνευματικά, πριν ακόμα αγωνισθεί και η πίεση έχει κυριεύσει τη σκέψη του. Ο προπονητής μαζί με τους συνεργάτες του θα πρέπει να προετοιμάσουν κάθε παίκτη ξεχωριστά, με το διάβασμα του προσωπικού αντιπάλου του και όλη την ομάδα, μαζί, εμπεδώνοντας το αγωνιστικό πλάνο που τους οδήγησε μέχρι το φάιναλ φορ.

– Γίνονται αλλαγές τακτικής και «τρικ» που θα αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο;

– Οι προπονητές έχουν σκεφτεί κάποιες αλλαγές σε σχήματα και συστήματα που ενδεχομένως έχουν δοκιμάσει στη διάρκεια της χρονιάς και μπορεί να τις επαναφέρουν στο φάιναλ φορ, χωρίς να διαταράξουν τη νοοτροπία και την τακτική που έχουν δείξει στους προηγούμενους μήνες. Είναι καθήκον του προπονητή να μη βρεθεί ποτέ σε αδιέξοδο, αν αλλάξουν οι συνθήκες του αγώνα ή δεν είναι αποτελεσματική η εφαρμογή του βασικού πλάνου και πρέπει να είναι έτοιμα το δεύτερο ή το τρίτο ή ακόμα και το τέταρτο σχέδιο. Η… ύλη της προετοιμασίας για όλες τις προβλέψιμες καταστάσεις και τα πιθανά «σενάρια» που μπορεί να δημιουργηθούν στην έκβαση των αγώνων είναι μεγάλη. Οι παίκτες, όμως, πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι μόνο στον ημιτελικό, ενώ οι προπονητές προετοιμάζουν την τακτική για τρία παιχνίδια.

– Ποιο είναι το ασφαλέστερο δεδομένο που πρέπει να έχουν παίκτες και προπονητές για να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου;

– Οι παίκτες πρέπει να είναι προσηλωμένοι σε κάθε κατοχή μπάλας και να παίζουν και σε άμυνα και σε επίθεση, σαν να είναι το παιχνίδι στον πόντο. Να μην ασχολούνται με τον χρόνο και το σκορ. Αυτό είναι δουλειά του πάγκου. Ακόμα και για τις ομάδες που έχουν ποιοτικό πλεονέκτημα, θα πρέπει οι παίκτες τους να σκέφτονται την άμυνα στο μεγαλύτερο ποσοστό του αγώνα, γιατί η άμυνα δείχνει ποιος είναι καλύτερος. Πολλή δουλειά για κάθε μπάλα.

– Πώς ανατρέπεται η διαφορά του φαβορί από το αουτσάιντερ;

– Ολες οι ομάδες έχουν δυνατά και αδύνατα σημεία. Το φαβορί που έχει ποιοτικούς παίκτες πρέπει να σεβαστεί τον αντίπαλό του από την άμυνα. Αν βιάζεται να δικαιώσει τον χαρακτηρισμό του από την επίθεση, θα δώσει δικαιώματα αμφισβήτησης στο αουτσάιντερ, το οποίο θα πρέπει να έχει «μονόδρομο» τακτικής την άμυνά του για να ταλαιπωρήσει πνευματικά και αγωνιστικά την αντίπαλη ομάδα.

– Υπάρχει προβάδισμα πρόκρισης στους δύο ημιτελικούς;

– Η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα των φάιναλ φορ, αλλά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει μέσα στην ομάδα και δεν κατακτά τον τίτλο. Θα είναι «ανοιχτό» παιχνίδι και σημαντικό ρόλο θα παίξει η ψύχραιμη καθοδήγηση των γκαρντ της ΤΣΣΚΑ και το αβαντάζ των ψηλών της Λοκομοτίβ να σκοράρουν μακριά από το καλάθι. Η Φενέρ είναι ποιοτικότερη ομάδα, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι οι παίκτες της έπαιξαν πολύ δυνατή άμυνα στα παιχνίδια με τη Ρεάλ και θα το επαναλάβουν στο φάιναλ φορ.

«Υπερήφανοι γι’ αυτούς»

Στη διάσημη πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο, το ελληνικό μπάσκετ θα «φιγουράρει» και συνάμα θα καμαρώνει για τα «εξαγώγιμα» πρόσωπα δύο Ελλήνων προπονητών και ισάριθμων παικτών. Ο Δημήτρης Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη Λοκομοτίβ Κούμπαν, ο Γιάννης Μπουρούσης στη Λαμποράλ Κούτσα και ο Κώστας Σλούκας στη Φενέρμπαχτσε, συνθέτουν το «τρέιλερ» της καλύτερης διαφήμισης που θα μπορούσε να έχει το ελληνικό μπάσκετ.

«Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε υπερήφανοι και για τους τέσσερις Ελληνες που ανδρώθηκαν στο μπάσκετ και έχουν κάνει σημαντικά βήματα καταξίωσής τους, εκτός της πατρίδας μας. Εχουν αποδείξει ότι κέρδισαν δίκαια την εμπιστοσύνη των ομάδων τους», λέει ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2005, Εθνικής και πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών. «Ο Ιτούδης καθοδήγησε την ΤΣΣΚΑ για δεύτερη φορά σε φάιναλ φορ, ο Μπαρτζώκας “έβγαλε” τη Λοκομοτίβ από τη “σκιά” της ΤΣΣΚΑ. Οι εμφανίσεις του Μπουρούση ήταν οι πιο καταλυτικές για τη Λαμποράλ, ενώ ο Σλούκας δείχνει και σε ομάδα του εξωτερικού τις προοπτικές που έχει. Συνολικά πιστεύω ότι δεν έχουμε δει… τίποτα ακόμα. Η Εθνική ομάδα έδειξε τον δρόμο για τη δημιουργία αποτελεσμάτων και μεγάλων ανατροπών. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ελληνα προπονητή. Εχει αρχίσει, πλέον, να σχηματοποιείται ελληνική σχολή στην Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή