Η Ευρώπη υποκλίνεται στον Ιτούδη

Η Ευρώπη υποκλίνεται στον Ιτούδη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος «τσάρος» του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι Ελληνας και στο πρόσωπο του προπονητή της ΤΣΣΚΑ, Δημήτρη Ιτούδη, απεικονίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό της κατάκτησης του έβδομου τίτλου στην ιστορία της ρωσικής ομάδας που νίκησε στον συγκλονιστικό τελικό του φάιναλ φορ, τη Φενέρ (101-96 στην παράταση).

Aπό τον Ετόρε Μεσίνα και τον Θοδωρή Παπαλουκά, μέχρι τον Δημήτρη Ιτούδη και τον Βικτόρ Κριάπα, πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης η πιο ακριβή ομάδα της τελευταίας 15ετίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Απέναντι στον μέντορά του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Δημήτρης Ιτούδης απέδειξε ότι μαθήτευσε πολύ καλά και αποφοίτησε με… άριστα, ώστε να μπορεί να κερδίζει και τον πολυνίκη προπονητή. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο Ελληνας τεχνικός έτρεξε προς τον «μεγάλο αδελφό του», όπως αποκαλεί τον προπονητή της Φενέρ, τον αγκάλιασε και τον ευχαρίστησε για τη 13χρονη συνεργασία τους στον Παναθηναϊκό.

«Αντίπαλοι με τον Ζέλικο δεν θα είμαστε ποτέ. Είμαστε φίλοι, είμαστε αδέρφια. Ηθελα να του αφιερώσω ένα κομμάτι αυτού του τροπαίου, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν τώρα πρωταθλητής Ευρώπης. Οπως επίσης κομμάτι της επιτυχίας ανήκει και στον Παναθηναϊκό και την οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ο Ζέλικο μου έδωσε χώρο γα να εξελιχθώ και να δουλέψω τις ιδέες μου σε έναν μεγάλο σύλλογο» ήταν τα λόγια της ευχαριστήριας αναφοράς του Ιτούδη προς τον Ομπράντοβιτς και τους «πράσινους».

Τέσσερα χρόνια μετά την ταυτόχρονη αποχώρησή τους από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, Ομπράντοβιτς και Ιτούδης διεκδίκησαν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και η πρώην ομάδα τους συνεχάρη δημοσίως τον Ελληνα τεχνικό για την εξέλιξή του και την κατάκτηση της κορυφής.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για τον σύλλογο να βλέπει ένα δικό του παιδί που γαλουχήθηκε στην οικογένειά μας και δούλεψε σύμφωνα με τις αξίες μας, να φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης» ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΑΟ και φαίνεται ότι όποια παρεξήγηση είχε δημιουργηθεί από τον «χωρισμό» τους, έχει διαγραφεί, καθώς και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή, όπως έκανε και στον πρόεδρο της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν.

Ο τελευταίος έχει κάνει, ήδη, πρόταση στον Ιτούδη για διετή ανανέωση συμβολαίου που θα γίνει -ευνόητα- αποδεκτή.

«Το είπα και στον ίδιο πριν από το τζάμπολ. Κάναμε διάνα με την επιλογή του. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το διετές πλάνο, επιτέλους, υλοποιήθηκε» είπε ο Βατούτιν που πήγε στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ, πριν από την έναρξη της παράτασης για να τονώσει το ηθικό τους και να «ξορκίσει» τα «φαντάσματα» του παρελθόντος.

Στη δεύτερη συμμετοχή της στο φάιναλ φορ, η Φενέρμπαχτσε δεν έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που θα κατακτούσε τον τίτλο, ενώ έφυγε από το Βερολίνο με πολλές διαμαρτυρίες για τη διαιτησία.

«Κάποιος άλλος (σ.σ. Λουίτζι Λαμόνικα), θεώρησε πως δεν το αξίζαμε. Ο Ντε Κολό έκανε βήματα στην τελευταία φάση της παράτασης, ενώ η ΤΣΣΚΑ σούταρε δέκα βολές και καμία η Φενέρ» ξιφούλκησε ο Σέρβος τεχνικός. Η διαιτησία έδειξε μεγάλη ανοχή στην υπερβολικά δυνατή άμυνα της Φενέρ που απέφερε και την ανατροπή των 21 πόντων, με την οποία έχανε η τουρκική ομάδα στο α΄ ημίχρονο (30-50), ενώ στην παράταση, ευνόησε την ΤΣΣΚΑ στον καταλογισμό των φάουλ. Την τρίτη θέση κατέκτησε η Λοκομοτίβ που νίκησε τη Λαμποράλ (85-75) στον μικρό τελικό, ενώ ο αποκλεισμός της ρωσικής ομάδας από την επόμενη Ευρωλίγκα, μπορεί να επιφέρει και την αποχώρηση του προπονητή, Γιώργου Μπαρτζώκα.

• Στο ΣΕΦ αρχίζουν μεθαύριο οι τελικοί της Α1, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, ο οποίος νίκησε (84-68) για τρίτη φορά τον Αρη, στον πέμπτο ημιτελικό. Oι «ερυθρόλευκοι» περιμένουν εξάντληση των εισιτηρίων. Επιπόλαιος ήταν ο τραυματισμός του Διαμαντίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή