Πρωταθλητής διά χειρός Σπανούλη

Πρωταθλητής διά χειρός Σπανούλη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O επίλογος της μυθικής καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη γράφτηκε από τα χέρια του Βασίλη Σπανούλη που πέτυχε ξανά το νικητήριο τρίποντο, ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη της δεύτερης παράτασης (81-82) και διατηρώντας τον Ολυμπιακό στον θρόνο του πρωταθλητή, δεν επέτρεψε, ταυτόχρονα, σε 20.000 φίλους του «τριφυλλιού» να αποχαιρετήσουν όπως ήθελαν, τον καλύτερο παίκτη στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας μπάσκετ. Ο Σπανούλης υπέγραψε τη νίκη του Ολυμπιακού σε τρίτο συνεχόμενο τελικό των φετινών πλέι οφ και για πρώτη φορά οι Πειραιώτες κατέκτησαν το πρωτάθλημα στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου τους, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα έδρας του πέμπτου τελικού.

Το τρίποντο του αρχηγού του Ολυμπιακού, όπως και στον δεύτερο τελικό, πιστοποίησε τη μέγιστη αυτοπεποίθηση που έχει για να κρίνει παιχνίδια στο τελευταίο σουτ και να επιλέγει προσπάθεια για 3ποντο, παρά για δύο πόντους ή κερδισμένο φάουλ.

«Θα περάσουν πολλά χρόνια για να εμφανισθεί παίκτης σαν τον Δημήτρη» είχε πει ο Σπανούλης που πήγε στα αποδυτήρια και τον αγκάλιασε, ενώ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό.

H αρχή του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή και στα δύο ημίχρονα (0-8, 2-11 στο 4΄ – 39-50 στο 27΄), ενώ κατάφερε να καλύψει στην επίθεσή του, όσο το δυνατόν καλύτερα τη σημαντική απουσία του Πρίντεζη στα 25 πρώτα λεπτά, από τον Κώστα Παπανικολάου που ήταν πρώτος σκόρερ των φιλοξενούμενων στο α΄ ημίχρονο (35-31), ενώ ο τραυματισμός του Λοτζέσκι ήταν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Η απάντηση του Παναθηναϊκού ήρθε από την άμυνα που μείωσε σε 50-52 στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου και το γκραν γκινιόλ στην τελευταία περίοδο, ολοκληρώθηκε με το ισόπαλο 63-63 και την πρώτη παράταση, ύστερα από τρίποντο… τύχης του Αγραβάνη για το 62-63 στο 2΄ 21΄΄, μια εύστοχη βολή του Γκιστ (63-63 στο 1΄ 13΄΄), το άστοχο λέι απ του Σπανούλη στα 41΄΄, τα βήματα του Διαμαντίδη στα 18΄΄ και το άστοχο τρίποντο του Αγραβάνη. Ο Ολυμπιακός οδήγησε τον τελικό και στη δεύτερη παράταση, χάρις στο 3ποντο του Μάντζαρη στο ένα δευτερόλεπτο και ύστερα από δύο άστοχες βολές του Χάκετ.

Ο Πεδουλάκης μείωσε ακόμα περισσότερο τη διαχείριση των επιλογών του και πέραν του Ραντούλιτσα που άφησε σταθερά στον πάγκο να παρακολουθεί το παιχνίδι, δεν έδωσε χρόνο συμμετοχής στον Χέινζ και τον Χάντερ και ουσιαστικά εμπιστεύτηκε όλους τους Ελληνες παίκτες και τους Γκιστ, Φελντέιν, ενώ ο Ουίλιαμς τραυματίστηκε και πρόλαβε να παίξει μόλις τρία λεπτά. Ο Φώτσης (44 λεπτά), ο Καλάθης (41 λεπτά), ο Γκιστ (39), ο Διαμαντίδης (37), υπερέβησαν των δυνάμεών τους και η κούραση ήταν πασιφανέστατη στις δύο παρατάσεις, ενώ στην τελευταία επίθεση του αγώνα, δεν έγινε φάουλ από τον Παναθηναϊκό και δόθηκε η ευκαιρία στον Σπανούλη να εξαπολύσει το τρίποντο που ισοδυναμούσε με το πρωτάθλημα…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6 (1), Φελντέιν 5 (1), Καλάθης 12 (2), Παπαγιάννης 7, Παππάς 16 (1), Διαμαντίδης 15 (3), Γκιστ 15, Ουίλιαμς 1, Χέινς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παπαπέτρου 3 (1), Σπανούλης 25 (6), Μιλουτίνοφ 2, Μάντζαρης 13 (3), Παπανικολάου 13 (1), Χάντερ 14, Στρόμπερι, Αγραβάνης 8 (2), Χάκετ 4 (1), Λοτζέσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή