Ο «βασιλιάς» Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Ο «βασιλιάς» Ζέλικο Ομπράντοβιτς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ και δολαρίων επενδύουν στις ίδιες ή σε διαφορετικές χρονικές φάσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ αρκετές ομάδες που στοχεύουν στην κατάκτηση του τίτλου, αλλά η αποτελεσματικότητα όσων συλλόγων είχαν και έχουν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο τους παραμένει ασύγκριτη. Μπορεί ο Γιώργος Αγγελόπουλος να απομείωσε τη στέψη της Φενέρμπαχτσε με τη φράση «δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το επίτευγμά της», μπορεί στο μακρινό φάιναλ 4 του ’92 να χαρακτηρίστηκε «Γκαστόνε» ο Ζοτς για την κατάκτηση του τίτλου από το τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς στην εκπνοή, μπορεί να χαρακτηρίστηκε και πάλι τυχαίος ο τίτλος του απόλυτου αουτσάιντερ Μπανταλόνα στο φάιναλ 4 του ’94, με το τρίποντο του Τόμσον, αλλά εν έτει 2017, ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών», Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε τα 9 τρόπαια από τον πάγκο 5 διαφορετικών ομάδων.

Στα 4 τελευταία χρόνια ο Σέρβος τεχνικός πήρε τη Φενέρ/Ούλκερ από την αφάνεια και ύστερα από τη συμμετοχή σε τρία συνεχόμενα φάιναλ φορ την κατέστησε πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχοντας, μόλις, δύο Τούρκους παίκτες στη 12άδα της.

Δύο Σέρβοι (Μπογκντάνοβιτς, Κάλινιτς), τρεις Αμερικανοί (Ούντο, Ντίξον, Νάναλι), ένας Τσέχος (Βέσελι), ένας Ελληνας (Σλούκας), ένας Σκοπιανός (Αντιτς) και ένας Ιταλός (Ντατόμε), ήταν η «Βαβέλ» που μίλησε την ίδια «γλώσσα» του μπάσκετ και αποτέλεσε το ομορφότερο και πιο στέρεο οικοδόμημα στην Ευρωλίγκα. Επαγγελματίες παίκτες που δούλεψαν σε οικογενειακό κλίμα, γιατί ο Ζοτς έχει πάντα τον τρόπο και όχι το «μαγικό ραβδάκι» για να φτιάχνει πρωταθλήτριες Ευρώπης και αναλόγως με την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι εκάστοτε ομάδες να δημιουργεί δυναστείες, όπως αυτή του Παναθηναϊκού…

Eίναι δεδομένο ότι ο Ομπράντοβιτς αρέσκεται σε αγωνιστικές επενδύσεις υψηλών προϋπολογισμών. Δεν θέλει τους παίκτες-σταρ που θα κοστίζουν υπερβολικά και μπορεί να αποδειχθεί ρίσκο η επιλογή, αλλά στοχεύει σε παίκτες που θα έχουν υψηλό κίνητρο διάκρισης με την ομάδα τους και δεν θα παίζουν για τα στατιστικά και το… επόμενο συμβόλαιό τους.

Η Φενέρ ανανέωσε για τρία ακόμα χρόνια το συμβόλαιο του Σέρβου τεχνικού. Η ανταπόδοση εκείνης της κίνησης είναι η κατάκτηση του πρώτου τουρκικού τίτλου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή