Το κρισιμότερο τζάμπολ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «θέλω» των παικτών, ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός του άγχους από τον γηπεδούχο Ολυμπιακό και η αντοχή του Παναθηναϊκού Superfoods στην «κολασμένη» ατμόσφαιρα του ΣΕΦ είναι τα καίρια ερωτήματα που θα ζητήσουν απαντήσεις στον αυριανό πέμπτο τελικό (21.00) για τον νικητή και τη στέψη του πρωταθλητή.

Οι φετινοί τελικοί βάδισαν στην πεπατημένη οδό της υπεράσπισης των εδρών, με τις νίκες των γηπεδούχων μέχρι το 2-2, και σε αντίθεση με την περσινή διαδικασία που υπήρξαν δύο αλλεπάλληλες ανατροπές με νίκη του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ και νίκη-απάντηση του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός, στις 22 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από τη συμμετοχή του στον τελικό της Ευρωλίγκας και μέχρι τον αυριανό τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος, έδειξε ότι στερείται μεγάλου ποσοστού της απαιτούμενης ενέργειας που χρειάζεται για τη διατήρηση του τίτλου. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να οφείλουν στην αμυντική υπέρβαση των τελευταίων λεπτών τη νίκη στους δύο τελικούς που έπαιξαν στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά επιθετικά είναι… ευανάγνωστοι από την άμυνα του Παναθηναϊκού και γι’ αυτόν τον λόγο νίκησαν οριακά και στις λεπτομέρειες στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Βασικά στελέχη του Ολυμπιακού δείχνουν ότι «σφίγγουν τα δόντια» για να επιτευχθεί ο στόχος της κατάκτησης του τίτλου, αλλά όσο δυνατό κι αν είναι το ψυχολογικό κίνητρο, ισόποσα δεδομένη είναι και η καταπόνηση των σωμάτων, ύστερα από 72 επίσημους αγώνες τριών διοργανώσεων και τραυματισμών που προέκυψαν σε πυκνά χρονικά διαστήματα.

Αποτελεί παραδοχή πολλών προπονητών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ότι οι παίκτες των ομάδων που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φάιναλ φορ επιστρέφουν με μεγάλες απώλειες δυνάμεων και αντοχών στα πλέι οφ των εθνικών πρωταθλημάτων, αναζητώντας σταθερά πατήματα, αφού είχαν κορυφώσει την προσπάθειά τους στη διοργάνωση που προηγήθηκε. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του ’96, Παναθηναϊκός, γνώρισε την ιστορική και ακατάρριπτη –μέχρι τώρα– συντριβή των 35 πόντων από τον Ολυμπιακό, που δεν είχε φτάσει στο φάιναλ φορ του Παρισιού…

Ο Ολυμπιακός ποντάρει στην έδρα του, μόχθησε για το απόλυτο πλεονέκτημα του πέμπτου τελικού, ώστε αύριο να έχει το δικαίωμα αξιοποίησής του. Η προϊστορία των δέκα κατακτήσεων του τίτλου από τον γηπεδούχο στον πέμπτο τελικό, έναντι μόλις μιας, αυτής από τον Παναθηναϊκό πριν από 18 χρόνια, καταδεικνύει ότι η φιέστα τίτλου είναι υπόθεση της εκάστοτε ομάδας που τελειώνει το πρωτάθλημα στην έδρα της και η γιορτή δεν «χαλάει» από τον φιλοξενούμενο. Οι παραδόσεις, όμως, μπορούν να διακοπούν, έστω κι αν υπάρχουν…παρενθέσεις.

Πέραν των όποιων διαμαρτυριών του για τη διαιτησία στον πρώτο και στον τρίτο τελικό, ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να είναι έτοιμος για να μην ηττηθεί με τον ίδιο τρόπο του επιθετικού «μπλακ άουτ» που υπέστη στο ΣΕΦ και να έχει την απαραίτητη πνευματική συγκέντρωση και αποφασιστικότητα. Στα 3 τελευταία λεπτά του πρώτου τελικού, το 55-58 μετατράπηκε στο τελικό 63-58, και στον τρίτο, η μεγαλύτερη και διψήφια διαφορά του 48-58 στο 35΄ κατέληξε στο 62-62. Οι «πράσινοι» πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει αποδείξει ότι είναι καλύτερος σε κανέναν από τους τέσσερις προηγούμενους τελικούς και αυτό μπορεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη μόνο με το αποτέλεσμα του πέμπτου τελικού και την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Απειρία και έδρα «πληγώνουν» τους διαιτητές

H διαιτησία των τεσσάρων προηγούμενων τελικών και ιδιαίτερα του τρίτου και του τέταρτου βρέθηκαν στο στόχαστρο και των δύο φιναλίστ, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αποφάσεις σε συγκεκριμένες φάσεις, αλλά αμφότεροι έχουν αποτιμήσει ότι δεν υπήρξε διαμόρφωση ή αλλοίωση αποτελέσματος. Γεγονός, όμως, είναι ότι η διαιτησία, ακόμα κι αν αποτελεί το καλύτερο… άλλοθι των ηττημένων διαχρονικά σε μεγάλης κρισιμότητας παιχνίδια, στους φετινούς τελικούς δεν έχει σταθεί στο υψηλό επίπεδο των απαιτήσεων, λόγω των απειρίας των ρέφερι που έχουν ορισθεί ή κληρωθεί από την ΚΕΔ και δεδομένης της απουσίας των Ελλήνων διαιτητών, που έχουν επιλέξει την Ευρωλίγκα. Συνολικά η διαιτησία έχει επηρεασθεί από τη δύναμη της εκάστοτε έδρας και μπορεί να μη λήφθηκαν στιγμιαίες αποφάσεις, υπό τον φόβο για τη μη ομαλή ολοκλήρωση των αγώνων, αλλά η άμυνα του γηπεδούχου στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ είχε διαιτητική ανοχή. Το δεύτερο σημαντικότερο λάθος, που είναι απόρροια της απειρίας των διαιτητών, είναι η ισοπαλία λαθών, καθώς η εσφαλμένη απόφαση στη μία ρακέτα «ισοφαριζόταν» από άλλο λάθος στην αντίπαλη ρακέτα. Στον 5ο τελικό θα διαιτητεύσουν οι Αναστόπουλος, Πηλοΐδης και Μάνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή