Ξεσηκωμός στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ξεσηκωμός στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγκαία θέση που επιβάλλεται να πάρει η ένωση των Ευρωπαίων παικτών μπάσκετ για τη συμμετοχή τους στα προκριματικά των εθνικών ομάδων για το Παγκόσμιο του 2019 ή στο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας και οι πρώτες χαρακτηριστικές αντιδράσεις στο θέμα που έχουν ελληνική… φωνή, δημιουργούν νέες δραματικές εξελίξεις στο διχασμένο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Στους πρωτοκλασάτους διεθνείς παίκτες που αγωνίζονται με τους συλλόγους τους στην Ευρωλίγκα και παράλληλα είναι τα βασικά στελέχη των εθνικών ομάδων τους, έχει μετατεθεί η ευθύνη της επιλογής και της δύσκολης προτίμησης τον ερχόμενο Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο του 2018, όταν και για το μικρό διάστημα των δέκα ημερών, συμπίπτουν χρονικά τα προκριματικά της FIBA και οι αγωνιστικές της Ευρωλίγκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένωση των Ευρωπαίων παικτών προσανατολίζεται ακόμα και στη λύση του λοκ άουτ, όπως έχουν πράξει στο παρελθόν οι συνάδελφοί τους στο ΝΒΑ προκειμένου να προασπίσουν τα οικονομικά συμφέροντά τους, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα των παικτών είναι αντικειμενικά αγωνιστικό και η όποια, προσωπική απόφαση θα κινηθεί μεταξύ «σφύρας και άκμονος».

Η πρώτη ηχηρή αντίδραση στον «πόλεμο» της αλαζονικής Ευρωλίγκας και της ανήμπορης FIBA για την εφαρμογή των προκριματικών που είχε σχεδιάσει προ τριετίας, ήρθε από τον πρόεδρο της ΕΟΚ που επιτέθηκε και στις δύο πλευρές.

«Γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες ενός θεάτρου παραλόγου και κινδύνου που έχει στηθεί γύρω από το μπάσκετ. Απαιτούνται άμεσα ξεκάθαρες θέσεις και κυρίως λύσεις. Παιχνίδια τακτικής, λεονταρισμοί και κουτσαβακισμοί, μόνο ολέθρια αποτελέσματα μπορούν να έχουν σε έτσι κι αλλιώς δύσκολες εποχές. Είναι επιτακτική ανάγκη, ο θεσμικός φορέας του αθλήματος FIBA, να αφήσει τα μισόλογα, τις ενημερωτικές έως και απολογητικές ανακοινώσεις και να προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων και των καταστατικών διατάξεων που έχουν εγκριθεί από 206 χώρες σε όλον τον κόσμο» υποστήριξε σε δήλωσή του, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που έχει και έναν επιπρόσθετο λόγο αντίδρασης στη FIBA, καθώς ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την επιστροφή των εθνικών ομάδων στις χώρες τους και την παρακολούθησή τους από τους γηγενείς φίλους του μπάσκετ.

Θέση πήρε και ο ΠΣΑΚ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «επαναλαμβάνουμε πως η εθνική μας ομάδα είναι πάνω απ’ όλους και ΟΛΑ. Αλλωστε, όνειρο κάθε παίκτη όταν ξεκινάει είναι να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο».

Χωρίς τον Κουφό η Εθνική

Οι μυϊκές ενοχλήσεις που νιώθει στο επικάρπιο του αριστερού χεριού του τους τελευταίους μήνες αποτελούν την αιτία της απουσίας του Κώστα Κουφού από την προετοιμασία της Εθνικής ανδρών, όπως ο ίδιος δήλωσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Μίσσα.

Ο ομογενής σέντερ είχε απουσιάσει στο Ευρωμπάσκετ του 2013, όταν αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Ελλάδα την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη της προετοιμασίας, ενώ εν συνεχεία έδωσε το «παρών» στο Παγκόσμιο του 2014, στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και στο προολυμπιακό τουρνουά του 2016.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ζακ Ογκαστ δήλωσε ότι ο ομογενής σέντερ παρά την πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου στον Παναθηναϊκό Superfoods, «κυνηγά» το «όνειρο» συμμετοχής στο ΝΒΑ και την υπογραφή συμβολαίου με τους Μαϊάμι Χιτ στα δοκιμαστικά τεστ του σάμερ λιγκ στο Ορλάντο.

Η άρνηση του Κουφού δεν άλλαξε τα σχέδια του Κώστα Μίσσα που έχει ολοκληρώσει όλες τις συνομιλίες με τους διεθνείς παίκτες που θα παρουσιαστούν στην έναρξη της προετοιμασίας (25/7) και πιθανότατα θα δεχθούν την επίσκεψη του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Η προεπιλογή του Μίσσα έχει καταλήξει στους Καλάθη, Σλούκα, Μάντζαρη, Παππά, Γ. Αντετοκούνμπο, Θ. Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη, Αγραβάνη, Μπόγρη, Μπουρούση και Παπαγιάννη, ενώ νέα πρόσωπα θα είναι οι Μήτογλου και Λαρεντζάκης.

Κλήρωση της Ευρωλίγκας

Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την Μπασκόνια, ενώ ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην έδρα της Μπαρτσελόνα για την πρεμιέρα (12/10) της επόμενης Ευρωλίγκας, στην οποία κυριαρχεί η παρουσία 5 ισπανικών ομάδων. Η πρώτη αναμέτρηση των «αιωνίων» του ελληνικού μπάσκετ θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ (10/11).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή