Ν. Γκάλης: Εφυγε «θρύλος», επέστρεψε «μύθος»

Ν. Γκάλης: Εφυγε «θρύλος», επέστρεψε «μύθος»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ελληνόπουλο που γεννήθηκε στο Γιούνιον Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, πριν από 60 χρόνια και έμελλε να μην παίξει ποτέ στο ΝΒΑ, αλλά να συντελέσει τα μέγιστα στην «εκτόξευση» του ελληνικού μπάσκετ, έχει πλέον μια περίοπτη θέση ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών, με την επισημοποίηση της εισόδου του στο «Naismith Memorial Basketball Hall of Fame». Στο σπίτι του παγκόσμιου μπάσκετ που φέρει το όνομα του δημιουργού του αθλήματος, ο «Νick the Greek», όπως τον προσφώνησε ο πρώην αντίπαλός του, Μπομπ Μάκαντου, έφτασε στο απόγειο της ένδοξης καριέρας του που ολοκληρώθηκε πριν από 23 χρόνια. Δείχνοντας το δαχτυλίδι που του απονεμήθηκε, φορώντας λευκό σακάκι με μαύρο παπιγιόν και ομόχρωμο παντελόνι και θυμίζοντας μπασκετικό «γκάνγκστερ» (όπως είναι το προσωνύμιό του), ο Νίκος Γκάλης σε διάστημα τεσσάρων λεπτών της ομιλίας του, συμπύκνωσε το συναίσθημα, τις αναμνήσεις και το μεγαλύτερο κέρδος που είχε, πέραν των τίτλων και των ατομικών διακρίσεων.

«Οταν άρχισα το μπάσκετ στο πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα εδώ. Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω στο ΝΒΑ. Πήρα, όμως, μια απόφαση για την οποία δεν θα μετανιώσω ποτέ στη ζωή μου και πήγα στην Ελλάδα που δεν ήξερα, μέχρι τότε, ότι υπήρχε μπάσκετ. Το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ολη η χώρα βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα» είπε ο Γκάλης στην ομιλία του και τόνισε ότι το μεγαλύτερο βραβείο του, ήταν η αποφυγή των ναρκωτικών από ένα παιδί που ασχολήθηκε με το μπάσκετ, λόγω της αίγλης του μοναδικού Ελληνα και μόλις έκτου παίκτη, χωρίς θητεία στο ΝΒΑ που μπήκε στο πάνθεον των κορυφαίων.

Στη Θεσσαλονίκη που επέστρεψε χθες, γνώρισε την αποθέωση από φίλους του Αρη και δήλωσε ότι είναι συγκινημένος και περήφανος για την τιμή που του έγινε στη Μασαχουσέτη.

«Νόμιζα ότι γύρισα από μια μεγάλη νίκη. Η αγάπη του κόσμου είναι αυτό που μετράει…», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή