Μαθήματα μπάσκετ από τους Σλοβένους

Μαθήματα μπάσκετ από τους Σλοβένους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γιουγκοσλαβική σχολή μπάσκετ με την… εκδοχή της Εθνικής Σλοβενίας που είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τη… συγγενή Σερβία, επέστρεψε στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τερμάτισε την δεκαετή «δυναστεία» της Ισπανίας. Οι «δράκοι» της Σλοβενίας αποδείχθηκαν ακαταμάχητοι στον τελικό με τους Σέρβους και η υπεροχή τους ήταν καθολική και στα 4 δεκάλεπτα, παρά την απώλεια του 18χρονου Λούκα Ντόνσιτς, που τραυματίστηκε, καθώς και την κόπωση του σταρ Γκόραν Ντράγκιτς, που είχε, όμως, προλάβει να σκοράρει κατά… ριπάς και με κάθε τρόπο (35 πόντους) μέχρι το 30΄. Ο πολυτιμότερος παίκτης του 40ού Ευρωμπάσκετ έπαθε κράμπα δύο φορές και άντεξε τους πόνους, το παιδί-θαύμα Λούκας Ντόνσιτς έκλαιγε στον πάγκο για το διάστρεμμα που υπέστη, αλλά ο Κρέμεν Πρέπελιτς ήταν ο «άσος» στο μανίκι του Σέρβου και αμερικανοθρεμμένου στο ΝΒΑ, τεχνικού (13 χρόνια συνεργάτης σε πάγκους πέντε διαφορετικών ομάδων) Ιγκορ Κόκοσκοφ. Οι καθοριστικοί πόντοι που σημείωσε ο παίκτης της γαλλικής Λεβαλουά, Κλέμεν Πρέπελιτς, και χωρίς να έχει αγωνισθεί ακόμα στην Ευρωλίγκα, απέδειξαν ότι η Σλοβενία ήταν «Λερναία Υδρα» και αλύγιστη σε κάθε απόπειρα των Σέρβων να επιβάλουν τον ρυθμό τους, ακόμα κι όταν προσπέρασαν στο σκορ με έναν πόντο.

Η αριστουργηματική καθοδήγηση της Σλοβενίας στην αήττητη πορεία μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου από τον Κόκοσκοφ αναγνωρίστηκε καθολικά από τα «βαριά» ονόματα των συμπατριωτών και συναδέλφων του Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς, γιατί δημιούργησε ομοιογενές και συμπαγές σύνολο που είχε ομοψυχία, αλληλεγγύη, εμφανείς ρόλους για όλους τους παίκτες και έναν σταρ, τον Ντράγκιτς, ο οποίος έπαιξε σαν… δαίμονας, θυμίζοντας τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς στο… σόου του ενός.

Στον αντίποδα, ο προπονητής των δευτεραθλητών Ευρώπης Σάσα Τζόρτζεβιτς, που ασχολήθηκε… υπερβολικά με τη διαιτησία στο 4ο δεκάλεπτο, κρίνεται για τη μικρή χρησιμοποίηση των δυο σέντερ του, Μαριάνοβιτς και Κούζμιτς, όταν ο μη προβεβλημένος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ Βίντμαρ κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια. Το σλοβενικό μπάσκετ, με 25 χρόνια «ζωής» από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, γιορτάζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας του, ενώ η Σερβία κατέκτησε το ένατο μετάλλιο σε δέκα διοργανώσεις από το 2001, που όμως πάλι δεν είχε χρυσό χρώμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή