Ιδια πυξίδα, λιγότερη ποιότητα στην Ευρωλίγκα

Ιδια πυξίδα, λιγότερη ποιότητα στην Ευρωλίγκα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποτίμηση της περυσινής, πρώτης περιόδου εφαρμογής του «κλειστού» ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με τη «μαμούθ» χρονική διεξαγωγή των 30 παιχνιδιών και τις 4 εβδομάδες των διπλών αγώνων, προσφέρει εμπειρία και τεχνογνωσία στις 16 ομάδες για τον δρόμο που θα πρέπει να επιλέξουν ή και να επαναλάβουν στη νέα Ευρωλίγκα που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα. Η διατήρηση της σταθερότερης δυνατής πορείας, με μετρημένες νίκες και ήττες εντός… προγράμματος και στους δύο γύρους των 15 αγωνιστικών, μπορεί να αποτελέσει την «πυξίδα» των ομάδων που έχουν σαφές προβάδισμα για την κατάκτηση των τεσσάρων πρώτων θέσεων και του πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ, αλλά και για τις άλλες τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους έχοντας μειονέκτημα έδρας. Ο απολογισμός της κανονικής διάρκειας στην περυσινή Ευρωλίγκα απέδειξε ότι καθοριστικοί παράγοντες ήταν οι μακρόχρονοι τραυματισμοί, οι ανεπαρκείς αντικαταστάσεις, το πρόωρο φορμάρισμα και η απότομη ή σταδιακή αγωνιστική κάθοδος στον δεύτερο γύρο.

Κοινή διαπίστωση των κορυφαίων ομάδων που είναι φαβορί για την πρόκριση στο επόμενο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου, είναι η μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση των εντός έδρας νικών στον πρώτο γύρο και η κορύφωση της απόδοσής τους στην τελική ευθεία του δεύτερου και την κρίσιμη περίοδο των πλέι οφ. Η φυγή πρωτοκλασάτων Ευρωπαίων παικτών στο ΝΒΑ, όπως οι Σέρβοι Ντέγιαν Μπογκντάνοβιτς και Μίλος Τεόντοσιτς, μειώνει την «αστραφτερή» εικόνα της φετινής Ευρωλίγκας. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα «φυλλορροεί» από παίκτες που έχουν ηγετική προσωπικότητα και αξία, συνεχίζοντας την καριέρα τους στο ΝΒΑ ή στο πρωτάθλημα της Κίνας, ενώ αντιθέτως έχει περίσσευμα Αμερικανών παικτών που ανακυκλώνονται στις περισσότερες ομάδες.

Σε πρωταγωνιστικό επίπεδο θα κυμανθούν και πάλι οι γνώριμες δυνάμεις της Ευρωλίγκας, συμπεριλαμβανομένων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού Superfoods που θα στοχεύσουν, όπως κάθε χρόνο, στο φάιναλ φορ. Οι μεν «ερυθρόλευκοι» μετρούν έξι συμμετοχές στα τελευταία 8 φάιναλ φορ, οι δε «πράσινοι» έχουν την τελευταία παρουσία τους, προ πενταετίας.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε απέκτησε τους Ουαναμέικερ, Τόμπσον, Γκούντουριτς, Μέλι και Γκιουλέρ και η ΤΣΣΚΑ στον υπάρχοντα «κορμό» παικτών πρόσθεσε τους Χάντερ, Μακίεβ, Ροντρίγκεζ, Ουέστερμαν και Κλίμπαρν.

Σαρωτικές αλλαγές έκανε η Μπαρτσελόνα, με οκτώ νέους παίκτες (Χάνγκα, Σεραφέν, Σάντερς, Πρίσεϊ, Οριόλα, Μόερμαν, Ερτέλ και Γκαρσία) και προπονητή τον Σίτο Αλόνσο, η Ρεάλ είχε μόλις τέσσερις μεταγραφές, αποκτώντας τους Κούζμιτς, Κοζέρ, Γούστα και Καμπάσο, ενώ η Μπασκόνια θα λανσάρει νέο προπονητή, τον Πάμπλο Πριτζιόνι που ολοκλήρωσε τη διακεκριμένη καριέρα του και θα πρέπει να βρει την ομοιογένεια οκτώ νέων παικτών (Τζάνινγκ, Γκαρίνο, Ράις, Γκρέιντζερ, Χουέρτας, Πόιερ, Τίμα, Βιλντόζα). Σε πλήρη επανασύσταση της 12άδας της προχώρησε η Μακάμπι, παρουσιάζοντας τους Παρακχούσκι, Κόουλ, Μασούρ, Κάιν, Μπόλντεν, Τόμας, Τζάκσον, Ρολ, Κοέν, Τάιους, Ντιμπαρτολομέο, Ζούσμαν και προπονητή τον Νέβεν Σπάχια. Η ισπανική εκπροσώπηση στη φετινή Ευρωλίγκα έφτασε στο μάξιμουμ συμμετοχής πέντε ομάδων, καθώς προστέθηκαν η Ουνικάχα Μάλαγα και η Βαλένθια, ενώ διπλή συμμετοχή έχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή