Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Χάρισε το πλεονέκτημα

Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Χάρισε το πλεονέκτημα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέληση του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη να συμμετάσχει στο έκτο φάιναλ φορ της καριέρας του και να διεκδικήσει το τέταρτο τρόπαιο, δεν θα μπορέσει ίσως ποτέ να είναι αρκετή και περισσότερη από αυτή που έχουν, κυρίως, οι Αμερικανοί συμπαίκτες του, ώστε ο Ολυμπιακός να προκριθεί στο Βελιγράδι. Υστερα από τη νίκη της Ζαλγκίρις (87-78) στην παράταση του πρώτου αγώνα στο ΣΕΦ, οι Λιθουανοί έχουν πλέον το πλεονέκτημα έδρας. Η λιθουανική «ορχήστρα» του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους απέδειξε στην τρίτη αναμέτρησή της με τους Πειραιώτες στη φετινή Ευρωλίγκα, ότι διαθέτουν μεθοδικότητα, ψυχολογία και αυτοπεποίθηση για να παραμένουν αήττητοι. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός πλήρωσε ακριβά και στην πιο ακατάλληλη «στροφή» της ευρωπαϊκής πορείας τους, τη δικαίωση της χαμηλής εκτίμησης που υπάρχει για την ποιότητα των ξένων παικτών.

Οι Μακ Λιν, Μπράουν, Μιλουτίνοφ (αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού), Στρέλνιεκς, Τιλί, Ρόμπερτς και Τόμπσον, με συνολική συμμετοχή 97 λεπτών από τα 225 όλης της ομάδας, πρόσφεραν 21 πόντους στην επιθετική συγκομιδή των 78 πόντων. Ο Σπανούλης είχε 4 περισσότερους από τους 7 ξένους συμπαίκτες του και ουσιαστική βοήθεια έδωσαν μόνον οι τρεις Ελληνες συμπαίκτες του (Μάντζαρης, Πρίντεζης, Παπαπέτρου), ενώ στοίχισε η απουσία του Παπανικολάου.

Η ενθουσιώδης αρχή του Ολυμπιακού στο παιχνίδι, το σταθερό προβάδισμα που δημιούργησε στο σκορ και η ανώτατη διαφορά των 15 πόντων (23-8) στα 8 πρώτα λεπτά, δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια στο δεύτερο δεκάλεπτο. Αφενός, γιατί ήταν πασιφανές το επιθετικό πρόβλημα των γηπεδούχων, απόντος του Σπανούλη που ήταν στον πάγκο και ουδείς συμπαίκτης του δεν απειλούσε με αξιώσεις το λιθουανικό καλάθι. Το παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» είναι ευανάγνωστο και η άμυνα της Ζαλγκίρις δούλεψε αποτελεσματικά για να δεχτεί μόλις εννέα πόντους, μέχρι το 19΄. Αν δεν υπήρχε ο επιθετικός οίστρος του Σπανούλη (12 π.) που έγραψε το 39-32 του πρώτου ημιχρόνου, και ολίγον… Πρίντεζης που προερχόταν από τραυματισμό, οι γηπεδούχοι θα πήγαιναν στα αποδυτήρια με μεγαλύτερο άγχος.

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό από την άμυνά του και να τρέξει στην επίθεση, με αποτέλεσμα και η Ζαλγκίρις να είναι καλύτερη στις επιθέσεις των 24 δευτερολέπτων και το σετ παιχνίδι (5 εναντίον 5). Στα 5 πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, η Ζαλγκίρις σκόραρε 14 πόντους, ο Ολυμπιακός 7 και η αμφίρροπη έκβαση του αγώνα καλά κρατούσε και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Η άρνηση του Σπανούλη να ηττηθεί ο Ολυμπιακός και το τρίποντό του στα 37΄΄ (72-72) οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση, που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ο Μάντζαρης ευστοχούσε στην τελευταία επίθεση. Στην παράταση, η Ζαλγκίρις νίκησε δίκαια, έχοντας μεγαλύτερα σωματικά και ψυχικά αποθέματα, ενώ για τον Ολυμπιακό αποδείχτηκε ανέφικτο με την ίδια ελληνική «συνταγή» να έφτανε στη νίκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μακ Λιν 6, Μπράουν, Παπαπέτρου 11 (1), Σπανούλης 25 (5), Μιλουτίνοφ 7, Στρέλνιεκς, Τιλί 3 (1), Πρίντεζης 12, Μάντζαρης 9 (2), Ρόμπερτς 5, Τόμπσον.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Ντέιβις 21, Πάνγκος 20 (3), Τουπάν, Ούντριχ 4, Γιανκούνας 4, Μιλάκνις 16 (4), Μίτσιτς 7, Ουάιτ 8 (2), Καβαλιάουσκας, Ουλανόβας 5 (1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή