Ευρωλίγκα F4: Τα πρώτα τζάμπολ στον δρόμο προς τη στέψη

Ευρωλίγκα F4: Τα πρώτα τζάμπολ στον δρόμο προς τη στέψη

6' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανάληψη του ραντεβού της Φενέρμπαχτσε και της ΤΣΣΚΑ στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, μεθαύριο το βράδυ στο Βελιγράδι, συγκεντρώνει την πλειοψηφία των λογικών προβλέψεων που γίνονται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά στους σημερινούς ημιτελικούς, η Ρεάλ και η Ζαλγκίρις θέλουν να «χαλάσουν» τη σύνθεση των δύο φιναλίστ που διεκδίκησαν τον τίτλο, πριν από δύο χρόνια στο Βερολίνο.

Στο Βελιγράδι, που δεν χρειάζεται συστάσεις για τη λατρεία των Σέρβων φιλάθλων για το μπάσκετ και στο στάδιο «Κομπάνικ Αρένα», όπου η Εθνική Ελλάδας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2005 για δεύτερη φορά στην ιστορία της, το φάιναλ φορ του 2018 θα αρχίσει σήμερα με τους ημιτελικούς Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις (19.00) και ΤΣΣΚΑ – Ρεάλ (22.00) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τον μικρό τελικό (19.00) για τις θέσεις 3-4 και τον τελικό (22.00).

Στο ευρωπαϊκό φάιναλ φορ που συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής από τη Γάνδη (συμμετείχε ο Αρης) μέχρι το Βελιγράδι, δεν θα υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση για ένατη φορά, αλλά ελληνικό χρώμα θα έχει με την παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ και του Κώστα Σλούκα στη 12άδα της Φενέρμπαχτσε.

Η «σταχτοπούτα» είναι η Ζαλγκίρις Κάουνας, που φιλοδοξεί κόντρα στην εμπειρία των άλλων τριών ομάδων να επαναλάβει την έκπληξη του ’99. Οι γνώριμες φυσιογνωμίες και των τεσσάρων προπονητών, προεξέχοντος του «θαμώνα» των φάιναλ φορ και πολυνίκη του θεσμού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς (9 τίτλοι), έκαναν γενικόλογες δηλώσεις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ενώ το φωτογραφικό «κλισέ» ήταν η βαθιά υπόκλιση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πρώην προπονητή του και αντίπαλό του στον σημερινό ημιτελικό. Ο Σάρας έδειξε τον σεβασμό του στον «Ζοτς» και φυσικά ο στόχος του είναι να ακολουθήσει τα ίδια βήματα στην προπονητική καριέρα του, έχοντας δείξει στην τρίχρονη αρχή που έχει κάνει, ότι διαθέτει και τις ανάλογες προδιαγραφές και ως πρώτο δείγμα γραφής ήταν η πρόκριση της λιθουανικής ομάδας στο φάιναλ φορ, κόντρα στον Ολυμπιακό που είχε πλεονέκτημα έδρας.

Ο Ομπράντοβιτς νιώθει πιο άνετα από τους τρεις άλλους προπονητές στο Βελιγράδι, λόγω της σερβικής καταγωγής του αλλά και της μακρόχρονης παρουσίας του στην Παρτιζάν ως παίκτης και προπονητής (πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης το ’92), αν και στη σερβική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε άδοξα η ενασχόληση του με την εθνική ομάδα της χώρας του στο Ευρωμπάσκετ του 2005.

«Είναι ξεχωριστό το φετινό φάιναλ φορ που γίνεται στο Βελιγράδι και δεν ήθελα να απουσιάσω με τη Φενέρ. Δεν σκέφτομαι το ενδεχόμενο να κατακτήσω τον δέκατο τίτλο μου, αλλά ασχολούμαι μόνο με τον ημιτελικό. Η μόνη πίεση που έχω είναι πού θα προσπαθήσει να με πάει ο Σάρας στο Βελιγράδι!», είπε ο Σέρβος τεχνικός που γνωρίζει, αυτονόητα, πολύ καλύτερα την πόλη από τον Γιασικεβίτσιους, αλλά σε παραλληλισμό με τις 14 παρουσίες του σε φάιναλ φορ και σε αντίθεση με το ντεμπούτο του Λιθουανού τεχνικού, θα είναι έτοιμος για οποιαδήποτε έκπληξη τακτικής…

«Είναι μεγάλη επιτυχία η παρουσία της Ζαλγκίρις στο φάιναλ φορ και ξέρουμε τη δυσκολία του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε. Ευτυχώς, δεν παίζω ένας εναντίον ενός με τον Ζέλικο. Παίζουμε με τους πρωταθλητές. Είμαστε έτοιμοι για ένα καλό παιχνίδι. Είμαι τυχερός γιατί έχω παίκτες που θέλουν να τους κοουτσάρουν και δουλεύουν, ώστε να βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο» ήταν τα λόγια του Γιασικεβίτσιους.

Η 13η συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ στα 14 τελευταία φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, δεν αποτελεί είδηση, αν και η συγκομιδή των τριών τίτλων είναι κατ’ αντιστοιχία μικρή και ο Ελληνας προπονητής Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για τον γνωστό καταμερισμό πιθανοτήτων στις 4 ομάδες: «Ξέρουμε και οι τέσσερις ομάδες γιατί ήρθαμε εδώ. Ολες έχουμε από 25% πιθανότητες. Το ότι φτάσαμε έως εδώ χωρίς τον Κάιλ και τον Νάντο, μας έκανε να καταλάβουμε ότι έχουμε μεγάλη δύναμη μέσα μας. Υπήρξαν παίκτες που βγήκαν μπροστά. Βοήθησαν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπήρχαν. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε».

Για τον τεχνικό της Ρεάλ Πάμπλο Λάσο, το φετινό φάιναλ φορ αποτελεί πρόκληση για τη Ρεάλ που ξεπέρασε σημαντικά προβλήματα τραυματισμών: «Είχαμε δύσκολη χρονιά με πολλά εμπόδια. Είμαστε χαρούμενοι και προετοιμασμένοι για παιχνίδια υψηλού επιπέδου».

ΤΣΣΚΑ

Δεν αντέχει πίεση

Ο τερματισμός της διαδρομής σε κάθε αγωνιστική περίοδο της Ευρωλίγκας είναι το μεγάλο ζητούμενο της ΤΣΣΚΑ, που ήταν και πάλι πρωταθλήτρια της διοργάνωσης στη διάρκεια των 30 αγωνιστικών (24-6) και προκρίθηκε με 3-1 νίκες (κόντρα στη Χίμκι) στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου, αλλά η ολοκλήρωση της προσπάθειάς της έχει παρουσιάσει παταγώδεις αποτυχίες, με εξαίρεση τον τίτλο του 2016. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της «ρωσικής αρκούδας» είναι η ομοιογένεια καθώς και η εμπειρία από τους εννέα παίκτες (Ντε Κολό, Φριντζόν, Κουρμπάνοφ, Κριάπα, Χάινς, Βοροντσέβιτς, Χίγκινς, Κορόμπκοφ και Κουλάγκιν) που ήταν μέλη της ομάδας στην κατάκτηση του 2016, ενώ όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν (ήττα από Ολυμπιακό στον τελικό του 2012 και διπλός αποκλεισμός σε ημιτελικούς 2015 και 2017), το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η μη ικανοποιητική ανταπόκριση στην πίεση της επιτυχίας, λόγω και των χρημάτων που επενδύονται κάθε χρόνο.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Δεν το βάζει κάτω

Οι σοβαροί τραυματισμοί του αρχηγού Σέρχιο Γιουλ που απουσίασε οκτώ μήνες, αλλά επέστρεψε δριμύτερος στα πλέι οφ, κόντρα στον Παναθηναϊκό, καθώς και του Αγιόν, δεν εμπόδισαν τη Ρεάλ να επιστρέψει στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Η παρουσία του πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική Σλοβενίας, Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος φιλοδοξεί να πετύχει τον ίδιο στόχο και με τους Μαδριλένους, ανεβάζει κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκρισης στον τελικό, αν και η ΤΣΣΚΑ παραμένει το φαβορί. H «βασίλισσα» της Ευρώπης έχει πληρότητα με σπουδαίους παίκτες σ’ όλες τις θέσεις της πεντάδας, καθώς και στον πάγκο της, καταφέρνοντας να διατηρεί σταθερά υψηλό ρυθμό, κυρίως στην επίθεσή της, ενώ ο τεχνικός της Πάμπλο Λάσο προσπαθεί να βελτιώσει την αμυντική αποτελεσματικότητα, κυρίως, στην περιφερειακή γραμμή. Η Ρεάλ έχει μέσο όρο επίθεσης τους 85 πόντους και κάθε αντίπαλός της θα πρέπει να «χαλάσει» τους «εγκεφάλους» της ομάδας, Γιουλ και Ντόντσιτς.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Ομάδα του «Ζοτς»

Επί ημερών και έργων του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η Φενέρμπαχτσε απέκτησε θέση στον χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ και η τέταρτη συμμετοχή της, καθώς και η κατάκτηση του τίτλου στο περυσινό φάιναλ φορ, πιστοποιεί την αναγέννηση της πρώτης τουρκικής ομάδας που έχει κατακτήσει την κορυφή και αυτή θα υπερασπιστεί στο Βελιγράδι. Η ηγετική φυσιογνωμία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο… εθισμός του στην κατάκτηση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων δημιουργούν την εγγύηση της μαχητικότητας που έχει η Φενέρ, αν και η φετινή ομάδα της έχει χαμηλότερη ποιότητα από την περυσινή, λόγω της απουσίας των Μπογκντάνοβιτς και Ούντο. Η Φενέρ στοχεύει στον τρίτο συνεχόμενο τελικό, ποντάροντας στην ομαδικότητα του παιχνιδιού της και έχει προβάδισμα έναντι της Ζαλγκίρις, αλλά είναι δεδομένο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει το «back to back» και να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη με δεύτερο συνεχόμενο τίτλο, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν μόνο η Μακάμπι και ο Ολυμπιακός.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ

Ικανή για τα πάντα

Η Ζαλγκίρις αποτελεί την έκπληξη του φετινού φάιναλ φορ, καθώς ελάχιστοι υπολόγιζαν από την αρχή της περιόδου ότι θα ήταν παρούσα στο Βελιγράδι. Είχε, όμως, σταθερή πορεία στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας και κυρίως απέδειξε ότι ήταν αποφασισμένη, έτοιμη και με μέγιστο κίνητρο πρόκρισης στα πλέι οφ, ανατρέποντας το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει βάλει τη «σφραγίδα» του στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας που έχει το λιγότερο άγχος και πίεση από τις άλλες τρεις ανταγωνίστριες της. Η Ζαλγκίρις είναι ομάδα συνόλου και στο φάιναλ φορ και ο Γιασικεβίτσιους πιστεύει ότι οι παίκτες του έχουν αφομοιώσει απόλυτα κάθε κίνησή τους στην επίθεση και είναι έτοιμοι να «θυσιαστούν» στα αμυντικά καθήκοντά τους. Η έλλειψη εμπειρίας σε φάιναλ φορ είναι αναμφισβήτητο μειονέκτημα, αν και υπάρχει ενθουσιασμός της λιθουανικής ομάδας, με μικρή δόση… αιφνιδιασμού, παρότι στον σημερινό ημιτελικό απέναντι από τον Σάρας θα είναι ο Ομπράντοβιτς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή