Μπάσκετ: «Φωτιά» πριν από το τζάμπολ

Μπάσκετ: «Φωτιά» πριν από το τζάμπολ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη» σελίδα στην ιστορία της ελληνικής διαιτησίας μπάσκετ γράφτηκε προχθές στο αστυνομικό τμήμα του ΟΑΚΑ, μετά την κίνηση των διαιτητών Σπύρου Γκόντα και Γιάννη Φούφη να μηνύσουν τον επικεφαλής της επιτροπής ορισμού διαιτητών και πρώην συνάδελφό τους, Στέλιο Συμεωνίδη, το μέλος της ΚΕΔ Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, ώστε να κρατηθούν για τη διαδικασία του αυτοφώρου. Παράλληλα, η ΚΑΕ Ολυμπιακός έκανε νέα παρέμβαση και με επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα ζητεί την ακύρωση των ορισμών των ρεφέρι για τους τελικούς των πλέι οφ από την ΚΕΔ και την αντικατάστασή τους με ξένους.

Οι δύο διαιτητές που έχουν κερδίσει στο ΑΣΕΑΔ (από τις 19/1) την επιστροφή τους στους πίνακες της ΚΕΔ (μαζί με τους Η. Κορομηλά και Παπαπέτρου), ώστε να διευθύνουν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν πριν από τα ημιτελικά των πλέι οφ στη λίστα 20 διαιτητών που έχει αξιολογήσει η επιτροπή. Η ΚΕΔ επανέλαβε ότι η απόφαση του ΑΣΕΑΔ αφορά την επιστροφή τους στους πίνακες, όπως και έχει γίνει, αλλά δεν υπαγορεύει τους αγώνες ποιας κατηγορίας θα διευθύνουν. Η συνέχεια δόθηκε αιφνιδιαστικά στο παρακείμενο από τα γραφεία της ΕΟΚ, αστυνομικό τμήμα, με μήνυση των Γκόντα και Φούφη κατά των μελών της ΚΕΔ για παράβαση καθήκοντος και μη εφαρμογή της απόφασης του ΑΣΕΑΔ. Τα γεγονότα θα είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο και διεθνώς, αν δεν υπήρχε και η προχθεσινή απεργία που συμμετείχαν τα ΜΜΕ, καθώς εκτός από τον Συμεωνίδη και τον Παπαδόπουλο που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, στόχος των μηνυτών ήταν η κράτηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου και η ταχύτατη διάδοση αυτής της εικόνας. Επίσης, από τους Συμεωνίδη και Παπαδόπουλο κατατέθηκε μήνυση κατά Γκόντα και Φούφη (για ψευδορκία) και τελικά συναποφασίστηκε από τους δικηγόρους (αντάλλαξαν φραστικούς χαρακτηρισμούς) να γίνει αμοιβαία αποχώρηση και αφού ορίστηκε δικάσιμος. Νωρίτερα, η απάντηση του εισαγγελέα για φυλάκιση των μηνυμένων ήταν αρνητική.

Το σίριαλ της ελληνικής διαιτησίας θα συνεχιστεί στα δικαστήρια και ενώ η ΕΟΚ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την κίνηση που έγινε κατά της ΚΕΔ ως «εσκεμμένη ρουτίνα που πλήττει σοβαρά το άθλημα» και συνεχίζει: «Μπορεί οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων, επί χρόνια να μη φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και πλέον να μη γίνονται από κανέναν πιστευτές οι αιτιάσεις και οι φαντασιώσεις τους. Η ΕΟΚ παρακολουθεί με προσοχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί τον δρόμο τους». Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Φούφης τόνισε ότι «ο διαιτητής έχει φωνή και δεν είναι υποχείριο κανενός και έπρεπε να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματά του», ενώ ο Στέλιος Συμεωνίδης υποστήριξε ότι θα μιλήσει μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή