Η κληρονομιά του Παύλου Γιαννακόπουλου

Η κληρονομιά του Παύλου Γιαννακόπουλου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πάνθεον της ιστορίας του Παναθηναϊκού, του ελληνικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του μπάσκετ, πέρασε ο Παύλος Γιαννακόπουλος, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας στον γιο του, Δημήτρη, τεράστια κληρονομιά τίτλων, διακρίσεων και δόξας, καθώς και ένα τεράστιο κεφάλαιο ήθους, ανθρωπιάς και κοινωνικής προσφοράς από τον τρόπο διοίκησης της «πράσινης» ομάδας και της φαρμακοβιομηχανίας που ίδρυσε, μαζί με τα αδέλφια του. Ο πιο αγαπημένος πρόεδρος όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής (10/6) και η ημερομηνία είναι σημαδιακή, καθώς πριν από 47 χρόνια είχε αναμειχθεί για πρώτη φορά στα κοινά του αγαπημένου του Παναθηναϊκού και πριν από 31 χρόνια είχε αναλάβει τη διοίκηση του ερασιτεχνικού συλλόγου, όπως προσφάτως συνέβη και με τον γιο του.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν είχε οικονομικά όρια, όταν έκανε το… χόμπι του, όπως ο ίδιος διατυμπάνιζε, με την πρόοδο του Παναθηναϊκού και την κατάκτηση τίτλων από την ομάδα μπάσκετ. Το πείσμα του Σπαρτιάτη παράγοντα αποδείχθηκε στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, όταν ο Παναθηναϊκός έχασε πέντε συνεχόμενους τίτλους, αλλά το ’96 έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που «πάτησε» στην κορυφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η «δυναστεία» του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη, την τελευταία 20ετία, φέρει την υπογραφή της οικογένειας του εκλιπόντος και του ιδίου που «έντυσε» στα «πράσινα» δεκάδες παίκτες μεγάλης αξίας και συνεργάσθηκε με καταξιωμένους προπονητές, παραδίδοντας τα κλειδιά της ομάδας, όπως χαρακτηριστικά έλεγε και συνέβη, ειδικά στη 12χρονη συνεργασία του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η «παρέλαση» των σταρ που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό έγραψε την ιστορία των 28 τίτλων, εκ των οποίων τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια, επί προεδρίας Παύλου Γιαννακόπουλου.

Από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Γκάλη (τον χαρακτήρισε «πατέρα» του, παρά το άδοξο τέλος της καριέρας του στο «τριφύλλι») και μέχρι το ΝΒΑ, οι ανακοινώσεις συλλυπητηρίων είναι εκατοντάδες. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και όποιων άλλων ξέρουν να αναγνωρίζουν την προσφορά του εκλιπόντος στον σύλλογο που λάτρεψε όσο και την οικογένειά του, θα αποχαιρετίσουν τον Παύλο Γιαννακόπουλο, σε λαϊκό προσκύνημα αύριο στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Η κηδεία θα τελεσθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α΄ Νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή