Μπασκετ: Απαντήσεις μέσα στο γήπεδο

Μπασκετ: Απαντήσεις μέσα στο γήπεδο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα αγωνιστικά δεδομένα που παρουσίασαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός στους τέσσερις τελικούς των πλέι οφ, δεν πρόκειται να αλλάξουν στον τελικό των τελικών που θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή αύριο στο ΟΑΚΑ (19.00). Οι συνθήκες διεξαγωγής του πέμπτου τελικού για την ψυχολογία των δύο φιναλίστ (10η φορά το ίδιο ζευγάρι θα εξαντλήσει τη σειρά για τον τίτλο), θα είναι, θεωρητικά, υπέρ των «πρασίνων», λόγω έδρας, αλλά η ψυχολογική πίεση χρειάζεται διαχείριση από τους παίκτες των γηπεδούχων, γιατί σε παρόμοιας ιδιοσυγκρασίας ντέρμπι, η συμπαράσταση της φανατισμένης εξέδρας έχει μετατραπεί, αρκετές φορές, σε… «μπούμερανγκ».

Στους παίκτες του Ολυμπιακού κυριαρχεί το πείσμα της ανατροπής αυτών των εξωαγωνιστικών προδιαγραφών και της κατάκτησης του τίτλου στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου, όπως συνέβη, πριν από δύο χρόνια. Στα αγωνιστικά δεδομένα των τεσσάρων, πρώτων τελικών, οι νίκες μοιράστηκαν σε κάθε παιχνίδι και κρίθηκαν, κυρίως από την άμυνα των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός που έχει χαρακτηρίσει το παιχνίδι από την αμυντική ταυτότητά του, έχει δεχθεί από τον Παναθηναϊκό 65 πόντους στον πρώτο τελικό (νίκη), 71 στον δεύτερο (ήττα), 73 στον τρίτο (ήττα) και 76 στον τέταρτο αγώνα (νίκη). Ο Παναθηναϊκός που χαρακτηρίζεται, ειδικά για την επιθετική ικανότητα, κυρίως των Αμερικανών παικτών του, έχει χαμηλώσει τον μέσο όρο συγκομιδής πόντων στους 71 πόντους και ενώ τελείωσε το πρωτάθλημα, με 84 πόντους μ.ό. Οι «πράσινοι» δεν έχουν σταθερή επιθετική παραγωγή από την πλειονότητα των έξι ξένων παικτών που χρησιμοποιεί ο Τσάβι Πασκουάλ και εξαρτώνται σε σημαντικό ποσοστό και άνω του 50% από το επιθετικό κρεσέντο του Μάικ Τζέιμς. Το δεύτερο ζητούμενο στην επίθεση του Παναθηναϊκού είναι οι συνεργασίες και οι ασίστ, αναλόγως με την απόδοση του Νικ Καλάθη, ενώ στην άμυνα δέχεται 72,5 πόντους κατά μέσον όρο.

Στον Ολυμπιακό η έλλειψη ικανών αποθεμάτων ενέργειας για τη διεκδίκηση της νίκης έχει γίνει αισθητή στους τρεις τελευταίους τελικούς, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» αρχίζουν μ’ ενθουσιασμό στο πρώτο ημίχρονο, αλλά σταδιακά υποχωρούν, με εξαίρεση τον τέταρτο αγώνα, όταν και άντεξαν την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού. Ειδικότερα, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης, όσο κι να έχουν θετική αρχή στο παιχνίδι τους, οι δυνάμεις τους δεν είναι οι ίδιες με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους τελικούς των προηγούμενων χρόνων. Και σ’ αυτό το σημείο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιβάλλεται να έχει απαιτήσεις από τους άλλους παίκτες του για την αμυντική και επιθετική αναπλήρωση των δύο «πυλώνων» στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Το θέμα της διαιτησίας του πέμπτου τελικού ήταν αναμενόμενο ότι θα αποτελούσε τη νέα αφορμή για δηλώσεις εκατέρωθεν. Η ΚΕΔ έκανε ορισμό για πρώτη φορά στη διαιτητική τριάδα (Αναστόπουλο, Κορομηλά και Μάνο), ενώ ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει, μέσω ανακοίνωσης του, την παρουσία διεθνών διαιτητών και ο Παναθηναϊκός, παρά την επίθεση προς τον Κορομηλά για τη διαιτησία του στον τέταρτο τελικό, δεν ζήτησε την εξαίρεσή του στον πέμπτο αγώνα. Παράλληλα, ο ΠΣΑΤ αποδοκίμασε κατηγορηματικά την ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τον δημοσιογράφο του συνδρομητικού καναλιού Βασίλη Σκουντή, που περιέγραψε τον τέταρτο αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή