Χειρότερα δεν γίνεται

Μόνο ο Ολυμπιακός συνεχίζει στην Ευρώπη από τις τέσσερις ομάδες που μπήκαν στα προκριματικά

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έζησε χθες ακόμα μια δύσκολη ευρωπαϊκή βραδιά. Σε τρία ματς μετρήσαμε μόλις μια νίκη, αυτή του Αρη με 2-1 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ η οποία όμως δεν του έφτανε για συνεχίσει στα πλέι οφ του Conference League, ενώ τον στόχο του κατάφερε να πετύχει μόνο ο Ολυμπιακός που πήρε την πρόκριση για τα πλέι οφ του Γιουρόπα μέσα από την διαδικασία των πέναλτι με αντίπαλο την Σλόβαν στην Μπρατισλάβα. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός, παρά την μεγάλη προσπάθεια που κατέλαβε έμεινε στο 1-1 με τον Σλάβια Πράγας στην Λεωφόρο και έτσι η επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κράτησε μόλις για δύο παιχνίδια.

Τέσσερις ήταν οι ομάδες μας που βρέθηκαν φέτος στην αφετηρία των προκριματικών και τελικά μείναμε από πολύ νωρίς μόλις με μία, τον Ολυμπιακό, που τουλάχιστον έχει εξασφαλισμένη την παρουσία του σε ομίλους, αφού ακόμα και αν αποκλειστεί από το Γιουρόπα, μπαίνει σε αυτούς του Conference League. Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος της φετινής αποτυχίας και το πόσο χαμηλά έχουμε πλέον βρεθεί, αρκεί να δει το γεγονός ότι η Λέφσκι Σόφιας που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό του Conference έμεινε τελικά χθες εκτός από την άγνωστη Χάμρουν Σπάρτανς της Μάλτας.

Με τη νίκη του Αρη και τις ισοπαλίες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, η Ελλάδα κράτησε την 16η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA με 24.475β., όμως από δω και πέρα εκπροσωπείται μόνο από τους «ερυθρόλευκους». Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα αρκούν μόνο τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού, αλλά και το τι θα πετύχουν ή όχι οι ομάδες των χωρών που μας κυνηγούν. Συγκεκριμένα, οι Τσέχοι συνεχίζουν με δύο, οι Δανοί με τέσσερις, οι Κροάτες με δύο, οι Τούρκοι με τέσσερις, το Ισραήλ με τρεις και οι Κύπριοι με τέσσερις.

Είναι δεδομένο ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα, όσον αφορά στη διατήρηση της 16ης θέσης και θα πρέπει ο Ολυμπιακός να πετύχει σχεδόν το απόλυτο για να φέρει στη χώρα μας τους βαθμούς που χρειάζεται, με τους πρωταθλητές πάντως να μην μπορούν να πείσουν. Ακόμα και χθες που στο τέλος ενός αγώνα που εξελίχθηκε σε ροντέο, πανηγύρισαν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, δεν κατάφεραν να νικήσουν για 4ο φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι μένοντας στο 1-1 στο 90 λεπτό και στο 2-2 στην παράταση, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν δύο φορές.

Βέβαια, από την άλλη ακόμα και έτσι πήραν το εισιτήριο για τα πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσουν τον Απόλλωνα Λεμεσού με το πρώτο ματς να είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Πέμπτη στην Κύπρο. Η πρόκριση ήταν για τους «ερυθρόλευκους» το καλύτερο βάλσαμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς τους βοηθά να κλείσουν τις πληγές που άνοιξαν μετά τα παιχνίδια με την Μακάμπι Χάιφα και τον αποκλεισμό τους από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να μετατραπεί στο χαλάκι κάτω από το οποίο ο Κορμπεράν θα κρύψει τα πολλά προβλήματα που έχει η ομάδα του, στην ανασταλτική της κυρίως λειτουργία. Χθες το γκολ που έφερε το 1-1 για τους Σλοβάκους δεν το δέχεται ούτε ομάδα που παίζει σε τοπικό πρωτάθλημα. Βέβαια, σε μεγάλο βαθμό ευθύνη έχει και ο ίδιος ο Ισπανός τεχνικός, καθώς η είσοδος τρίτου στόπερ είχε εντελώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσε, με τον Ολυμπιακό να δίνει αδικαιολόγητα την μπάλα στην Σλόβαν που στο τελευταίο δεκάλεπτο «κατασκήνωσε» στα καρέ του Βαλτσίκ. Παράλληλα οι «ερυθρόλευκοι» δεν εκμεταλλεύτηκαν ούτε το γεγονός ότι  στην παράταση έπαιξαν με παίκτη παραπάνω και προηγήθηκαν γρήγορα με 2-1, καθώς είδαν τους Σλοβάκους να τους ισοφαρίζουν, επίσης σε μια φάση που η άμυνά τους φέρει μεγάλη ευθύνη.

Το θετικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι θα πάει στα ματς με τους Κύπριους με πολύ λιγότερη πίεση και άγχος, από ότι σε αυτά με την Σλόβαν, όπου έμοιαζαν με αγώνα εξιλέωσης. Στο χέρι του είναι να παρουσιαστεί βελτιωμένος, έχοντας απέναντί του μάλιστα έναν αντίπαλο σαφώς πιο αδύναμο από ότι οι δύο ομάδες που έχει βρει μέχρι τώρα στο δρόμο του. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή