Ερβέ Ρενάρ: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρίαμβο της Σ. Αραβίας επί της Αργεντινής

Ερβέ Ρενάρ: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρίαμβο της Σ. Αραβίας επί της Αργεντινής

Ο προπονητής της Σαουδικής Αραβίας και θρύλος του αφρικανικού ποδοσφαίρου Ερβέ Ρενάρ, έκανε ξανά το θαύμα του...

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος προπονητής, Ερβέ Ρενάρ, είναι ο άνθρωπος πίσω από την ιστορική έκπληξη της Τρίτης. Η ομάδα του, η Σ. Αραβία νίκησε με 2-1 (και μάλιστα με ανατροπή) την Αργεντινή του Μέσι και ήδη όλα τα φώτα της αθλητικής δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω τους.

Ο 54χρονος τεχνικός, γεννημένος στο Εξ Λε Μπεν της νοτιοανατολικής Γαλλίας, δεν κατάφερε να πετύχει κάτι ως αμυντικός. Ο,τι… στερήθηκε ως παίκτης, όμως, το γεύθηκε προπονητικά και, μάλιστα, στην… άγονη ποδοσφαιρικά αφρικανική ήπειρο. 

Παίρνοντας τα πρώτα… μαθήματά του στη μακρινή Κίνα ως βοηθός του Κλοντ Λε Ρουά στη Σανγκάη Κόσκο, μετά την γαλλική Ντραγκινιάν, δοκίμασε την τύχη του στην Αγγλία και στην Κέιμπριτζ, όμως το πεπρωμένο του τον έσπρωχνε σε χώρες μακριά από το ποδοσφαιρικό προσκήνιο.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το Βιετνάμ, επέστρεψε στη χώρα του στη Σερμπούρ, όμως η νέα συνεργασία του με τον Λε Ρουά στην εθνική Γκάνας, του άνοιξε τον δρόμο για μια μακρά καριέρα σε εθνικό επίπεδο. Το 2008 ανέλαβε μόνος του πλέον τη Ζάμπια και την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής του 2010.

Το 2011 θα αναλάβει ξανά την ίδια ομάδα, με την οποία θα κατακτήσει το Κόπα Αφρικα το 2012 με αντίπαλο την Ακτή Ελεφαντοστού στα πέναλτι. 

Οι «Ελέφαντες» θα τον διεκδικήσουν και θα συνάψουν συνεργασία μαζί του. Η χώρα της δυτικής Αφρικής θα κατακτήσει μαζί του το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2015 στον τελικό με την Γκάνα. Μαντέψτε πώς; Στα πέναλτι…

Την ίδια χρονιά θα δοκιμάσει την τύχη του στη Λιλ, αλλά θα αποτύχει παταγωδώς και το 2016 θα αναλάβει το Μαρόκο το οποίο και θα οδηγήσει στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2018, ύστερα από 20 χρόνια.

Την Τρίτη το μεσημέρι, ο Ερβέ Ρενάρ, όρθωσε ξανά το παράστημά του με τη Σαουδική Αραβία, απέναντι στην Αργεντινή. Οι «πράσινοι» με αριστοτεχνικό στήσιμο, δύναμη και πάθος, κοίταξαν στα μάτια την «αλμπισελέστε», η οποία δείχνει να έχει χάσει πλέον κάθε λάτιν στοιχείο που είχε στο παιχνίδι της. 

Αργή, προβλέψιμη, ασύνδετη και μάλλον «άδεια» ψυχικά, πέταξε «λευκή πετσέτα» μόλις οι Σαουδάραβες έκαναν το 2-1.

Ο Ερβέ Ρενάρ, ο προπονητής – θρύλος του αφρικανικού ποδοσφαίρου, έκανε ξανά το θαύμα του, αυτή τη φορά με μία αραβική ομάδα. Το που θα φτάσει, κανείς δε γνωρίζει. Για το ποιος είναι, μπορείτε να… απευθυνθείτε σε πρώην παίκτες του που βρίσκονται ή πέρασαν από την Ελλάδα. Σιντιμπέ, Αμραμπατ, Ελ Αραμπί, Ζερβίνιο, Γιαγιά Τουρέ, Μπακαμπού, Ενσικουλού, Αμπντούλ Καμαρά, Τζάλμα Κάμπος και άλλοι, σίγουρα θα έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πουν γι’ αυτόν…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή